Logo Echt-Susteren
Structuurvisie Echt-Susteren 2025, Echt-Susteren

Burgemeester en wethouders van de gemeente Echt-Susteren maken bekend dat de gemeenteraad van Echt-Susteren op 12 december 2012 de ‘Structuurvisie Echt-Susteren 2025. Ontwikkelen met kwaliteit’ heeft vastgesteld. De structuurvisie is tot stand gekomen na een intensief interactief traject met burgers, belangenorganisaties en bedrijfsleven. Het is niet mogelijk om tegen de vastgestelde structuurvisie bezwaar of beroep in te stellen.

In de nota geeft de raad haar visie op de ruimtelijke ontwikkeling van haar grondgebied. Hoe moet ons landschap er in de toekomst uitzien? Waar mag worden gebouwd of herontwikkeld en wat moet juist worden beschermd? Kortom: wat past waar in Echt-Susteren? Gekozen is voor een dynamische en toekomstbestendige visie die handvaten en ontwerprichtlijnen geeft om ook ‘onvoorzienbare’ toekomstige ontwikkelingen te kunnen beoordelen en zo optimaal mogelijk in te passen. Aan de structuurvisie is in een uitvoeringsprogramma een uitgebreide projectenkaart gekoppeld.

Interactief voorbereidingsproces

Najaar 2011 is gestart met een fase van meningpeiling en visievorming. Deze bestond uit burgerenquêtes, klankbordgroepbijeenkomsten, opiniërende gesprekken met raad en commissies en een grote debat-avond. Tijdens die debatavond legden gemeenteraad, raadscommissies én een aantal genodigde externe organisaties zoals ondernemersverenigingen, maatschappelijke belangenbehartigers en dorpsraden de uitgangspunten van de visie vast.

Formele fase

De gemeente heeft er gezien het strategisch belang van de structuurvisie voor gekozen om – ondanks de vormvrije procedure die de Wro voorschrijft – een voorontwerp- en een ontwerp-structuurvisie op te stellen. Deze werden op 13 maart resp. 10 juli 2012 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Naar aanleiding van het voorontwerp is cf. 3.1.1 Bro wettelijk vooroverleg gevoerd en zijn er inspraakreacties binnengekomen. Op basis van het ontwerp is cf. 3:4 Awb een formele zienswijzenprocedure gevolgd. De ingediende zienswijzen zijn verwerkt in een Nota van Zienswijzen. Daarnaast is er een Nota van Wijzigingen opgesteld met ambtshalve wijzigingen ten opzichte van de ontwerpvisie. Tevens zijn in deze formele fase middels brainstormsessies verdiepende gesprekken gevoerd over een aantal thema’s, zoals detailhandel en de toekomst van Echt-centrum.

Terinzagelegging en raadpleging

De structuurvisie Echt-Susteren 2025 ligt ter inzage in de publiekshal van het gemeentehuis (Nieuwe Markt 55 in Echt). Het gemeentehuis is geopend op maandag van 9.00-20.00 uur, op woensdag van 9.00-17.00 uur en op donderdag en vrijdag 9.00-13.00 uur.

Ook is het plan als pdf raadpleegbaar op www.echt-susteren.nl (leefomgeving). Op deze site zijn ook het bijbehorende raadsbesluit en overige relevante documenten te vinden. Tevens wordt de visie digitaal ontsloten via www.ruimtelijkeplannen.nl (IDN: NL.IMRO.1711.SV2012-1212.gml).

Echt-Susteren, 12 januari 2014

Naar boven