Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 12 december 2014, nr. VO/696224, houdende wijziging van de Regeling InnovatieImpuls Onderwijs in verband met een verlenging van de effectmeting met één jaar

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op de artikelen 2 en 4 van de Wet overige OCW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling InnovatieImpuls Onderwijs wordt als volgt gewijzigd:

A

Het eerste lid van artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het slot van onderdeel c wordt de punt vervangen door een puntkomma.

2. Na onderdeel c wordt een nieuw onderdeel d ingevoegd, luidende:

  • d. voor deelname aan de effectmeting in 2015 door scholen in de experimentgroep en in de controlegroep.

B

Het derde lid van artikel 2 komt te luiden:

  • 3. De subsidie als bedoeld in het eerste lid onder c en d wordt verleend als tegemoetkoming in de kosten die voortvloeien uit deelname aan de effectmeting.

C

Het eerste lid van artikel 4 komt te luiden:

  • 1. Voor subsidieverlening op grond van deze regeling is in totaal een bedrag van € 18 miljoen beschikbaar voor de jaren 2010 tot en met 2015. In 2015 worden subsidies aan scholen in de experimentgroep en in de controlegroep enkel verstrekt voor deelname aan de effectmeting in 2015.

D

Aan artikel 32 wordt een vijfde lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Het betaalbaar stellen van de subsidies als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onder d, geschiedt nadat de school tijdig de gevraagde gegevens heeft geleverd, op basis van de aanwijzingen die door de onderzoeker aan de betreffende school zijn verstrekt.

E

Na artikel 32 wordt een nieuw hoofdstuk 7A ingevoegd, luidende:

HOOFDSTUK 7A. EFFECTMETING 2015

Artikel 32a. Toepasselijk recht
  • 1. De hoofdstukken 5 en 6 van deze regeling zijn op dit hoofdstuk niet van toepassing.

  • 2. Hoofdstuk 3 van de Regeling OCW-Subsidies is op dit hoofdstuk van toepassing.

Artikel 32b. Subsidie effectmeting
  • 1. Voor scholen die deel uitmaken van een experiment- of controlegroep en zich voor 1 februari 2015 aanmelden is voor deelname aan de effectmeting in 2015 een subsidie van € 2.500 per school beschikbaar.

  • 2. Deze subsidie wordt beschikbaar gesteld nadat de school tijdig aan alle onderzoeksverplichtingen heeft voldaan, conform de aanwijzingen die door de onderzoeker aan de school worden gegeven.

  • 3. De school doet de in het eerste lid bedoelde aanmelding en levert de onderzoeksgegevens aan bij de onderzoeker die de effectmeting uitvoert.

  • 4. Zodra alle gegevens geleverd zijn, meldt de onderzoeker dit aan DUO volgens het door DUO vastgestelde format, waarna de subsidie uiterlijk december 2015 wordt betaald.

Artikel 32c. Experiment- en controlegroepen

In aanvulling op het bepaalde in het eerste lid van artikel 32b geldt dat een vo-school zowel aan de effectmeting van de experiment- als van de controlegroep meewerkt. Daarom is voor vo-scholen voor beide inspanningen tezamen een subsidie van € 5.000 per school beschikbaar.

Artikel 32d. Voorbehoud bij onvoldoende deelnemers

De minister kan besluiten de subsidie niet te verstrekken als het aantal scholen onvoldoende is om een adequate effectmeting te kunnen uitvoeren.

F

In artikel 33 wordt ‘2016’ vervangen door: 2017.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

TOELICHTING

In 2015 vindt een effectmeting plaats waaraan scholen kunnen deelnemen die tot en met 2014 in de experiment- of controlegroep aan de Regeling InnovatieImpuls Onderwijs hebben deelgenomen. Het deelnemen aan de effectmeting in 2015 is op vrijwillige basis. De schoolleider meldt de school voor 1 februari 2015 per e-mail voor deelname aan bij zijn vaste onderzoeker. Per school in experiment- of controlegroep is een tegemoetkoming (subsidie) van € 2.500 beschikbaar.

De oorspronkelijk voor de InnovatieImpuls beschikbare middelen (€ 18 miljoen, zie artikel 4) bieden nog voldoende ruimte voor deze vergoeding, zelfs als alle 182 scholen, die aan de Regeling IIO hebben deelgenomen, zich zouden aanmelden om ook aan deze laatste effectmeting mee te doen. Het budget van de regeling hoeft dus niet te worden verhoogd.

Administratieve lasten

De administratieve lasten die samenhangen met de Regeling InnovatieImpuls Onderwijs worden met deze wijziging niet noemenswaardig gewijzigd. Het enige wat de school moet doen om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen, is dit via een e-mail te melden bij de reeds aan de school verbonden onderzoeker. Deze onderzoeker stuurt de voor de tegemoetkoming benodigde gegevens aan DUO door middel van een door DUO aan de onderzoeker beschikbaar gesteld format. Deze gegevens ontleent de onderzoeker aan de gegevens die school in het kader van het onderzoek toch al aan de onderzoeker dient te verstrekken.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 32, vijfde lid, Betaling

De onderzoeker zendt de school per e-mail aanwijzingen over de aan te leveren onderzoeksgegevens. De verzending van de e-mail vindt twee keer per jaar plaats, in april en in september. Dit is conform voorgaande effectmetingen. De school levert beide keren alle in de e-mail gevraagde onderzoeksgegevens aan de onderzoeker vóór de aangegeven deadline aan. Nadat de school ook de tweede keer aan alle onderzoeksverplichtingen heeft voldaan, ontvangt DUO hierover een verklaring van de onderzoeker in de eerste week van november 2015. DUO betaalt uiterlijk december 2015 de subsidie aan de school uit.

Op de website van de InnovatieImpuls Onderwijs staat informatie over het onderzoeksproces, de aard en de momenten van aanlevering van de gevraagde gegevens.

Artikel 32a Toepasselijk recht

Het in de Regeling InnovatieImpuls opgenomen verantwoordings- en vaststellingsstelsel (zie de hoofdstukken 5 en 6) is niet van toepassing op subsidie voor deelname aan de effectmeting. Hoofdstuk 3 van de Regeling OCW-Subsidies (ROS) is van toepassing.

Artikel 32b, tweede lid, Subsidie effectmeting

Zie de artikelsgewijze toelichting bij artikel 32, vijfde lid.

Artikel 32b, vierde lid, Subsidie effectmeting

De onderzoekers die de effectmeting bij de scholen uitvoeren, leggen in het door DUO vastgestelde format vast of de scholen aan hun onderzoeksverplichtingen hebben voldaan. DUO betaalt de subsidie uit, nadat de school tijdig aan alle onderzoeksverplichtingen heeft voldaan. De onderzoeksgegevens zelf blijven bij de onderzoeker, deze worden niet doorgezonden aan DUO maar zijn alleen bedoeld voor de effectmeting. Zie ook de artikelsgewijze toelichting bij artikel 32, vijfde lid.

Artikel 32c Experiment- en controlegroepen

Uit de toepassing van het cross-over design tijdens de IIO-experimentperiode volgde al dat vo-scholen zowel aan de experimentgroep als aan de controlegroep deelnemen. Een vo-school dient dus ook voor de effectmeting in 2015 zowel aan de experiment- als aan de controlegroep mee te werken, met de vakken uit de IIO-experimentperiode of andere vakken in overleg met de onderzoeker, ook als de school het innovatieconcept niet continueert. Voor deze twee inspanningen ontvangt een vo-school in totaal een tegemoetkoming (subsidie) van € 5.000 (2 x € 2.500).

De po-scholen namen gedurende de experimentperiode deel aan de experimentgroep dan wel de controlegroep. Een po-school blijft bij de effectmeting 2015 in dezelfde groep ingedeeld. De po-school ontvangt voor deelname aan de effectmeting 2015 een subsidie van € 2.500.

Artikel 32d Voorbehoud bij onvoldoende deelnemers

Het aantal scholen dat aan een experimentgroep meedoet en het aantal scholen dat aan een controlegroep meedoet, moet voldoende substantieel zijn om adequate effectmetingen te kunnen uitvoeren. Is een van deze aantallen of zijn beide onvoldoende dan kan weigering van de subsidie plaatsvinden. Zodra het aantal deelnemers minder is dan een derde van de scholen die vorig jaar hebben deelgenomen dan kan de minister een afweging maken en besluiten om geen subsidie te verstrekken.

Per IIO-concept is het volgende aantal van toepassing:

  • SlimFit experimentscholen: minder dan 18 scholen;

  • SlimFit controlescholen: minder dan 13 scholen;

  • Onderwijsteams: minder dan 6 scholen;

  • Videolessen: minder dan 6 scholen;

  • Leerlingen voor Leerlingen: minder dan 8 scholen;

  • E-Klas & PAL-student: minder dan 10 scholen.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven