Gemeente Almere: Verkeersbesluit Instellen van een stopverbod voor een deel van de Stadhuispromenade 
Logo Almere
Steller: JFH Ekkel
Dienst: Stadsbeheer
Nummer: DSO/20144/3743697xm
Datum: 15-12-2014
Burgemeester en wethouders van Almere,
op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
Overwegingen:
Bewoners aan de Stadhuispromenade hebben het verzoek ingediend om een stopverbod in te stellen voor een deel van de Stadhuispromenade. De Stadhuispromenade is een plein in het centrum va n Almere Stad, dat onder andere dienst doet als markplein. Aan weerszijden van het plein loopt een rijbaan. De rijbaan aan de westkant, bibliotheek zijde, is open voor alle verkeer in beide richtingen en is circa 5 meter breed. Langs deze rijbaan ligt een laad- en losstrook waar bestuurders kunnen stoppen voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen of om personen te halen en te brengen. In de praktijk, en in het bijzonder tijdens marktdagen, wordt tevens de rijbaan gebruikt voor het parkeren en stoppen van voertuigen. In de huidige situatie kan alleen opgetreden worden tegen het parkeren, gezien het feit dat het centrumgebied binnen de parkeerverbodszone valt. Het stoppen en parkeren van voertuigen leidt tot hinderlijke situaties. De toegang tot de parkeergarage is op bepaalde momenten niet goed bereikbaar door voertuigen die hinderlijk staan. Om dit hinderlijke stilstaan van motorvoertuigen voor de toegang tot de parkeergarage te voorkomen, wordt op dit punt een stopverbod ingevoerd.
Uit het oogpunt van:
  • -
    Het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • -
    het intand houden van de weg en de bruikbaarheid daarvan.
is het gewenst om voor een deel van de Stadhuispromenade een stopverbod in te voeren door het plaatsen van het verkeersbord E02.
Gelet op:
De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;
Besluitverplichting:
Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Gehoord
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg geweest met de regiopolitie, korpsdeel Almere.
Financiën
De maatregel wordt uitgevoerd door de dienst Stadsbeheer en zal betaald worden uit budgetten van de dienst Stadsbeheer.
Communicatie
Van het besluit wordt een openbare bekendmaking geplaatst in de Staatscourant en op gemeenteblad.almere.nl.
BESLUITEN
Op grond van onderstaande overwegingen besluit burgemeester en wethouder om:
  • 1.
    door het plaatsen van het bord E02, zoals bedoeld in Bijlage I van het RVV 1990, een stopverbod in te stellen voor een deel van de Stadhuispromenade;
  • 2.
    en deze te voorzien van het onderbord OB202p “alleen op woensdag en zaterdag”
  • 3.
    het bord aan te brengen conform de bij dit besluit behorende situatietekening.
Almere, 2014
burgemeester en wethouders,
namens hen,
de afdelingsmanager Advies- en Ingenieursbureau
van Stadsbeheer
ing. R.W. Ravensbergen
Bezwaar- of beroepsclausule
Tegen deze beslissing kunnen belanghebbenden, op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht, schriftelijk bezwaar maken. Zij moeten dan binnen zes weken na bekendmaking in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 200, 1300 AE Almere.
In het bezwaarschrift moet het volgende vermeld worden:
  • -
    Naam en adres van de indiener;
  • -
    Datum;
  • -
    Omschrijving van het verkeersbesluit waartegen het bezwaar is gericht;
  • -
    Reden(en) waarom de indiener van het bezwaar het niet met het besluit een is;
  • -
    Handtekening van de indiener
Na het indienen van een bezwaarschrift blijft de genomen beslissing gelden, in ieder geval totdat het college van burgemeester en wethouders op het bezwaarschrift heeft beslist. Dit geldt niet indien de beslissing gebonden is aan een termijn die van rechtswegen verloopt.
Indien belanghebbende de beslissing op het bezwaarschrift niet kunnen afwachten, kunnen zij om een tijdelijke voorziening vragen bij de voorzieningenrechten:
Rechtbank Midden-Nederland
Afdeling bestuursrechts, o.v.v. bodemzaken of voorlopige voorzieningen
Postbus 16005
3500 DA Utrecht
De rechter weegt hun belang af tegen het belang van de gemeente en neemt een tijdelijke beslissing of wijst het verzoek af.
SITUATIETEKENING
Naar boven