Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 11 februari 2014, nr. WJZ/13220684, houdende wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten in verband met de uitvoering van Uitvoeringsbesluit 2013/780/EU en Uitvoeringsbesluit 2013/782/EU

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op Beschikking 2004/426/EG van de Commissie van 29 april 2004 tot wijziging van Beschikking 2002/757/EG houdende voorlopige fytosanitaire noodmaatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in ’t Veld sp. nov. te voorkomen (PbEU 2004, L 154), Beschikking 2007/201/EG van de Commissie van 27 maart 2007 tot wijziging van Beschikking 2002/757 houdende voorlopige fytsanitaire noodmaatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in ’t Veld sp. nov. te voorkomen (PbEU 2007, L 90), Uitvoeringsbesluit 2013/780/EU van de Commissie van 18 december 2013 houdende afwijking van artikel 13, lid 1, ii), van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad ten aanzien van gezaagd hout van Quercus L., Platanus L. en Acer saccharum Marsh. dat vrij is van bast, van oorsprong uit de Verenigde Staten van Amerika (PbEU 2013, L 346), Uitvoeringsbesluit 2013/782/EU van de Commissie van 18 december 2013 tot wijziging van Beschikking 2002/757/EG wat betreft de vereiste van een fytosanitair certificaat met betrekking tot het schadelijke organisme Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in ’t Veld sp. nov. voor gezaagd hout van Acer macrophyllum Pursh en Quercus spp. L. dat vrij is van bast, van oorsprong uit de Verenigde Staten van Amerika (PbEU 2013, L 346), artikel 2, eerste lid, van de Plantenziektenwet en artikel 14, aanhef en onderdeel d, van het Besluit bestrijding schadelijke organismen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 12f wordt gewijzigd als volgt:

1. Het eerste lid, onder b, komt te luiden:

b. gevoelige planten:

planten, met uitzondering van vruchten en zaden, van Acer macrophyllum Pursh, Acer pseudoplatanus L., Adiantum aleuticum (Rupr.) Paris, Adiantum jordanii C. Muell., Aesculus californica (Spach) Nutt., Aesculus hippocastanum L., Arbutus menziesii Pursch., Arbutus unedo L., Arctostaphylos spp. Adans, Calluna vulgaris (L.) Hull, Camellia spp. L., Castanea sativa Mill., Fagus sylvatica L., Frangula californica (Eschsch.) Gray, Frangula purshiana (DC.) Cooper, Fraxinus excelsior L., Griselinia littoralis (Raoul), Hamamelis virginiana L., Heteromeles arbutifolia (Lindley) M. Roemer, Kalmia latifolia L., Laurus nobilis L., Leucothoe spp. D. Don, Lithocarpus densiflorus (Hook. & Arn.) Rehd., Lonicera hispidula (Lindl.) Dougl. ex Torr.&Gray, Magnolia spp. L., Michelia doltsopa Buch.-Ham. ex DC, Nothofagus obliqua (Mirbel) Blume, Osmanthus heterophyllus (G. Don) P. S. Green, Parrotia persica (DC) C.A. Meyer, Photinia x fraseri Dress, Pieris spp. D. Don, Pseudotsuga menziesii (Mirbel) Franco, Quercus spp. L., Rhododendron spp. L., andere dan Rhododendron simsii Planch., Rosa gymnocarpa Nutt., Salix caprea L., Sequoia sempervirens (Lamb. ex D. Don) Endl., Syringa vulgaris L., Taxus spp. L., Trientalis latifolia (Hook), Umbellularia californica (Hook.& Arn.) Nutt., Vaccinium ovatum Pursh en Viburnum spp. L.;.

2. Het eerste lid, onder c, komt te luiden:

c. gevoelig hout:

hout van Acer macrophyllum Pursh, Aesculus californica (Spach) Nutt., Lithocarpus densiflorus (Hook. & Arn.) Rehd., Quercus spp. L. en Taxus brevifolia Nutt.;.

3. Het eerste lid, onder d, komt te luiden:

d. gevoelige schors:

aparte schors van hout van Acer macrophyllum Pursh, Aesculus californica (Spach) Nutt., Lithocarpus densiflorus (Hook. & Arn.) Rehd., Quercus spp. L. en Taxus brevifolia Nutt.;.

4. In het tweede lid wordt ‘Gemeenschap’ telkens vervangen door: Unie.

5. Onder vernummering van het derde tot en met negende lid tot vierde tot en met tiende lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 3. In afwijking van de artikelen 12, eerste lid, onder d, en 13, eerste en tweede lid, mag gezaagd hout van Quercus L., Platanus L. en Acer saccharum Marsh. dat vrij is van bast, van oorsprong uit de Verenigde Staten van Amerika, dat bij een van de GN-codes en omschrijvingen uit Bijlage V, deel B, onder I.6., van Richtlijn 2000/29/EG is ingedeeld, zonder fytosanitair certificaat Nederland worden binnengebracht, mits dergelijk hout voldoet aan de voorwaarden van de bijlage bij Uitvoeringsbesluit 2013/780/EU van de Commissie van 18 december 2013 houdende afwijking van artikel 13, lid 1, ii), van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad ten aanzien van gezaagd hout van Quercus L., Platanus L. en Acer saccharum Marsh. dat vrij is van bast, van oorsprong uit de Verenigde Staten van Amerika (PbEU 2013, L 346).

6. Het vierde lid (nieuw) komt te luiden:

  • 4. Gevoelige planten en gevoelig hout worden slechts op het grondgebied van de Unie binnengebracht indien zij voldoen aan de punten 1a en 2 van bijlage I bij beschikking nr. 2002/757/EG, indien de in de eerste alinea van artikel 13, eerste lid, van richtlijn 2000/29/EG bedoelde formaliteiten zijn vervuld en indien zij op basis van deze formaliteiten met betrekking tot de aanwezigheid van niet-Europese isolaten van het schadelijke organisme vrij van het schadelijke organisme worden bevonden.

7. In het vijfde lid (nieuw) wordt ‘de bijlage bij beschikking nr. 2002/757/EG’ vervangen door ‘bijlage I bij beschikking nr. 2002/757/EG’ en wordt ‘Gemeenschap’ vervangen door: Unie.

8. Onder vernummering van het zesde tot en met tiende lid (nieuw) tot zevende tot en met elfde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 6. In afwijking van het vierde lid mag gezaagd hout dat vrij is van bast van Acer macrophyllum Pursh en Quercus spp. L. van oorsprong uit de Verenigde Staten van Amerika in de Unie worden binnengebracht zonder te voldoen aan punt 2 van bijlage I bij beschikking nr. 2002/757/EG, mits het voldoet aan de voorwaarden van bijlage II bij beschikking nr. 2002/757/EG.

9. In het zevende lid (nieuw) wordt ‘de bijlage bij beschikking nr. 2002/757/EG’ vervangen door: bijlage I bij beschikking nr. 2002/757/EG.

10. In het achtste lid (nieuw) wordt ‘Gemeenschap’ vervangen door: Unie.

11. In het negende lid (nieuw) wordt ‘planten van Rhododendron spp., andere dan Rhododendron simsii Planch, en Viburnum spp., met uitzondering van vruchten en zaden’ vervangen door ‘voor opplant bestemde planten van Viburnum spp., Camellia spp. en Rhododendron spp., andere dan Rhododendron simsii Planch, met uitzondering van zaden’ en wordt ‘Gemeenschap’ telkens vervangen door: Unie.

12. In het tiende lid (nieuw) wordt ‘Gemeenschap’ vervangen door: Unie.

13. In het elfde lid (nieuw) wordt ‘Met ingang van 1 november 2002 verlaten planten van Rhododendron spp., andere dan Rhododendron simsii Planch., en planten van Viburnum spp., met uitzondering van vruchten en zaden, van oorsprong uit de Gemeenschap, de plaats van productie niet’ vervangen door ‘Voor opplant bestemde planten van Viburnum spp., Camellia spp. en Rhododendron spp., andere dan Rhododendron simsii Planch, met uitzondering van zaden, van oorsprong uit de Unie, worden niet in het verkeer gebracht’ en wordt ‘de bijlage bij beschikking nr. 2002/757/EG’ vervangen door: bijlage I bij beschikking nr. 2002/757/EG.

B

Aan artikel 23 wordt, onder vernummering van het zesde tot zevende lid, een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. Met ingang van 1 december 2016 vervallen artikel 12f, derde en zesde lid, onder vernummering van artikel 12f, vierde tot en met vijfde lid, tot derde tot en met vierde lid en artikel 12f, zevende tot en met elfde lid, tot vijfde tot en met negende lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 11 februari 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

I. TOELICHTING

1.1. Doel en inhoud van de regeling

Met deze regeling wordt uitvoering gegeven aan twee Europese uitvoeringsbesluiten, te weten Uitvoeringsbesluit 2013/782/EU van de Commissie van 18 december 2013 tot wijziging van Beschikking 2002/757/EG wat betreft de vereiste van een fytosanitair certificaat met betrekking tot het schadelijk organisme Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in ’t Veld sp nov. voor gezaagd hout van Acer macrophyllum Pursh en Quercus spp. L. dat vrij is van bast, van oorsprong uit de Verenigde Staten van Amerika (PbEU 2013, L 3334666; hierna: uitvoeringsbesluit 2013/782/EU) en Uitvoeringsbesluit 2013/780/EU van de Commissie van 18 december 2013 houdende afwijking van artikel 13, lid 1, ii), van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad ten aanzien van gezaagd hout van Quercus L., Platanus L. en Acer saccharum Marsh. dat vrij is van bast, van oorsprong uit de Verenigde Staten van Amerika (PbEU 2013, L 346; hierna: uitvoeringsbesluit 2013/780/EU). Daartoe wordt de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten gewijzigd.

Aanleiding voor de uitvoeringsbesluiten is de goedkeuring door het Amerikaanse Ministerie van Landbouw van een officieel certificeringprogramma voor gezaagd hardhout, namelijk het Kiln Drying Sawn Hardwood Lumber Certification Program, en het verzoek van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw aan de Europese Commissie om toe te staan dat gezaagd hout van Acer macrophyllum Pursh, Quercus spp. L., Quercus L., Platanus L. en Acer saccharum Marsh. zonder bast, afkomstig uit de Verenigde Staten van Amerika (hierna: hout uit de VS) in de Europese Unie mag worden binnengebracht met een Kiln Drying certificaat in plaats van het officiële fytosanitair certificaat. Volgens Richtlijn 2000/29/EG van de Raad van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen (PbEG 2000, L 169) mogen planten, plantaardige producten of andere materialen, zoals hout uit de VS, in de Europese Unie worden binnengebracht met alternatieve documenten of merktekens indien dit in uitvoeringsbepalingen nader is bepaald.

Beide uitvoeringsbesluiten, hieronder beschreven in paragraaf 1.2 en 1.3, bepalen de voorwaarden waaronder hout uit de VS met een Kiln Drying certificaat in plaats van een fytosanitair certificaat mag worden ingevoerd. De voorwaarden zijn voor beide uitvoeringsbesluiten gelijk en staan vermeld in deel I van de bijlage bij uitvoeringsbesluit 2013/780/EU en deel I van bijlage II bij de met uitvoeringsbesluit 2013/782/EU gewijzigde Beschikking 2002/757/EG van de Commissie van 19 september 2002 houdende voorlopige fytosanitaire noodmaatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in ’t Veld sp. nov. te voorkomen (PbEG 2002, L 252; hierna: beschikking 2002/757/EG). Dit betekent onder meer dat het hout uit de VS afkomstig is van goedgekeurde en gecontroleerde verwerkers van hardhout in de VS en het vergezeld gaat van een gestandaardiseerd Kiln Drying certificaat dat voldoet aan het model zoals opgenomen in deel II van bijlage II bij uitvoeringsbesluit 2013/782/EU of deel II van de bijlage bij uitvoeringsbesluit 2013/780/EU. Daarnaast moet het hout volgens een passend tijd- en temperatuurschema kunstmatig zijn gedroogd tot een vochtgehalte van minder dan 20%, berekend op droge stof, en per bundel zijn voorzien van een gestandaardiseerde stalen identificatieclip waarop het stempel NHLA – KD en een uniek nummer zijn aangebracht.

Lidstaten die invoer van hout uit de VS met een Kiln Drying certificaat toestaan, moeten jaarlijks het aantal zendingen rapporteren aan de Europese Commissie. Ook moeten zendingen die niet aan de voorwaarden voldoen direct aan de Europese Commissie worden gemeld. Mede op grond hiervan volgt de Europese Commissie het functioneren van het certificeringprogramma op de voet en zal zij zo nodig stringentere of alternatieve maatregelen treffen. De toestemming aan lidstaten is tijdelijk en van toepassing tot en met 30 november 2016.

Met deze regeling wordt verder van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten te actualiseren voor wat betreft de Europese noodmaatregelen tegen het schadelijke organisme Phytopthera ramorum Werrres, De Cock & Man in ’t Veld sp. nov. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan Beschikking 2004/426/EG van de Commissie van 29 april 2004 en Beschikking 2007/201/EG van de Commissie van 27 maart 2007 houdende voorlopige fytosanitaire noodmaatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van Phytophtera ramorum Werres, De Cock & Man in ’t Veld sp. nov. te voorkomen (PbEU 2004, L 154 en 2007, L 90; hierna: beschikking 2004/426/EG respectievelijk beschikking 2007/201/EG).

1.2. Uitvoeringsbesluit 2013/782/EU

Uitvoeringsbesluit 2013/782/EU wijzigt de beschikking 2002/757/EG. Met artikel 1 van uitvoeringsbesluit 2013/782/EU wordt de wijziging doorgevoerd dat gezaagd hout van Acer macrophyllum Pursh en Quercus spp. L., zonder bast, afkomstig uit de VS tot en met 30 november 2016 mag worden binnengebracht in de Europese Unie zonder fytosanitair certificaat indien is voldaan aan de in bijlage II van beschikking 2002/757/EG beschreven voorwaarden.

1.3. Uitvoeringbesluit 2013/780/EU (afwijking van richtlijn 2000/29/EG)

Uitvoeringbesluit 2013/780/EU betreft maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de gemeenschap van schadelijke ziektes bij invoer met een Kiln Drying certificaat te voorkomen. In artikel 1 is bepaald dat lidstaten het binnenbrengen in de Europese Unie van Quercus L., Platanus L. en Acer saccharum Marsh. zonder bast, afkomstig uit de VS zonder fytosanitair certificaat mogen toestaan indien is voldaan aan de in de bijlage bij het besluit beschreven voorwaarden.

2. Regeldrukeffecten

Deze regeling heeft geen effecten op de regeldruk. Bij import van hout uit de VS blijft een certificaat verplicht. Om deze reden is er ook geen wijziging in de toezichtlasten aan de orde.

De regeldrukeffecten van beschikking 2004/426/EG en van beschikking 2007/201/EG zijn in de praktijk beperkt. Deze leiden enerzijds tot een uitbreiding van de lijst van planten, hout en schors waarvoor invoervoorschriften gelden om het binnenbrengen en de verspreiding van het schadelijke organisme Phytopthera ramorum Werrres, De Cock & Man in ’t Veld sp. nov te voorkomen, maar niet tot een significante uitbreiding van de reeds aanwezige inspectieplicht. Anderzijds worden de maatregelen bij het in het Europese verkeer brengen van enkele, voor het schadelijk organisme gevoelige, planten gewijzigd. In de praktijk wordt de bestaande plantenpaspoortplicht hierdoor uitgebreid voor planten van Camelia spp en beperkt tot "voor opplant bestemde" planten. In het geheel genomen neemt de plantenpaspaspoortplicht af.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte in de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. Voor de uitvoering in regelgeving van beide uitvoeringsbesluiten wordt niet aangesloten bij een vast verandermoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Dat beleid biedt namelijk een afwijkingsmogelijkheid indien nodig voor uitvoering of implementatie van Europese regelgeving.

Omdat zowel artikel 1, onder 1, tweede alinea, van Uitvoeringbesluit 2013/782/EU als artikel 3 van Uitvoeringsbesluit 2013/780/EU slechts van toepassing zijn tot en met 30 november 2016, voorziet artikel I, onder B, van deze regeling (artikel 23, zesde lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten) in het vervallen van de bepalingen ter uitvoering van die onderdelen van de uitvoeringsbesluiten met ingang van 1 december 2016.

II. Transponeringstabel

Uitvoeringsbesluit 2013/780/EU

Bepaling ter uitvoering van het uitvoeringsbesluit

Artikel 1

Artikel I, onderdeel A, onder 5, van deze regeling (artikel 12f, derde lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 2

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

Artikel 3

Artikel I, onderdeel B, van deze regeling (artikel 23, zesde lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 4

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

Uitvoeringsbesluit 2013/782/EU

Bepaling ter uitvoering van het uitvoeringsbesluit

Artikel 1, onder 1

Artikel I, onderdeel A, onder 6, van deze regeling (artikel 12f, vierde lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten) en artikel I, onderdeel B, van deze regeling (artikel 23, zesde lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 1, onder 2

Artikel I, onderdeel A, onder 7, 9 en 11, van deze regeling (artikel 23, vijfde, zevende en negende lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 1, onder 3

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

Artikel 1, onder 4

Zie artikel 1, onder 2

Artikel 1, onder 5

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

Artikel 2

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven