Nijkerk- Verkeersbesluit parkeerverbod Kantemarsweg
Logo Nijkerk
 
Onderwerp: Instellen parkeerverbod nabij de kruising Westerdorpsstraat/ Kantemarsweg
Besluit:
Het college van Burgemeester en Wethouders besluit:
•Het instellen van een parkeerverbod op de Kantemarsweg op het gedeelte tussen de uitritconstructie Westerdorpsstraat en de voetgangersoversteekplaats in de Kantemarsweg, door middel van het aanbrengen van de borden E1 conform het RVV 1990.
 
Gelet op:
  • artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) ingevolge verkeers-besluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap;
  • artikel 15, lid 1 van de WVW 1994 ingevolge de plaatsing van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat, geschiedt krachtens een verkeersbesluit;
  • artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW) ingevolge de plaatsing van het verkeersteken E1 van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990) moet geschieden krachtens een verkeersbesluit;
  • artikel 24 van het BABW ingevolge verkeersbesluiten worden genomen na overleg met een gemachtigde van de korpschef van de politie;
  • artikel 2 van de WVW 1994 (o.a. het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebuikers en passagiers);
  • het besluit van 1 oktober 2010 waarin het te nemen verkeersbesluit is gemandateerd aan de heer H. Kasteel, teamleider Projectbureau.
Aanleiding
In het kader van een verkeersongeval met een fietser op het kruispunt Westerdorpsstraat/ Kantemarsweg zijn vanuit de CDA fractie vragen gesteld over de verkeersveiligheid van huidige verkeerssituatie. Deze situatie blijkt ondanks dat deze voldoet aan de landelijk geaccepteerde richtlijnen nog niet volledig duidelijk. Ter verbetering van de verkeersveiligheid dient een parkeerverbod ingesteld te worden waardoor het overzicht op het kruispunt wordt verbeterd en de verkeerssituatie verder wordt verduidelijkt.
De onoverzichtelijke verkeerssituatie ontstaat omdat voertuigen geparkeerd worden in de directe omgeving van het kruispunt waardoor slecht zicht is op het kruisende verkeer. Een tweede aspect wat voor enkele verkeersdeelnemers niet volledig duidelijk is, is dat je vanuit een uitritconstructie vrije doorgang moet verlenen, ondanks dat je “van rechts” komt.
Overwegende dat:
  • De gemeente het in het kader van de verkeersveiligheid wenselijk acht een parkeerverbod in te stellen op de Kantemarsweg tussen het kruispunt met de Westerdorpsstraat en de voetgangersoversteekplaats op de Kantemarsweg;
  • Het parkeerverbod wordt ingesteld op een gedeelte van de Kantemarsweg, wat inhoudt dat op andere reguliere plaatsen parkeren toegestaan blijft;
  • Door het instellen van een parkeerverbod over een kleine lengte van de Kantemarsweg geen negatieve invloed heeft op de parkeerdruk in de omliggende woonomgeving.
  • Het overzicht op het kruispunt Westerdorpsstraat/ Kantemarsweg verbeterd en hierdoor de verkeersveiligheid op het kruispunt toeneemt.
  • Met het instellen van het parkeerverbod ook de overstekende voetgangers die gebruik maken van de voetgangersoversteekplaats beter gezien worden en zelf een beter zicht hebben op naderend verkeer.
  • Het plaatsen van bebording een noodzakelijke maatregel is, omdat binnen een afstand van 5 meter van een uitritconstructie geparkeerd mag worden. Dit in tegenstelling tot een kruispunt.
  • Het plaatsen van bebording een ondersteunende maatregel is, omdat binnen een afstand van 5 meter van een voetgangersoversteekplaats niet stilgestaan of geparkeerd mag worden.
  • Het college van burgemeester en wethouders, overeenkomstig artikel 18, lid 1 onder d van de WVW 1994, bevoegd gezag is voor het nemen van dit verkeersbesluit.
  • Overeenkomstig artikel 24 van het BAWB overleg is gevoerd met een machtigde van de korpschef van de politie.
Nemen, gelet op het voorgaande, de volgende
Besluiten:
1.een parkeerverbod in te stellen op de Kantemarsweg tussen het kruispunt met de Westerdorpsstraat en de voetgangersoversteekplaats op de Kantemarsweg.
Aldus besloten.
Namens het college van burgemeester en wethouders,
Teamleider H. Kasteel,
Niet mee eens?
Bent u het met het besluit niet eens? Stuur dan binnen 6 weken na publicatiedatum van dit verkeersbesluit uw bezwaar naar burgemeester en wethouders van de gemeente Nijkerk, Postbus 1000, 3860 BA  Nijkerk. U dient in uw bezwaar uw naam en adres, de datum en een omschrijving van dit onderwerp vermelden. Ook dient u te beschrijven waarom u het niet eens bent met dit ontwerp besluit. Vergeet u uw bezwaar niet te ondertekenen!
Voor informatie over het genoemde verkeersbesluit kunt u contact opnemen met de heer W. Jacobs (telefoon: 14033) van het team Projectbureau.
Naar boven