Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 12 december 2014, houdende wijziging van de Regeling aanspraken zorgverzekering BES zorgverzekering in verband met het zorgpakket 2015, alsmede de wijziging van de Regeling vaststelling premiepercentages werknemer en werkgever BES

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën;

Gelet op de artikelen 6, tweede lid, 8, zevende lid, 10, zesde lid, 11, vierde lid, en 12, derde lid, van het Besluit zorgverzekering BES;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling aanspraken zorgverzekering BES wordt als volgt gewijzigd:

A

Na Hoofdstuk 1, § 12, wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

§ 12a. Neonatale hielprik

Artikel 1.12a.1
  • 1. Een neonatale hielprik omvat onderzoek naar het voorkomen van Adrenogenitaal syndroom, Biotinidase deficiëntie, Congenitale hypothyreoïdie, Galactosemie, Cystic Fibrosis, Glutaar acidurie type I, HMG-CoA-lyase deficiëntie, Holocarboxylase synthase deficiëntie, Homocystinurie, Isovaleriaan acidemie, Long-chain hydroxyacyl-CoA dehydrogenase deficiëntie, Maple syrup urine disease, Medium-chain acylCoA dehydrogenase deficiëntie, 3-methylcrotonyl-CoAcarboxylase deficiëntie, Phenylketonurie, Sikkelcelziekte, Tyrosinemie type I en Very long-chain acylCoA dehydrogenase deficiëntie en wordt uitgevoerd door een laboratorium dat daar0-toe door het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu is aangewezen.

  • 2. Aanspraak op het onderzoek, bedoeld in het eerste lid, bestaat voor de zuigeling die de leeftijd van twee maanden nog niet heeft bereikt, en in zeer bijzondere gevallen voor oudere zuigelingen.

  • 3. Het onderzoek, bedoeld in het eerste lid, vindt in de regel plaats op de leeftijd van drie tot en met zeven dagen van betrokkene.

  • 4. Het laboratoriumonderzoek, bedoeld in het eerste lid, wordt uitgevoerd volgens de onderzoeksmethoden, vastgesteld door het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu, dat tevens voor dit laboratoriumonderzoek wordt aangewezen als referentie-instituut.

B

Artikel 4.2a komt te luiden:

Artikel 4.2a

Artikel 1.4.2, tweede lid, is niet van toepassing indien de eerste behandeling fysiotherapie en oefentherapie, bedoeld in artikel 1.4.2, eerste lid, in het kader van de desbetreffende indicatie is verleend voor 1 januari 2015.

ARTIKEL II

In de artikelen 1 en 2 van de Regeling vaststelling premiepercentages werknemer en werkgever BES wordt ‘2014’ vervangen door: 2015.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt inwerking met ingang van 1 januari 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Algemeen

Met deze regeling is de Regeling aanspraken zorgverzekering BES en de Regeling vaststelling premiepercentages werknemer en werkgever BES per 1 januari 2015 gewijzigd. De wijzigingen betreffen:

  • de vaststelling van de zeldzame ziekten die met een hielprik worden getest;

  • overgangsrecht met betrekking tot de beperking van de fysio- en oefentherapie;

  • de vaststelling van de premiepercentages voor 2015

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

Per 1 januari 2015 is de neonatale hielprik als aanspraak opgenomen in het Besluit zorgverzekering BES (Stb. 2014, 417). Met de onderhavige regeling is de nadere omschrijving van de aanspraak vastgelegd in de Regeling aanspraken zorgverzekering BES. Daarbij is aangesloten bij de aanspraak zoals die in Europees deel van Nederland (hierna Nederland) bestaat. Hiermee zijn de aandoeningen bepaald waarop met dit onderzoek bij pasgeborenen wordt getest. Omdat er geen epidemiologische informatie beschikbaar is over het voorkomen van dergelijke ziekten op de BES-eilanden, zijn het dezelfde zeldzame aandoeningen als in Nederland.

Uitgangspunt is dat bij de uitvoering gebruik wordt gemaakt van de Nederlandse infrastructuur: bestaande hielpriksets gebruiken, analyses uitvoeren in een Nederlands laboratorium, de uitslagen registreren in bestaande registratiesystemen van de screeningslaboratoria en van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Dienst Vaccinatievoorziening en Preventieprogramma’s (RIVM-DVP). Informatie over afwijkende uitslagen, bevestigingsdiagnostiek en eventuele follow-up zal geregistreerd worden in het informatiesysteem NEORAH van het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Het RIVM heeft de opdracht gekregen om de implementatie in gang te zetten. Na een voorbereidingsfase zal in de loop van 2015 eerst op Bonaire worden gestart. Vervolgens zal de neonatale hielpirk worden ingevoerd op Saba en Sint Eustatius.

Onderdeel B

Per 1 januari 2013 was een aantal pakketmaatregelen voor fysiotherapie en oefentherapie voorzien voor de BES eilanden. Bij nader inzien was ervoor gekozen de inwerkingtreding van deze maatregelen op te schorten tot en met 31 december 2014 (Stcrt. 2013, 28386).

Per 1 januari 2015 omvat de fysiotherapie en oefentherapie voor verzekerden van 18 jaar en ouder, voor een aandoening als opgenomen in het eerste lid van artikel 1.4.2 van de Regeling aanspraken zorgverzekering BES, niet de eerste twintig behandelingen per indicatie. In artikel 4.2a van de Regeling aanspraken zorgverzekering BES is overgangsrecht getroffen voor de verzekerden die reeds voor 1 januari 2015 zijn aangevangen met een behandeling fysiotherapie of oefentherapie als bedoeld in artikel 1.4.2, eerste lid, van die regeling. Deze verzekerden hoeven de eerste twintig van die behandelingen niet voor eigen rekening te nemen. In het kader van de fraudetoets is nog van belang op te merken dat het risico bestaat dat onterecht fysiotherapie of oefentherapie gedeclareerd wordt. Het Zorgverzekeringskantoor BES zal om die reden maatregelen moeten treffen om al dan niet steekproefsgewijs extra controles uit te voeren.

Deze overgangsbepaling heeft geen betrekking op fysiotherapie en oefentherapie ter behandeling van een aandoening waarop tot en met 31 december 2014 in aanvulling artikel 1.4.2, eerste lid, van Regeling aanspraken zorgverzekering BES nog wel aanspraak bestond ingevolge artikel 4.2a, eerste lid, oud. Het betrof bepaalde aandoeningen van het bewegingsapparaat, te weten wervelfractuur als gevolg van osteoporose, reumatoïde artritis of chronische reuma, chronische artritiden, spondylitis ankylopoetica (morbus Bechterew), reactieve artritis en juveniele chronische artritis alsmede bepaalde hartaandoeningen, te weten myocard-infarct (AMI), status na coronary artery bypass-operatie (CABG), status na percutane transluminale coronair angioplastiek (PTCA), status na hartklepoperatie en status na operatief gecorrigeerde congenitale afwijkingen. Op die behandelingen bestaat met ingang van 1 januari 2015 geen aanspraak meer.

Artikel II

De Regeling vaststelling premiepercentages werknemer en werkgever BES is gewijzigd om de premiepercentages voor 2015 vast te stellen. Ingevolge artikel 11, vierde lid, van het Besluit zorgverzekering BES dient het percentage van de inkomensafhankelijke premie die de verzekerde verschuldigd is, met ingang van elk kalenderjaar voor de periode van één jaar vast te stellen.

Ingevolge artikel 12, derde lid, van het Besluit zorgverzekering BES het premiepercentage van de door de werkgever verschuldigde premie wordt met ingang van elk kalenderjaar voor de periode van één jaar vastgesteld door Onze Minister in overeenstemming met Onze Minister van Financiën.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven