Logo Flevoland
Voornemen tot het opstellen van een planologisch-juridisch kader en een milieueffectrapport (MER) voor de ontwikkeling van haven en industrieterrein Flevokust te Lelystad, Flevoland

De provincie Flevoland is gestart met de voorbereiding van een planologisch-juridisch kader voor de ontwikkeling van haven- en industrieterrein Flevokust te Lelystad.

De gemeente Lelystad was al ver gevorderd met de voorbereiding van de ontwikkeling van Flevokust en heeft daarvoor ook een milieueffectrapport opgesteld.

De behandeling in de raad van december 2013 waarin zorgen over de ontwikkeling zijn geuit, geeft aanleiding om te onderzoeken of de plannen kunnen worden geoptimaliseerd. Deze optimalisatie wordt gezocht in drie richtingen: planning en omvang van het gebied waarvoor het geldende bestemmingsplan wordt aangepast, het al dan niet gebruiken van secundaire bouwstoffen en de vormgeving en locatie van de haven.

Gelet op het belang van de ontwikkeling van een haven- en industrieterrein trekken de betrokken overheden zoveel mogelijk gezamenlijk op. In dat licht wordt het volgende bekend gemaakt:

Met een planologisch-juridisch kader wordt het geldende bestemmingsplan voor het gebied herzien. Welk overheidsorgaan de herziening uiteindelijk vaststelt wordt op een later tijdstip als volgt bepaald: wat kan juridisch, wat is handig in de praktijk en welke overheid staat het dichtst bij de burger.

De ontwikkeling van een haven- en industrieterrein is voorzien aan de noordzijde van Lelystad, ter hoogte van het noordelijke gedeelte van het gebied dat lokaal bekend is als het voormalige visvijvergebied. De locatie wordt in het oosten begrensd door de A6 en in het noorden door de energiecentrale. Voor het opstellen van het planologisch-juridisch kader is een Uitgangspuntennotitie opgesteld. Hierin is een kaart opgenomen waarin het bedoelde gebied is aangegeven. Over deze Uitgangspuntennotitie wordt inspraak gehouden, zoals bedoeld in de inspraakverordening van de provincie.

De ontwikkeling van Flevokust voorziet mede in de ontwikkeling van diverse mogelijke m.e.r.- en m.e.r.-beoordelingsplichtige activiteiten. Dit zijn de aanleg van een binnenhaven, de aanleg van faciliteiten voor de overslag van goederen tussen verschillende vervoerswijzen, de aanleg van een industrieterrein, buitendijks ontgronden en de verlegging van een primaire waterkering (dijk). Voor de ontwikkeling van Flevokust wordt een onderzoeksrapport naar de milieueffecten (MER) opgesteld. Hiervoor wordt de uitgebreide m.e.r.-procedure doorlopen. Op dit moment is een ‘Notitie reikwijdte en detailniveau MER Flevokust’ opgesteld. Hierover worden de wettelijk adviseurs om advies gevraagd. De Commissie voor de milieueffectrapportage wordt in deze fase niet om advies gevraagd. Deze commissie zal wel om advies worden gevraagd in de ontwerpfase.

Het waterschap heeft voor ontwikkeling van Flevokust al een projectplan voor de verlegging van de primaire waterkering (dijk) in procedure gebracht. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek naar optimalisatie wordt bezien op welke wijze de procedure voor de primaire waterkering kan worden vormgegeven.

Terinzagelegging

Vanaf 14 februari tot en met 13 maart 2014 kunt u de uitgangspuntennotitie, de notitie reikwijdte en detailniveau Flevokust en een inventarisatie van de zorgen en aandachtspunten rond Flevokust uit de omgeving inzien op de volgende locaties:

  • Provinciehuis van de provincie Flevoland, Visarenddreef 1 te Lelystad.

  • Gemeentehuis van de gemeente Lelystad, Stadhuisplein 2 te Lelystad.

  • Waterschapshuis van Waterschap Zuiderzeeland, Lindelaan 20 te Lelystad.

  • Smedinghuis van Rijkswaterstaat, Zuiderwagenplein 2 te Lelystad.

De stukken zijn tevens digitaal te raadplegen op de internetsite van de provincie Flevoland: http://www.flevoland.nl/digitaal-loket/ inzien.

Reactie

Op de stukken die ter inzage liggen, kan worden gereageerd met een zienswijze, door uw schriftelijke reactie onder vermelding van “Zienswijze Flevokust”, te zenden aan:

Gedeputeerde Staten van Flevoland

Postbus 55

8200 AB Lelystad

U kunt uw zienswijze ook per e-mail zenden aan provincie@flevoland.nl onder vermelding van “Zienswijze Flevokust” en voorzien van datum, naam, postadres en woonplaats.

Informatiebijeenkomst

Op maandag 17 februari 2014 is er een informatiebijeenkomst over Flevokust.

Locatie: Provinciehuis, Visarenddreef 1, Lelystad. Tijd: inloop vanaf 19.30 uur; start programma om 20.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Naar boven