Gemeente Simpelveld, Verkeersbesluit ten behoeve van het instellen van een blauwe zone voor 3 nieuwe parkeervakken in de Gasthof vlak voor het kruispunt met op de Klinkert, 6 nieuwe parkeervakken in de Gasthof aan de overzijde van de PLUS-markt, 10 nieuwe parkeervakken in de Gasthof op het nieuwe plein bij Gasthof 1 en het aanpassen van de bestaande 2 blauwe parkeervakken naar 1 blauw parkeervak aan de overzijde van Minister Ruijsstraat 18 te Bocholtz
Logo Simpelveld
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het besluit van de raad, van 26 januari 1995, zijn Burgemeester en Wethouders van Simpelveld bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
Overwegingen ten aanzien van het besluit
De Woningstichting Simpelveld heeft een verzoek ingediend om een blauwe zone voor 3 nieuwe parkeervakken in te stellen in de Gasthof vlak voor het kruispunt met op de Klinkert, voor 6 nieuwe parkeervakken in de Gasthof aan de overzijde van de PLUS-markt en voor 10 nieuwe parkeervakken in de Gasthof op het nieuwe plein bij Gasthof 1 te Bocholtz. Daarnaast worden de bestaande 2 blauwe parkeervakken aan de overzijde van Minister Ruijsstraat 18 gereduceerd tot 1 parkeervak.
Een onderdeel van de nieuwbouw aan de Gasthof is het realiseren van parkeervoorzieningen. In de oude situatie was het mogelijk om te parkeren aan de Gasthof en deels op het perceel van de PLUS. In de nieuwe situatie, alwaar op dit moment al aan wordt gewerkt, worden er in de Gasthof aan de voorzijde van de PLUS 6 parkeervakken gerealiseerd. Tevens worden er op het nieuwe plein 10 parkeervakken gerealiseerd.
De parkeervoorzieningen zijn bedoeld voor het winkelend publiek. Parkeerplaatsen belangrijk zijn voor de concurrentiepositie van dit winkelgebied in relatie tot de omgeving.
Ten aanzien van vrije parkeerplaatsen in de directe omgeving van de Gasthof verandert er niets, dit blijft in aantallen gelijk. Direct aanwonenden kunnen derhalve op dezelfde wijze blijven parkeren als in de huidige situatie.
De twee huidige parkeervakken op de hoek Gasthof-op de Klinkert zijn minimaal bemeten. Daarnaast heeft het aangelegen groenperkje weinig kwaliteit. Voor de hele hoek bij Gasthof/Op de Klinkert wordt een upgrade uitgevoerd waar een vijftal nieuwe parkeervakken worden aangelegd. Drie parkeervakken vallen in de blauwe zone en de twee andere parkeervakken zijn vrij parkeren. Voor de bewoners zijn deze twee extra vrije parkeerplaatsen derhalve een extra mogelijkheid om te parkeren. De drie parkeervakken in de blauwe zone zijn derhalve extra parkeergelegenheden voor bezoekers van de winkels in de Gasthof en Minister Ruijsstraat. Het realiseren van parkeervakken voor kortdurend parkeren is voor detailhandel van levensbelang.
Op het nieuwe plein ter hoogte van Gasthof 1 zullen een 10-tal parkeervakken worden gemaakt. Al deze parkeervakken vallen in de blauwe zone alwaar bezoekers van de winkels kunnen parkeren.
Naar aanleiding van bovenstaande heeft de behandelend ambtenaar verkeerszaken van de gemeente Simpelveld de situatie ter plaatse bezien en ter advisering voorgelegd aan het VerkeersOverleg. Het voorstel is om het verzoek, tot het instellen van een blauwe zone voor 3 nieuwe parkeervakken in de Gasthof vlak voor het kruispunt met op de Klinkert, voor 6 nieuwe (blauwe) parkeervakken in de Gasthof aan de overzijde van de PLUS-markt en voor 10 nieuwe (blauwe) parkeervakken in de Gasthof op het nieuwe plein bij Gasthof 1 te Bocholtz, in te willigen. Daarnaast is het voorstel om de bestaande 2 blauwe parkeervakken aan de overzijde van de Minister Ruijsstraat 18 te reduceren naar 1 blauw parkeervak. De beschikbare ruimte tussen de bocht Minister Ruijsstraat/Gasthof en de nieuwe inritconstructie van het nieuwe plein is te beperkt om de 2 bestaande parkeerplaatsen te behouden.
Het geldende verkeersbesluit van deze blauwe zone in de Minister Ruijsstraat d.d. 24 juni 2008 komt daarbij te vervallen.
De blauwe zone op alle locaties geldt van maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot en met 20.00 uur met een maximale parkeertijd van 1 uur.
Het VerkeersOverleg is unaniem akkoord met voorgestelde maatregel.
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de aangestelde verkeerscoördinator van de Politie Mergelland.
Vereiste van het besluit
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer ( BABW ) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
 
Motivering
Uit het oogpunt van de beperkte aanwezigheid van kortdurende parkeervoorzieningen in de Gasthof voor het winkelend publiek en de concurrentiepositie van de winkels, is het gewenst om in de Gasthof op de hoek Gasthof/Op de Klinkert een blauwe zone van 3 nieuwe parkeervakken in te stellen. Ook in de Gasthof aan de overzijde van de PLUS-markt is het gewenst een blauwe zone van 6 nieuwe parkeervakken in te stellen evenals op het nieuwe plein bij Gasthof 1 alwaar 10 blauwe parkeervakken worden gerealiseerd. In de Minister Ruijsstraat aan de overzijde van huisnr. 18 wordt nog 1 blauw parkeervak gerealiseerd. Alle parkeervakken gelden van maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 20.00 uur met een maximale parkeertijd van 1 uur. Buiten deze tijden kan er vrij worden geparkeerd.
Deze verkeersmaatregel wordt gerealiseerd middels het aanbrengen van het bord E10zb (blauwe zone met een maximale parkeertijd van 1 uur) met de onderborden met tekst "maandag tot en met zaterdag van 8.00-20.00 uur" en het bord OB501r (pijlbord wijzend naar de parkeervakken). Daarnaast zullen de trottoirbanden van alle parkeervakken blauw worden geverfd een en ander volgens bijgevoegde tekening. Deze maatregel wordt uitgevoerd volgens het Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels 1990 en volgens de laatst geldende Standaard RAW Bepalingen.
BESLUIT
Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten Burgemeester en Wethouders van Simpelveld om het verzoek tot het instellen van een blauwe zone voor 3 nieuwe parkeervakken in de Gasthof vlak voor het kruispunt met op de Klinkert, voor 6 nieuwe blauwe parkeervakken in de Gasthof aan de overzijde van de PLUS-markt te Bocholtz, voor 10 nieuwe blauwe parkeervakken op het nieuwe plein bij Gasthof 1 en voor 1 blauw parkeervak in de Minister Ruijsstraat aan de overzijde van huisnr. 18, in te willigen volgens bijgevoegde tekening.
De blauwe zones in de Gasthof en de Minister Ruijsstraat worden gerealiseerd middels het aanbrengen van het bord E10zb (blauwe zone met een maximale parkeertijd van 1 uur) met de onderborden met tekst "maandag tot en met zaterdag van 8.00-20.00 uur" en het bord OB501r (pijlbord wijzend naar de parkeervakken) en een blauwe belijning op de trottoirbanden.
Een en ander is aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening;
De artikelen 15, lid 1, 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer en het mandaatbesluit d.d. 13 december 2005.
Het eerdere verkeersbesluit d.d. 24 juni 2008 met betrekking tot de blauwe zone in de Minister Ruijsstraat komt hiermee te vervallen.
Simpelveld, 27 november 2014

Namens deze,

ing. D.J.G. Heckmans

Technisch Medewerker Beheer Openbare Ruimte

Mededelingen
Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden bezwaar maken, binnen zes weken na de dag van publicatie in de Staatscourant daarvan, door het indienen van een bezwaarschrift bij het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 21000, 6369 ZG Simpelveld. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht zijn ondertekend en dient tenminste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden waarop het bezwaarschrift rust.
Als u bezwaar maakt, kunt u tevens om een voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg, Postbus 950, 6040 AZ Roermond. Voor meer informatie over de procedure en de eventuele bijkomende kosten verwijzen wij u naar http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.
 
Naar boven