Verkeersbesluit
Logo Ameland
Aanwijzen voertuigcategorie of groep voertuigen openbare parkeergelegenheden Ameland
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ameland;
Gelet op:
  • -
    Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) ingevolge verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap;
  • -
    Artikel 15, lid 1 van de WVW 1994 ingevolge de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat, geschiedt krachtens een verkeersbesluit;
  • -
    Artikel 12 van het Besluit Administratie Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW) ingevolge de plaatsing/verwijdering van verkeerstekens van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990), zoals verwoord in dit verkeersbesluit, moet geschieden krachtens een verkeersbesluit;
  • -
    Artikel 24 van het BABW ingevolge verkeersbesluiten worden genomen na overleg met (een gemachtigde van) de korpschef van de politie;
  • -
    Het delegatiebesluit van de gemeenteraad van Ameland van 25 oktober 2004, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.
Overwegende dat:
Parkeergelegenheden bestemd en ingericht zijn om motorvoertuigen te parkeren. In de praktijk worden op de openbare parkeergelegenheden van Ameland ook niet-motorvoertuigen geparkeerd, bijvoorbeeld aanhangwagens. Op dit moment is het juridisch gezien lastig om op te treden tegen deze parkeerexcessen. Een oplossing hiervoor is om de openbare parkeergelegenheden op Ameland aan te wijzen voor een voertuigcategorie of groep voertuigen waarvoor de parkeergelegenheid is bestemd. Dit kan door het verkeersbord ‘parkeergelegenheid’ (model E4 RVV 1990) te voorzien van een onderbord ‘geldig voor alle motorvoertuigen’, weergegeven als afbeelding van auto en motor.
Op grond van onze wegsleepverordening is het college bevoegd (via een last onder bestuursdwang) om op de weg staande voertuigen weg te slepen binnen onze gemeente voorzover ze behoren tot de soorten van wegen en weggedeelten tot een van de in artikel 2 van het Besluit wegslepen van voertuigen behoren. Dit betreffen in dit geval de parkeergelegenheden, aangeduid door bord E4 van bijlage 1 bij het RVV 1990, waarbij op een onderbord wordt aangegeven de voertuigcategorie of gro ep voertuigen waarvoor de parkeergelegenheid is bestemd. De wegsleepbevoegdheid kan met het verkeersbesluit ten uitvoer worden gebracht.
Uit het oogpunt van:
De in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde doelstellingen:
  • -
    Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.
  • -
    Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.
Is het gewenst om:
De openbare parkeergelegenheden op Ameland aan te wijzen voor een voertuigcategorie of groep voertuigen waarvoor de parkeergelegenheid is bestemd.
Op grond van de volgende motivering:
Parkeergelegenheden zijn bestemd en ingericht om motorvoertuigen te parkeren. In de praktijk worden op de openbare parkeergelegenheden van Ameland ook niet-motorvoertuigen geparkeerd, bijvoorbeeld aanhangwagens. In het kader van een zorgvuldige besluitvorming dient de gemeente als bestuursorgaan eveneens onderzoek te verrichten naar mogelijke nadelige gevolgen van de desbetreffende maatregel. Het treffen van verkeersmaatregelen wordt doorgaans gerekend tot een normaal maatschappelijk risico. Alleen in schrijnende gevallen is er aanleiding voor nadeelcompensatie zodat strijd met het evenredigheidsbeginsel wordt opgeheven, daar is hier niet sprake van. De volgende belangen uit artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet liggen ten grondslag aan het verkeersbesluit: het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.
Belangenafweging:
Op grond van artikel 3:4 lid 1 Awb, zijn de rechtstreeks bij het besluit betrokken belangen afgewogen en de nadelige gevolgen van het besluit zijn voor één of meer belanghebbenden niet onevenredig, in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen.
Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregel onduidelijke verkeerssituaties zouden ontstaan.
Gehoord:
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is het verplicht om overleg te plegen met de politie over de voorgenomen verkeersmaatregel. De politie heeft de gemeente geadviseerd om parkeerexcessen te reguleren via de APV, maar het te bereiken doel kan ook met dit verkeersbesluit behaald worden, ook in relatie tot de te plaatsen (onder)borden.
neemt, gelet op het voorgaande, het volgende
BESLUIT
  • I.
    Het aanwijzen van de openbare parkeergelegenheden op Ameland voor een voertuigcategorie of groep voertuigen waarvoor de parkeergelegenheid is bestemd.
  • II.
    Het plaatsen van 22 onderborden ‘geldig voor alle motorvoertuigen’ op de 16 bestaande en twee nieuw te plaatsen borden E4 van bijlage 1 bij het RVV 1990 (parkeergelegenheid).
  • III.
    Het plaatsen van twee borden E4 van bijlage 1 bij het RVV 1990 (parkeergelegenheid).
  • IV.
    De borden en onderborden worden geplaatst conform het bijgevoegde overzicht openbare parkeergelegenheden Ameland en de te plaatsen (onder)borden.
Ballum, 3 juni 2014
Bezwaar
U bent het er niet mee eens
Het college heeft een besluit genomen. Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u een bezwaarschrift indienen.
U kunt dit richten aan:
Het college
Postbus 22
9160 AA Hollum-Ameland
Inhoud van het bezwaar
U moet het bezwaarschrift binnen zes weken na de bekendmaking van het besluit versturen. Zorgt u ervoor dat uw bezwaarschrift het volgende bevat:
  • -
    uw naam en adres;
  • -
    datum;
  • -
    een omschrijving van het besluit, waartegen het bezwaar is gericht;
  • -
    de motivering van uw bezwaar;
  • -
    uw handtekening.
Wat gebeurt er met het bezwaar?
Allereerst kijken we of uw bezwaarschrift alle nodige informatie bevat. Als dat niet zo is, krijgt u een brief waarin staat welke informatie ontbreekt. U kunt dan de ontbrekende informatie alsnog aanleveren.
Als uw bezwaarschrift alle nodige informatie bevat, buigt de onafhankelijke Adviescommissie bezwaarschriften zich erover. Deze commissie vormt zich een oordeel en brengt advies uit aan het college. Vervolgens neemt het college met inachtneming van het advies van de commissie een beslissing op het bezwaar. Indien de beslissing afwijkt van het advies van de commissie, wordt de reden voor die afwijking vermeld.
De behandeling van een bezwaarschrift mag volgens de wet maximaal 12 weken in beslag nemen. Deze termijn van 12 weken vangt aan na het einde van de bezwaartermijn en kan met 6 weken worden verdaagd.
Voorlopige voorziening
Als u bezwaar maakt, houdt uw bezwaar de werking van het besluit niet tegen. Het kan zijn dat u daardoor ernstig in uw belangen wordt geschaad. Bijvoorbeeld als u bezwaar maakt tegen een dwangsom, dan moet u deze toch betalen totdat er een uitspraak is op uw bezwaar.
Om een dergelijke situatie te voorkomen, kunt u tegelijk met uw bezwaar een voorlopige voorziening aanvragen.
Richt een verzoek om voorlopige voorziening aan:
Rechtbank Noord-Nederland
Afdeling Bestuursrecht
Postbus 150
9700 AD Groningen
Kosten
Aan een voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (griffierecht). Deze bedragen voor:
  • -
    zaken betreffende een uitkering of huursubsidie: € 45,-
  • -
    alle andere zaken voor natuurlijke personen: € 165,-
  • -
    anders dan natuurlijke personen: € 328,-
U kunt een voorlopige voorziening ook digitaal aanvragen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.
Bijlage
Overzicht openbare parkeergelegenheden Ameland en de te plaatsen (onder)borden.
Overzicht openbare p arkeergelegenheden A meland en de te plaatsen (onder)borden
Hollum (te plaatsen: 10 onderborden en 1 bord/6 bestaande borden)
  • 1.
    Jan Jacobsweg (2 borden/2 onderborden)
  • 2.
    Westerlaan/Cornelis Bruinpad (1 bord/2 onderborden: voor en achter)
  • 3.
    Westerlaan (2 borden/1 onderbord/2 onderborden: voor en achter)
  • 4.
    Oosterlaan (1 bord/2 onderborden: voor en achter)
  • 5.
    Oranjeweg strand (1 bord/1 onderbord)
Ballum (te plaatsen: 3 onderborden/2 bestaande borden)
  • 6.
    Strandweg dorp (1 bord/2 onderborden: voor en achter)
  • 7.
    Strandweg strand (1 bord/ 1 onderbord)
Nes (te plaatsen: 7 onderborden/7 bestaande borden)
  • 8.
    Strandweg dorp (2 borden/2 onderborden)
  • 9.
    Verdekspad (2 borden/2 onderborden)
  • 10.
    Kardinaal de Jongweg, de Toel (1 bord/1 onderbord)
  • 11.
    Paal 13 (1 bord/1 onderbord)
  • 12.
    Veerdam (1 bord/1 onderbord)
Buren (te plaatsen: 2 onderborden en 1 bord/1 bestaand bord)
  • 13.
    Strandweg strand (1 bord/1 onderbord)
  • 14.
    Binnenweg (1 bord/1 onderbord)
De 22 onderborden ‘geldig voor alle motorvoertuigen’ (0210-1) en 2 verkeersborden model E4 (parkeergelegenheid) worden geplaatst onder de in totaal 18 borden model E4 (16 bestaand en 2 nieuw).
Onderbord ‘geldig voor alle motorvoertuigen’
Verkeersbord model E4 ‘parkeergelegenheid’
Naar boven