Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 12 december 2014, 2014-0000184419, tot wijziging van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Opsporing 2012

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 4, onderdeel l, en 14 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal SZW 2012;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Opsporing 2012 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. De directie bestaat uit de volgende afdelingen:

    • a. de afdeling Opsporingsinformatie;

    • b. de afdeling Recherche A;

    • c. de afdeling Recherche B.

B

Artikel 4, onderdeel g, komt te luiden:

  • g. het deelnemen aan selectieoverleggen met het Openbaar Ministerie;

C

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift en in de aanhef wordt de zinsnede ‘afdeling Recherche’ vervangen door: afdelingen Recherche A en Recherche B.

2. De aanhef komt te luiden:

De afdelingen Recherche A en Recherche B zijn verantwoordelijk voor:

3. In onderdeel a wordt na ‘opsporingsonderzoeken’ een komma geplaatst en ingevoegd: waaronder begrepen opsporingsonderzoeken op beleidsterreinen waarvoor de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verantwoordelijkheid draagt en waarvan de strafrechtelijke handhaving door deze minister aan de directie is toegedeeld,

4. Onderdeel c komt te luiden:

  • c. het deelnemen aan selectieoverleggen met het Openbaar Ministerie;

5. Onderdeel d. komt te luiden:

  • d. het rapporteren over de opsporingsonderzoeken van de eigen afdeling aan de directeur, het Openbaar Ministerie en aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor zover het de aan de directie toegedeelde strafrechtelijke handhaving betreft op beleidsterreinen waarvoor de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verantwoordelijkheid draagt.

D

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het opschrift komt te luiden:

Artikel 7. Mandaten en machtigingen hoofden afdelingen Recherche A en Recherche B

2. De aanhef komt te luiden:

Aan de hoofden van de afdelingen Recherche A en Recherche B wordt mandaat en machtiging verleend met betrekking tot:

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, R.W.C. Clabbers Directeur Opsporing

TOELICHTING

De directie Opsporing van de Inspectie SZW is ingevolge de Regeling toedeling strafrechtelijke handhaving AWBZ en Zvw met ingang van 1 januari 2014 belast met de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde op de terreinen van:

  • a. de verstrekking van zorg die behoort tot het te verzekeren pakket van de zorgverzekering;

  • b. de verstrekking van zorg waarop een verzekerde voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (hierna: AWBZ) op grond van die wet aanspraak heeft;

  • c. de verstrekking van persoonsgebonden budgetten als bedoeld in artikel 1.1.1 van de Regeling subsidies AWBZ.

De directie Opsporing is ingevolge artikel 3, aanhef en onder c van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten tevens belast met de opsporing van strafbare feiten die met de bovenbedoelde taakuitoefening verband houden. Het betreft hier beleidsterreinen waarvoor de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verantwoordelijkheid draagt.

Gelet op de omvang, complexiteit en verandersnelheid van de zorgsector heeft het kabinet besloten om het onderdeel opsporing in de keten van preventie, toezicht, opsporing en strafrechtelijke vervolging te versterken. Om snel te kunnen starten met het versterken van de opsporingsfunctie is de extra menskracht voor de opsporing ondergebracht bij de Inspectie SZW. De opsporingsbevoegdheid van de Inspectie SZW strekt zich op grond van deze regeling en artikel 3, aanhef en onder c van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten, ook uit tot strafbare feiten die enkel verband houden met de zorg die behoort tot het pakket voor de AWBZ dan wel tot het te verzekeren pakket voor de zorgverzekering. Die uitbreiding van de opsporingsbevoegdheid vormt ook een onderdeel van de versterking van de opsporing.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, R.W.C. Clabbers Directeur Opsporing

Naar boven