Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 16 december 2014, nr. WJZ/701762 (10528), tot wijziging van de Regeling OCW-subsidies in verband met de verantwoording door onderwijsinstellingen

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 2 en 4 van de Wet overige OCW-subsidies, de artikelen 70, 116, eerste en tweede lid, 123, eerste en tweede lid, en 135, eerste lid, van de Wet op het primair onderwijs, de artikelen 71, 113, eerste en tweede lid, 120, eerste en tweede lid, en 129, eerste lid, van de Wet op de expertisecentra, de artikelen 74, 85a, eerste en tweede lid, de artikelen 89, eerste en tweede lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs, en de artikelen 2.2.3, eerste en tweede lid, 2.4.3 en 2.7 van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling OCW-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 13 komt als volgt te luiden:

Artikel 13. Verantwoording door onderwijsinstellingen

  • 1. De verantwoording van subsidie door onderwijsinstellingen geschiedt in de jaarverslaggeving overeenkomstig de voorschriften, bedoeld in de Regeling jaarverslaggeving onderwijs.

  • 2. Bij de verantwoording wordt onderscheid gemaakt tussen:

    • a. subsidie waarbij het eventueel niet aangewende deel van de subsidie, mits de activiteiten volledig zijn uitgevoerd, kan worden besteed aan andere activiteiten waarvoor bekostiging wordt verstrekt,

    • b. subsidie die uitsluitend mag worden aangewend voor het doel waarvoor de subsidie is verstrekt, en

    • c. subsidie die ook kan worden besteed aan andere activiteiten waarvoor bekostiging wordt verstrekt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2015. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 31 december 2014, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 1 januari 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

TOELICHTING

De verantwoording door onderwijsinstellingen, zoals geregeld in de Regeling Jaarverslaggeving Onderwijs (RJO), is met ingang van 1 januari 2015 aangepast en meer in lijn gebracht met het Uniform Subsidiekader, dat is uitgewerkt in de Aanwijzingen voor subsidieverstrekking. In het verlengde hiervan wordt ook de Regeling OCW-subsidies aangepast. De wijziging houdt in dat de wijze van verantwoording door onderwijsinstellingen niet meer (tevens) is uitgewerkt in de Regeling OCW-subsidies, maar dat wordt volstaan met een verwijzing naar de verantwoording in de RJO. Het gaat om een technische wijziging.

Deze wijziging treedt in werking met ingang van 1 januari 2015. Dat is een van de vaste verandermomenten van regelgeving. Wel wordt afgeweken van het beleid inzake inwerkingtreding van regelgeving. Deze afwijking is gerechtvaardigd omdat het om een technische wijziging gaat en het in het veld tot verwarring zou leiden wanneer inwerkingtreding op een andere datum zou plaatsvinden dan de wijziging van de RJO waarnaar wordt verwezen.

Deze regeling leidt niet tot administratieve lasten of nalevingskosten. Dit omdat het om een technische wijziging gaat, waarbij de huidige tekst slechts wordt vervangen door een verwijzing naar de verantwoording in de RJO.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven