Wijziging van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 en de Uitvoeringsregeling Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen

10 februari 2014

Nr. DB 2014/98 M

Directoraat-generaal voor Fiscale Zaken/Directie Directe Belastingen

De Staatssecretaris van Financiën,

Handelende wat artikel 25 van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen betreft, in overeenstemming met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op artikel 7a van de Invorderingswet 1990 en artikel 25 van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 wordt artikel 40ca als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt, onder verlettering van onderdeel c tot onderdeel d, na onderdeel b een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • c. van een derde die:

    • 1°. een subsidiebeschikking heeft ontvangen van een gemeente dan wel een contract heeft met een zorgkantoor voor het leveren van zorg in natura ingevolge de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten; en

    • 2°. voldoet aan de norm NEN-ISO 9001;

    voor zover de uitbetaling plaatsvindt in het kader van de uitvoering van een schuldregelingsovereenkomst in de zin van de Gedragscode Schuldregeling of een overeenkomst tot budgetbeheer in de zin van de Gedragscode Budgetbeheer of overeenkomsten met dezelfde strekking;.

2. In het vierde lid wordt ‘onderdelen a en b’ telkens vervangen door ‘onderdelen a tot en met c’. Voorts wordt ‘het aldaar bedoelde lid of de aldaar bedoelde gemeente’ vervangen door: het aldaar bedoelde lid, de aldaar bedoelde gemeente of de aldaar bedoelde derde.

ARTIKEL II

In de Uitvoeringsregeling Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen wordt artikel 6 als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt, onder verlettering van de onderdelen c tot en met e tot onderdelen d tot en met f, na onderdeel b een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • c. van een derde die:

    • 1°. een subsidiebeschikking heeft ontvangen van een gemeente dan wel een contract heeft met een zorgkantoor voor het leveren zorg in natura ingevolge de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten; en

    • 2°. voldoet aan de norm NEN-ISO 9001;

    voor zover de uitbetaling plaatsvindt in het kader van de uitvoering van een schuldregelingsovereenkomst in de zin van de Gedragscode Schuldregeling of een overeenkomst tot budgetbeheer in de zin van de Gedragscode Budgetbeheer of overeenkomsten met dezelfde strekking;.

2. In het vijfde lid wordt ‘onderdelen a en b’ telkens vervangen door ‘onderdelen a tot en met c’. Voorts wordt ‘het aldaar bedoelde lid of de aldaar bedoelde gemeente’ vervangen door: het aldaar bedoelde lid, de aldaar bedoelde gemeente of de aldaar bedoelde derde.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 december 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Financiën, E.D. Wiebes

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van de Invorderingswet 1990 (IW 1990) en de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir) kunnen bij ministeriële regeling gevallen worden aangewezen waarin een uitzondering geldt op de hoofdregel dat de Belastingdienst teruggaven van inkomstenbelasting en toeslagen uitbetaalt op één bankrekening die op naam staat van de belastingschuldige of belanghebbende zelf. In de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 (URIW 1990) en de Uitvoeringsregeling Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (UR Awir) zijn uitbetalingen op de bankrekening van een lid van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) of van een gemeente in het kader van schuldregeling of budgetbeheer aangewezen als uitzondering op de hiervoor genoemde hoofdregel. In sommige gevallen wordt de schuldregeling of het budgetbeheer echter niet door de gemeente zelf aangeboden, maar door een derde die een subsidiebeschikking van de gemeente heeft ontvangen. Ook komt het voor dat schuldregeling of het budgetbeheer door een derde wordt aangeboden op basis van een contract met een zorgkantoor voor het leveren van zorg in natura ingevolge de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Deze derden moeten voldoen aan de eisen die gesteld worden in de subsidiebeschikking of het contract. Vanwege het maatschappelijk belang van schuldhulpverlening worden uitbetalingen aan de hiervoor genoemde derden onder voorwaarden aangewezen als uitzonderingsgeval in de URIW 1990 en de UR Awir. Deze voorwaarden zien op het hebben van een subsidiebeschikking van een gemeente of van een contract met een zorgkantoor en op het voldoen aan de norm NEN-ISO 9001.

Artikelsgewijs

Artikelen I en II (artikel 40ca van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 en artikel 6 van de Uitvoeringsregeling Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen)

In artikel 40ca, eerste lid, onderdeel c, van de URIW 1990 en artikel 6, tweede lid, onderdeel c, van de UR Awir wordt een additionele uitzondering op de eenbankrekeningmaatregel opgenomen voor schuldregeling en budgetbeheer die wordt uitgevoerd door een derde die een subsidiebeschikking heeft ontvangen van een gemeente of door een derde die een contract heeft met een zorgkantoor voor het verlenen van zorg in natura ingevolge de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Die derde moet daarnaast voldoen aan de norm NEN-ISO 9001. Tevens moeten de uitbetalingen plaatsvinden in het kader van de uitvoering van een schuldregelingsovereenkomst in de zin van de Gedragscode Schuldregeling of een overeenkomst tot budgetbeheer in de zin van de Gedragscode Budgetbeheer of overeenkomsten met dezelfde strekking. Schuldhulpverleners of budgetbeheerders die voldoen aan de genoemde voorwaarden worden gevrijwaard van hoofdelijke aansprakelijkheid, tenzij sprake is van verwijtbaar handelen van of financieel voordeel voor de schuldhulpverlener of budgetbeheerder. Door de wijzigingen van artikel 40ca, vierde lid, van de URIW 1990 en artikel 6, vijfde lid, van de UR Awir zijn de eisen die gesteld worden aan de leden van de NVVK en de gemeenten ook van toepassing bij de nieuwe uitzondering voor de hiervoor genoemde derden.

Artikel III (inwerkingtreding)

Omdat de eenbankrekeningmaatregel en de uitzondering voor uitbetalingen op een bankrekening van een lid van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet of van een gemeente in het kader van schuldhulpverlening of budgetbeheer in werking zijn getreden per 1 december 2013, wordt in artikel III geregeld dat ook de uitzondering voor uitbetalingen op een bankrekening van de hiervoor genoemde derden terugwerkt tot en met 1 december 2013.

De Staatssecretaris van Financiën, E.D. Wiebes

Naar boven