Logo Sliedrecht
Routering gevaarlijke stoffen Sliedrecht

Aanwijzing route gevaarlijke stoffen

Op grond van artikel 18 van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (Wvgs) kan de gemeenteraad op haar grondgebied wegen of wegdelen aanwijzen, waarover de krachtens artikel 12 van de Wvgs aangewezen gevaarlijke stoffen bij uitsluiting mogen worden vervoerd. De gemeente is voornemens een aantal wegen aan te wijzen als route gevaarlijke stoffen.

Inleiding

Een ongeval waarbij hoeveelheden van bepaalde gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen kan voor de omgeving levensbedreigend zijn. De productie, het gebruik en het vervoer van gevaarlijke stoffen is dan ook aan strenge voorschriften gebonden. De Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen (WVGS) biedt gemeenten de mogelijkheid het vervoer van de meest gevaarlijke stoffen binnen hierbij aangegeven grenzen te reguleren door middel van het vaststellen van een Route Gevaarlijke stoffen. In het door de raad vastgestelde milieubeleidsplan 2012-2015 gemeente Sliedrecht is bij het thema externe veiligheid deze maatregel opgenomen.

Stoffen die over de vastgestelde Route Gevaarlijke Stoffen moeten worden vervoerd, zijn opgenomen in het Besluit vervoer gevaarlijke stoffen (Besluit VGS) resp. in de Regeling vervoer over land van gevaarlijke stoffen (VLG). Het is de groep meest gevaarlijke stoffen. Gedacht moet worden aan brandbare gassen zoals LPG en propaan, giftige en bijtende gassen (chloor en ammoniak) en ontploffingsgevaarlijke stoffen zoals munitie en vuurwerk. Diesel en benzine bijvoorbeeld zijn wel gevaarlijke stoffen maar vallen niet onder de groep routeplichtige gevaarlijke stoffen. Praktijk is echter dat vervoerders ook voor deze stoffen zo veel mogelijk een vastgestelde Route Gevaarlijke Stoffen volgen.

De gemeente Sliedrecht heeft tot op heden geen routering voor het vervoer van gevaarlijke stoffen vastgesteld. Sliedrecht is wat dat betreft nog een witte vlek in de regio. De buurgemeenten beschikken allemaal over een door de raad vastgestelde route gevaarlijke stoffen. Bij de totstandkoming van deze routes heeft de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid een coördinerende en ondersteunende rol vervuld. Met het voorgestelde principe besluit wil de gemeente Sliedrecht invulling geven aan de regionale afspraken en eenduidigheid van beleid en daarmee de veiligheid als gevolg van dit vervoer vergroten.

Ontwerpbesluit ter inzage

Het ontwerpbesluit ligt vanaf 19 december 2014 gedurende zes weken, dus tot 30 januari 2015, ter inzage tijdens kantooruren in het gemeentekantoor, Industrieweg 11.

Het ontwerpbesluit is als PDF te raadplegen op de website van de gemeente, www.sliedrecht.nl, via: Beleid en regelgeving -> Ruimtelijke ordening bouwen en milieu -> Milieu.

Mogelijkheid zienswijzen

In overeenstemming met afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om gedurende de periode van zes weken dat het ontwerpbesluit ter inzage ligt schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren te brengen. Tijdens de periode waarin het ontwerpbesluit ter inzage ligt kunt u een zienswijze indienen. Uw zienswijze kunt u schriftelijk kenbaar maken aan de gemeenteraad, Postbus 16, 3360 AA Sliedrecht.

Nadere informatie

Voor meer informatie over het ontwerpbesluit kunt u contact opnemen met team VROM, telefoon (0184) 495 956.

Naar boven