Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 7 februari 2014, kenmerk 195822-116964-Z, houdende de aanwijzing van enige organen ingevolge Verordening (EG) nr. 883/2004

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelend in de hoedanigheid van bevoegde autoriteit als bedoeld in artikel 1, onderdeel m, van Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de sociale zekerheidsstelsels (PbEU L 200);

Gelet op artikel 1, onderdelen q en r, van Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de sociale zekerheidsstelsels (PbEU L 200) en artikel 1, tweede lid, onderdeel b, van Verordening (EG) nr. 987/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 16 september 2009 tot vaststelling van de wijze van toepassing van Verordening (EG) nr. 883/2004 betreffende de coördinatie van de sociale zekerheidsstelsels (PbEU L 285);

Besluit:

Artikel 1

Voor de toepassing van Titel III, Hoofdstuk 1, van Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de sociale zekerheidsstelsels worden aangewezen als bevoegd orgaan in de zin van artikel 1, onderdeel q, onder iii, van genoemde verordening, voor personen bedoeld in artikel 69, eerste lid, van de Zorgverzekeringswet:

  • voor de registratie, de heffing van de wettelijke bijdrage voor geneeskundige zorg, de verstrekking van de documenten voor de uitoefening van het recht op verstrekkingen bedoeld in Titel III, Hoofdstuk I van Verordening (EG) Nr. 987/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 16 september 2009 en de vergoeding van de kosten van verstrekkingen bij tijdelijk verblijf in een ander land dan het woonland of Nederland: het College zorgverzekeringen in Diemen;

  • voor het verlenen en vergoeden van verstrekkingen tijdens een verblijf in Nederland: Agis Zorgverzekeringen N.V. in Amersfoort.

Artikel 2

Voor de toepassing van Titel III, Hoofdstuk 1, van Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de sociale zekerheidsstelsels worden aangewezen in de zin van artikel 1, onderdeel r, van genoemde verordening:

  • als orgaan van de verblijfplaats voor tijdelijk in Nederland verblijvende buitenlands verzekerden die op grond van genoemde verordening recht hebben op zorg in Nederland: Agis Zorgverzekeringen N.V. in Amersfoort;

  • als orgaan van de woonplaats voor in Nederland wonende buitenlands verzekerden die op grond van de genoemde verordening recht hebben op zorg in Nederland, gedurende de periode van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015: de Onderlinge Waarborgmaatschappij Centrale Zorgverzekeraars Groep U.A. in Tilburg.

Artikel 3

Voor de toepassing van Titel III, Hoofdstuk 1, van Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de sociale zekerheidsstelsels wordt aangewezen als verbindingsorgaan in de zin van artikel 1, tweede lid, onderdeel b, van Verordening (EG) nr. 987/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 16 september 2009 tot vaststelling van de wijze van toepassing van Verordening (EG) nr. 883/2004 betreffende de coördinatie van de sociale zekerheidsstelsels: het College zorgverzekeringen in Diemen.

Artikel 4

Het Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 28 juni 2010, nr. Z/VV-3005638, houdende de aanwijzing van enige organen ingevolge Verordening (EG) nr. 883/2004, wordt ingetrokken met ingang van de datum waarop dit besluit in werking treedt.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2014.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

TOELICHTING

Op 1 mei 2010 zijn de Europese sociale zekerheidsverordening (EG) Nr. 883/2004 (hierna: de Verordening) en Verordening (EG) Nr. 987/2009 – die de wijze van toepassing van Verordening (EG) nr. 883/2004 regelt – in werking getreden. Deze verordeningen vervingen Verordening (EEG) Nr. 1408/71 en de daarbij horende toepassingsverordening (EEG) Nr. 574/72. De Verordening heeft onder meer ten doel te voorkomen dat mensen die zich binnen Europa verplaatsen hun sociale ziektekostendekking verliezen of dubbel sociaal verzekerd zijn. In de bijlagen bij Verordening (EEG) Nr. 1408/71 en Verordening (EEG) Nr. 574/72 werden de Nederlandse organen aangewezen die voor Nederland bepaalde functies vervulden in het kader van het hoofdstuk Ziekte en Moederschap van Verordening (EEG) Nr. 1408/71. Deze bijlagen zijn onder de Verordening per 1 mei 2010 vervangen door een via internet te raadplegen elektronische lijst. Teneinde de kenbaarheid van de verschillende organen voor de burger te waarborgen werden in het besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 28 juni 2010, nr. Z/VV-3005638, houdende de aanwijzing van enige organen ingevolge Verordening (EG) nr. 883/2004 het bevoegde orgaan voor personen die op grond van de Verordening ten laste van Nederland recht hebben op zorg in hun woonland (verdragsgerechtigden), het orgaan van de woonplaats, het orgaan van de verblijfplaats en het verbindingsorgaan expliciet aangewezen.

In enkele juridische procedures is sindsdien echter gebleken dat dit besluit nog niet de vereiste duidelijkheid heeft gebracht. Uit het besluit blijkt namelijk niet expliciet welk orgaan bevoegd is om bepaalde documenten uit te reiken en zorgkosten te vergoeden. Daarnaast is aanpassing van het besluit van 28 juni 2010 noodzakelijk omdat de daarin opgenomen aanwijzing van het orgaan van de woonplaats afloopt op 31 december 2013. Inmiddels is, na een aanbestedingsprocedure, dezelfde zorgverzekeraar aangewezen voor een nieuwe periode, namelijk tot en met 31 december 2015.

Het onderhavige besluit vervangt het besluit van 28 juni 2010 en er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele verduidelijkingen aan te brengen.

De aangewezen organen vervulden dezelfde functies ook al onder Verordening (EEG) Nr. 1408/71 en vervullen deze functies tevens in het kader van door Nederland gesloten bilaterale sociale zekerheidsverdragen.

Artikel 1

Het bevoegde orgaan voor de ziektekosten is in beginsel de ziektekostenverzekeraar waarbij een persoon verzekerd is. Personen die in het buitenland wonen en een Nederlands pensioen of uitkering ontvangen, alsmede hun gezinsleden, zijn echter niet Nederlands verzekerd maar hebben louter op grond van de Verordening in hun woonland recht op de zorg zoals die is geregeld in de sociale ziektekostenwetgeving van dat land (woonlandpakket). Hetzelfde geldt voor in het buitenland wonende gezinsleden van grensarbeiders en werknemers. Betrokkenen (‘verdragsgerechtigden’) zijn voor dit recht op zorg in het woonland een bijdrage aan Nederland verschuldigd. Omdat verdragsgerechtigden niet verzekerd zijn bij een zorgverzekeraar worden voor hen in dit artikel de bevoegde organen aangewezen.

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) is belast met de administratie van verdragsgerechtigden. Dit houdt in de registratie van betrokkenen en de inning van de verdragsbijdrage maar ook de afgifte van benodigde documenten, zoals de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) en het document waarmee men bij de sociale ziektekosteninstelling in het woonland kan worden ingeschreven als rechthebbende op zorg ten laste van Nederland (het zogeheten formulier S1). Daarnaast is het CVZ als bevoegd orgaan belast met de beoordeling van een verzoek voor het ondergaan van een medische behandeling buiten het woonland en afgifte van het S2-document. Het CVZ is tot slot bevoegd om de bij tijdelijk verblijf in een ander land dan het woonland of Nederland gemaakte zorgkosten te vergoeden.

Voor het organiseren van de toegang tot zorg en het vergoeden van gemaakte zorgkosten voor verdragsgerechtigden die tijdelijk in Nederland verblijven wordt Agis aangewezen. Deze functie vloeit voort uit het feit dat Nederland verdragsgerechtigden – door middel van een inschrijving op Bijlage IV van de Verordening – tevens de mogelijkheid biedt om naast het recht op zorg in het woonland zorg in te roepen in Nederland. De kosten hiervan komen ten laste van Nederland. Betrokkenen hebben daarbij recht op het Nederlandse verstrekkingenpakket.

Artikel 2

In dit artikel worden het orgaan van de verblijfplaats en het orgaan van de woonplaats aangewezen.

Het orgaan van de verblijfplaats is belast met het organiseren voor buitenlands verzekerden van de zorg die medisch noodzakelijk wordt tijdens het verblijf in Nederland. Het gaat dan bijvoorbeeld om een toerist die tijdens een vakantie zijn arm breekt. Betrokkenen kunnen hun recht op zorg in Nederland tot gelding brengen door hun EHIC te tonen aan de Nederlandse zorgaanbieder. De zorgaanbieder krijgt de zorgkosten vergoed door het orgaan van de verblijfplaats, Agis zorgverzekeringen, dat de kosten vervolgens via het verbindingsorgaan in rekening brengt bij de buitenlandse verzekeringsinstelling van betrokkene.

Het orgaan van de woonplaats is de Nederlandse zorgverzekeraar die is aangewezen om de zorg te organiseren voor buitenlands verzekerden die in Nederland wonen. Betrokkenen hebben recht op het Nederlandse pakket. Na een aanbestedingsprocedure is zorgverzekeraar CZ aangewezen als orgaan van de woonplaats tot en met 31 december 2015.

Artikel 3

Dit artikel wijst het CVZ aan als verbindingsorgaan met betrekking tot de ziektekosten. Het verbindingsorgaan is verantwoordelijk voor de contacten met de buitenlandse verzekeringsinstellingen en de interstatelijke afrekening van medische zorg.

Artikel 4

Zorgverzekeraar CZ wordt in artikel 2 aangewezen als orgaan van de woonplaats onder de Verordening voor de periode van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015. Deze aanwijzing, die heeft plaatsgevonden op basis van een Europese aanbestedingsprocedure kan tot tweemaal toe verlengd worden met een periode van twee jaar. In verband hiermee werkt dit besluit terug tot en met 1 januari 2014.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

Naar boven