Kennisgeving ontwerp Nationaal Waterplan 2016–2021 en ontwerp Beheer- en ontwikkelplan voor de rijkswateren 2016–2021, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Verder met ons water

Zonder dijken, duinen en dammen zou 60 procent van ons land regelmatig overstromen. Dat raakt direct 9 miljoen inwoners en het hart van onze economie. Nederland is een waterrijk land. In Nederland zijn we nooit klaar met ons water. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid om voorbereid te zijn op te veel en te weinig water, om bewust om te gaan met ons zoete water en om ons water schoon te houden. Nu en in de toekomst. In het Nationaal Waterplan is ons nationale waterbeleid opgenomen. In het Beheer- en ontwikkelplan voor de rijkswateren staat wat dat betekent voor de wateren die Rijkswaterstaat beheert.

De Minister van Infrastructuur en Milieu (lenM) en de Staatssecretaris van Economische Zaken (EZ) stellen eind volgend jaar een Nationaal Waterplan (NWP 2016–2021) vast. Tegelijkertijd herziet de Minister van lenM het Beheer- en ontwikkelplan voor de rijkswateren (Bprw 2016–2021). Zo kan het Rijk het nationale waterbeleid en het beheer van de rijkswateren in samenhang voorbereiden. Voordat de plannen worden vastgesteld, liggen ze in ontwerp ter inzage en kan eenieder een zienswijze indienen.

Bij het opstellen van deze plannen werkt het Rijk samen met diverse overheden.

Iedereen die een rol heeft in of geïnteresseerd is in het waterbeleid en -beheer in Nederland heeft de mogelijkheid om te reageren op de plannen. Hiervoor legt het Rijk deze plannen en de bijbehorende milieueffectrapporten zes maanden ter inzage.

Wat staat er in de plannen?

Het NWP bevat de hoofdlijnen van het nationale waterbeleid en de daartoe behorende

aspecten van het nationale ruimtelijke beleid:

  • Ambitie en sturing

  • Waterveiligheid en overstromingsrisicobeheerplannen

  • Zoetwater

  • Waterkwaliteit en stroomgebiedbeheerplannen

  • Grote wateren

  • Zee en kust en de beleidsnota Noordzee en het maatregelenprogramma voor de Kaderrichtlijn Mariene Strategie

  • Water en omgeving (wonen, werken, natuur, energie, economie en de functies van de rijkswateren)

  • Financiering.

De hoofdlijnen duiden de gewenste ontwikkeling, de werking en de bescherming van de watersystemen aan en de daarvoor benodigde maatregelen en voorzieningen. Het NWP is voor de ruimtelijke aspecten tevens een structuurvisie.

Het Bprw beschrijft het beheer van de rijkswateren. Dat zijn de wateren in Nederland die in beheer zijn bij het Rijk: de grote rivieren en kanalen, de Waddenzee, de Noordzee en de kust, het IJsselmeergebied en de Zuidwestelijke Delta. Rijkswaterstaat voert het beheer uit.

Het NWP vormt daarvoor een belangrijk uitgangspunt. Het Bprw bevat het programma van maatregelen en voorzieningen die nodig zijn voor de ontwikkeling, werking en bescherming van de rijkswateren. Het gaat om het beheer bij normale omstandigheden en in geval van calamiteiten.

Waarom een nieuw NWP en Bprw?

Zowel het NWP als het Bprw dient op grond van de Waterwet eenmaal in de zes jaar te worden herzien. De huidige plannen lopen eind 2015 af. De nieuwe plannen beslaan de periode 2016–2021.

Waarom een milieueffectrapport?

Voor beide plannen is ter ondersteuning van de besluitvorming een milieueffectrapport opgesteld. Deze rapporten geven inzicht in de milieugevolgen van de plannen.

Daarmee krijgt het milieu een volwaardige plaats bij de totstandkoming van beide plannen. In de milieueffectrapporten is tevens een passende beoordeling Natuurbeschermingswet 1998 opgenomen.

Hoe is de publieksparticipatie verlopen?

De participatie van maatschappelijke belangenorganisaties is mede verlopen via het Overlegorgaan Infrastructuur en Milieu. De partijen die hieraan deelnemen, vertegenwoordigen een groot deel van de belangen in het Nederlandse waterbeleid en -beheer. In juni 2014 is er gelegenheid geweest een zienswijze in te dienen op het voornemen om de beide plannen op te stellen en op de bijbehorende notities Reikwijdte en Detailniveau voor de milieueffectrapporten.

Hoe kunt u op de plannen reageren?

Eenieder kan van 23 december 2014 tot en met 22 juni 2015 een zienswijze geven op het ontwerp NWP 2016–2021 en op het ontwerp Bprw 2016–2021 en de bijbehorende milieueffectrapporten.

Waar kunt u de stukken inzien?

Het ontwerp van het NWP 2016–2021 en het ontwerp van het Bprw 2016–2021 met de bijbehorende stukken, kunt u van 23 december 2014 tot en met 22 juni 2015 downloaden via: www.platformparticipatie.nl. U kunt beide plannen ook inzien op de volgende locaties:

  • het Ministerie van lnfrastructuur en Milieu (Koningskade 4, Den Haag);

  • het Ministerie van Economische Zaken (Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag);

  • de 12 provinciehuizen.

Het ontwerp Bprw 2016–2021 is ook in te zien op alle regionale hoofdkantoren van Rijkswaterstaat.

De adressen van de provinciehuizen en de regionale hoofdkantoren van Rijkswaterstaat vindt u op www.platformparticipatie.nl. Let op: tijdens de feestdagen kunnen de openingstijden afwijken.

Het ontwerp NWP 2016–2021 kunt u ook op het landelijke portaal voor ruimtelijke plannen raadplegen: www.ruimtelijkeplannen.nl (planidentificatienummer NL.IMRO.0000.IMsv14NWP2BNZ2-2000).

Hoe kunt u reageren?

U kunt schriftelijk, mondeling of online reageren. Uw digitale zienswijze kunt u indienen via het reactieformulier op www.platformparticipatie.nl.

Uw schriftelijke reactie kunt u sturen naar:

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Directie Participatie

o.v.v. ‘NWP’ of o.v.v. ‘Bprw’

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Vermeld bij uw reactie duidelijk op welk van de twee plannen uw reactie betrekking heeft.

Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dan kunt u hiervoor tot en met 22 juni 2015 een afspraak maken via telefoonnummer 070 456 89 99.

Vragen?

Op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/water-en-veiligheid/vraag-en-antwoord/wat-is-het-nationaal-waterplan.html vindt u meer informatie over het huidige NWP. Uw inhoudelijke vragen over het NWP 2016–2021 kunt u stellen aan de projectorganisatie NWP, via e-mail: deltabeslissingenNWP@minienm.nl.

Op www.rijkswaterstaat.nl/bprw vindt u meer informatie over het huidige Bprw. Voor inhoudelijke vragen over het Bprw 2016–2021 kunt u contact opnemen met de informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002 (gratis, 7 dagen per week geopend van 06.00 uur tot 22.30 uur) of 08008002@rws.nl.

Voor vragen over de procedure kunt u contact opnemen met de Directie Participatie, telefoon 070 456 89 99.

Wat gebeurt hierna?

Na de inzagetermijn worden alle zienswijzen verzameld en per plan samengevat. De zienswijzen worden betrokken bij de vaststelling van de plannen. Als u een zienswijze indient, dan krijgt u de samenvatting van de ingediende zienswijzen en wordt u geïnformeerd over wat met de zienswijzen is gedaan. De plannen worden eind 2015 vastgesteld en vervolgens bekendgemaakt. Tegen de plannen is geen bezwaar en beroep mogelijk.

Naar boven