Verkeersbesluit instellen parkeerschijfzone op het Poldermolenplein en de Westpolderstraat T14.19258
Logo Lansingerland
Burgemeester en wethouders van Lansingerland
Overwegende het volgende:
Inleiding
In de kern Berkel en Rodenrijs wordt het Gouden Hart ontwikkeld. Het Gouden Hart ligt aan het Poldermolenplein en aan de Westpolderstraat. In het Gouden Hart zijn winkels gelegen en het ligt direct naast het RandstadRail-station Westpolder. Parkeren in het Gouden Hart wordt gedaan door winkelend publiek, werknemers van de aanwezige winkels en door de bewoners van de bovenliggende woningen. Langdurig parkeren door reizigers van de RandstadRail is in de omgeving van de winkels en woningen niet gewenst. Om winkelend publiek de mogelijkheid te bieden om (kort) te kunnen parkeren is een verkeersmaatregel gewenst die de bruikbaarheid en doorstroming van parkeerplaatsen borgt. Hiervoor wordt een parkeerschijfzone ingesteld op het Poldermolenplein en de parkeerplaatsen aan de Westpolderstraat. De 56 woningen in één van de twee blokken hebben één parkeerplaats op een eigen parkeerterrein. Dit parkeerterrein ligt bovenop het parkeerdek aan de Westpolderstraat. Het blok van 46 woningen aan het Poldermolenplein heeft geen parkeerplaats op een eigen terrein. Deze bewoners kunnen hun auto parkeren op de openbare parkeerplaatsen op en in de nabijheid van het Poldermolenplein. Het instellen van een parkeerschijfzone, die gerelateerd is aan de winkelopeningstijden, is een geschikte maatregel. Hiermee wordt ook bewerkstelligd dat winkelend publiek op korte afstand van de winkels kan parkeren. Daarnaast kunnen forensen niet op de parkeerplaatsen van het Poldermolenplein parkeren, maar moeten ze gebruik maken van de langparkeerplaatsen die bij het RandstadRail-station Westpolder zijn gelegen. Voor bewoners die op openbare parkeerplaatsen moeten parkeren worden ontheffingen verleend om het mogelijk te maken om tijdens winkeltijden langdurig binnen de parkeerschijfzone te parkeren.
Wetgeving
Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:
  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;
  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;
  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;
  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;
  • het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.
Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.
Verkeersmaatregelen en argumentatie
Parkeerschijfzone
De parkeerplaatsen liggen aan het Poldermolenplein en de Westpolderstraat. Hieraan zijn ook winkels gelegen met erboven woningen. De parkeerplaatsen moeten voorzien in de parkeerbehoefte voor winkelend publiek, werknemers en bewoners (zie ook inleiding). Om de bruikbaarheid voor het winkelend publiek te vergroten is doorstroming in het gebruik van de parkeerplaatsen (kort parkeren) gewenst. Hierdoor kunnen de parkeerplaatsen zo optimaal en intensief mogelijk worden gebruikt door zoveel mogelijk winkelbezoekers. Een parkeerschijfzone biedt hierin uitkomst. Deze zone kan worden gerelateerd aan de tijden dat de winkels zijn geopend. Hiervoor is een parkeerschijfzone van maandag tot en met zaterdag tussen 08.00 uur en 18.00 uur, met een maximale parkeerduur van 2 uur, geschikt. Op de bij dit besluit horende situatietekening wordt dit aangeduid.
Lang en kort parkeren
Voor bewoners waarvoor geen parkeerplaats op eigen terrein aanwezig is, is het wenselijk dat ze lang kunnen parkeren in de parkeerschijfzone. Hiervoor wordt een mogelijkheid gecreëerd door hen in aanmerking te laten komen voor een ontheffing.
Ontheffingen I
De parkeerschijfzone wordt ingesteld aan het Poldermolenplein en de Westpolderstraat. Voor de bewoners uit het blok van 46 woningen, Poldermolenplein 12 t/m 102 (even nummers), die geen eigen parkeerplaats hebben, is het raadzaam om ze gebruik te laten maken van de parkeergelegenheid die nabij de winkels aan het Poldermolenplein aanwezig is. Hierdoor blijft de loopafstand tot hun woning acceptabel. Om dit mogelijk te maken komen de bewoners van de woningen Poldermolenplein 12 t/m 102 (even nummers) in aanmerking voor één ontheffing per adres. De bewoners uit het blok van 56 woningen, Westpolderplein 6 t/m 42 (even nummers) en Westpolderstraat 6 t/m 78 (even nummers)hebben een parkeerplaats op het eigen terrein. Zij komen niet in aanmerking voor een ontheffing van de parkeerschijfzone op het Poldermolenplein en de Westpolderstraat. De ondernemers van de winkels aan het Poldermolenplein hebben de mogelijkheid een parkeerplaats te huren op het parkeerdek aan de Westpolderstraat. Zij komen ook niet in aanmerking voor een ontheffing van de parkeerschijfzone.
Ontheffingen II
De woningen aan het Poldermolenplein 1 t/m 25 zijn al reeds enige tijd bewoond, dit in tegenstelling tot de bovengenoemde woningen. De bewoners van de woningen aan het Poldermolenplein 1 t/m 25 moeten hun auto parkeren op eigen terrein en een tweede auto kan binnen de acceptabele loopafstanden alleen maar in een parkeerschijfzone parkeren van het Poldermolenplein/Westpolderstraat of de Stationssingel.
Ontheffing op woonadres
De ontheffingen worden op woonadres gezet. Hierdoor kan een ontheffing ook worden gebruikt door een andere bewoner die op hetzelfde adres woonachtig is of een bezoeker. De mogelijkheid tot het verkrijgen van een ontheffingen is afhankelijk van het gegeven of een woning een parkeerplaats op eigen terrein heeft.
De bewoners van de adressen Poldermolenplein 12 t/m 102 (even nummers) komen als volgt in aanmerking voor een ontheffing:
  • 1 parkeerplaats op eigen terrein : geen ontheffing
  • 0 parkeerplaats op eigen terrein : 1 ontheffing
( voorwaarde: voor verkrijgen ontheffing bewijs overleggen van bezit /gebruik van auto )
De bewoners van de woningen Poldermolenplein 1 t/m 25 (oneven nummers) komen als volgt in aanmerking voor een ontheffing:
• 0 parkeerplaatsen op eigen terrein : 2 ontheffingen
(voorwaarde: voor verkrijgen 1e en 2e ontheffing bewijs overleggen van bezit/gebruik van twee auto’s)
• 1 parkeerplaats op eigen terrein : 1 ontheffing
(voorwaarde: voor verkrijgen 1e ontheffing bewijs overleggen van bezit/gebruik van twee auto’s)
• 2 parkeerplaatsen op eigen terrein : 0 ontheffingen
Het gebied waar de parkeerschijfzone wordt ingesteld sluit aan op de parkeerschijfzone aan de Stationssingel. De zone op de Stationssingel heeft primair een ander doel, namelijk voorkomen dat treinreizigers van de Randstadrail langdurig op de Stationssingel parkeren. Daarom heeft deze blauwe zone een kortere werkingsduur, namelijk tussen 8.00 en 12.00 uur. Bewoners van de Stationssingel komen in aanmerking voor een ontheffing aan de Stationssingel.
Situering en beheer van de wegen
Het Poldermolenplein en de Westpolderstraat liggen binnen de bebouwde kom van de gemeente Lansingerland (kern Berkel en Rodenrijs) en is bij deze gemeente in beheer en onderhoud.
Overleg met politie
Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft in de Verkeersadviesgroep van de gemeente Lansingerland overleg plaatsgevonden met de politie Rotterdam.
Bevoegdheid tot het nemen van het besluit
De teamleider Beheer is in het geldende mandaatregister door het college gemandateerd tot het nemen van het besluit. Gelet op het vorenstaande en het bepaalde in de Wegenverkeerswet en de uitvoeringsregelen van die wet is tot het onderstaande besluit gekomen.
Zienswijzen
Tegen het ontwerp-verkeersbesluit zijn in drie zienswijzen ingediend (in één gezamenlijke brief). In de als bijlage 1 opgenomen Nota zienswijzen, tevens onderdeel uitmakend van dit besluit, zijn de zienswijzen (samengevat) weergegeven met daarbij een reactie van de gemeente erop.
De ingediende zienswijzen hebben aanleiding gegeven om tot aanpassing van het onderhavige verkeersbesluit te komen. Voor de motivering wordt verwezen naar de nota zienswijzen (T14.19260), tevens onderdeel uitmakend van dit besluit.
Besluiten:
  • I.
    De zienswijzen van de reclamanten ontvankelijk te verklaren;
  • II.
    De zienswijzen gegrond te verklaren conform de in de ‘Nota zienswijzen’ (T14.19260) opgenomen motivering;
  • III.
    De als bijlage I opgenomen ‘Nota zienswijzen’ (T14.19260), tevens onderdeel uitmakend van dit besluit, vast te stellen;
  • IV.
    Een parkeerschijfzone in te stellen op het Poldermolenplein en de Westpolderstraat (kern Berkel en Rodenrijs), door de plaatsing van de borden E10 en E11 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het aanbrengen van blauwe belijning als bedoeld in artikel 25 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, één en ander zoals op de bij dit besluit behorende tekening is aangegeven;
  • V.
    Door plaatsing van de onderborden OB206p onder de borden E10 de parkeerschijfzone te laten gelden van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur tot 18.00 uur waarbij de maximale parkeerduur twee uur is;
  • VI.
    Ontheffingen I:
De bewoners van de woningen Poldermolenplein 12 t/m 102 (even nummers) in aanmerking te laten komen voor één ontheffing (voor het verkrijgen van een ontheffing moet een bewijs worden overlegd van het bezit/gebruik van een auto);
I.Ontheffingen II:
De bewoners van de woningen Poldermolenplein 1 t/m 25 als volgt in aanmerking te laten komen voor een ontheffing:
•0 parkeerplaatsen op eigen terrein : 2 ontheffingen
( voorwaarde: voor verkrijgen 1 e en 2 e ontheffing bewijs overleggen van bezit /gebruik van twee auto’s)
•1 parkeerplaats op eigen terrein : 1 ontheffing
( voorwaarde: voor verkrijgen 1 e ontheffing bewijs overleggen van bezit /gebruik van
twee auto’s)
  • 2 parkeerplaatsen op eigen terrein : 0 ontheffingen
    • I.
      Dit besluit te publiceren in de Staatscourant en het Gemeenteblad;
Namens burgemeester en wethouders van Lansingerland
Marco van der Sloot
teamleider Team Beheer
Bijlage
1.Nota zienswijzen (T14.19260)
Kopie:
Politie Rotterdam, Bureau Berkel en Rodenrijs, Postbus 70023, 3000 LD Rotterdam
Beroep
Bent u het niet eens met het besluit? Dan kunt u een beroepschrift sturen aan de rechtbank in Rotterdam. Het adres is:
Rechtbank Rotterdam
Sector bestuursrecht
Postbus 50951
3007 BM Rotterdam
Zorgt u ervoor dat u het beroepschrift indient binnen de wettelijke termijn, zijnde zes weken na verzenddatum. Daarmee voorkomt u dat de rechtbank uw beroepschrift niet meer kan behandelen.
Voor de behandeling van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd.
Het besluit geldt ook tijdens de beroepsprocedure. Tijdens de beroepsprocedure kunt u een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam. Er moet dan wel sprake zijn van een spoedeisend belang. Het adres is:
Rechtbank Rotterdam
Sector Bestuursrecht
Postbus 50951
3007 BM Rotterdam
Voor de behandeling van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.
U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening en/of beroep indienen bij de rechtbank. Daarvoor moet u wel een elektronische handtekening (DigiD) hebben. Zie http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.
Naar boven