Logo Zaanstad
Vaststelling bestemmingsplan Zaandam Noord, Zaanstad

Burgemeester en wethouders van Zaanstad maken bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 23 januari 2014, nummer 2014/2, het bestemmingsplan Zaandam Noord, NL.IMRO.0479.STED3773BP-0301, ten opzichte van het ontwerp gewijzigd heeft vastgesteld. Tevens is besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Het vastgestelde bestemmingsplan wordt globaal begrensd door:

  • Leeghwaterweg, Pinksterdrie en de Braaksloot in het noorden;

  • De Zaan in het westen;

  • De A7 in het oosten;

  • Treinverbinding Zaandam-Purmerend in het zuiden.

Het bestemmingsplangebied Zaandam Noord is een bestaand woon- en werkgebied waar de komende jaren een aantal nieuwe ontwikkelingen verwacht wordt. De thans geldende bestemmingsplannen zijn gedateerd en daardoor niet meer zijn afgestemd op de huidige situatie in het plangebied.

Het doel van het bestemmingsplan is het bieden van een planologisch/juridisch kader voor het behouden en versterken van de woon- en werkfunctie en om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. Dit doel zal worden bereikt door de wijze van bestemmen zodanig te kiezen dat "wonen" en "bedrijfsvoering" aan de eigentijdse wensen worden aangepast.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad twee amendementen aangenomen:

  • 1. Amendement 2A over de mogelijkheid tot opslag aan de Dr. H.G. Scholtenstraat 5b en Jonkerplantsoen 2d (zie ook bijlage 10 van de toelichting van het bestemmingsplan);

  • 2. Amendement 2B over hergebruik leegstaande panden voor detailhandel (zie ook bijlage 10 van de toelichting van het bestemmingsplan).

Door amendement 2A worden de regels, artikel 6.1, gewijzigd, evenals de verbeelding door toevoeging van de aanduiding ‘Specifieke vorm van Gemengd – 4’, waarmee op een perceel gebruik in de vorm van opslag van caravans, campers, boten, huisraad e.d. wordt mogelijk gemaakt.

Door het amendement 2B is de toelichting onder § 5.1.1. gewijzigd.

Voor overige wijzigingen in het vastgestelde bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan wordt verwezen naar bijlage 8 (wijzigingen naar aanleiding van ingediende zienswijzen) en bijlage 9 (ambtshalve wijzigingen) van de toelichting van het bestemmingsplan.

Hogere waarden

In het ontwerpbesluit hogere waarden, stond aangegeven dat het college van burgemeester en wethouder voornemens was hogere grenswaarden dan de voorkeursgrenswaarden vast te stellen. Dit was noodzakelijk vanwege het industrielawaai in het kader van de actualisering van het bestemmingsplan Zaandam Noord voor de twee woningen op het schiereiland De Hemmes te Zaandam. De twee woningen zijn uit dit bestemmingsplan gehaald en zij zullen in het nu op te starten bestemmingsplan voor de ontwikkeling van De Hemmes worden opgenomen. In het kader van bestemmingsplan Zaandam Noord zijn dus geen hogere grenswaarden vastgesteld.

Inzage

Het vaststellingsbesluit en het bestemmingsplan liggen vanaf donderdag 13 februari 2014 tot en met donderdag 27 maart 2014, ter inzage op de volgende locaties:

  • Elektronisch via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl;

  • Als pdf bestand inclusief bijbehorende stukken op de gemeentelijke website: www.zaanstad.nl (zoek onder ‘Bestemmingsplannen’);

  • Op dinsdag, woensdag en donderdag bij het gemeentearchief en op maandag en vrijdag bij de Klantenbalie van het stadhuis van Zaanstad, Stadhuisplein 100 te Zaandam. Melden bij de receptie voor een juiste doorverwijzing. Openingstijden maandag – donderdag van 09:30 tot 16:00 uur en vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur.

Beroep

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep worden ingesteld door:

  • Belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend ten aanzien van het ontwerp;

  • Belanghebbenden, aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen ten aanzien van het ontwerp naar voren te hebben gebracht;

  • Belanghebbenden ten aanzien van door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerp.

Beroepschriften moeten worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Meer informatie over beroep en schorsing staat op de website: www.raadvanstate.nl .

Zaandam, 12-02-2014

Burgemeester en wethouders van Zaanstad

Naar boven