Mededeling inzake de terinzagelegging van een voorstel tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b van de Gaswet, ACM

Zaaknummer: 14.1102.52

  • 1. Op grond van artikel 12f van de Gaswet stelt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) voorwaarden vast naar aanleiding van een voorstel van de gezamenlijke netbeheerders. Deze ondernemingen worden daarbij statutair vertegenwoordigd door Vereniging Netbeheer Nederland (hierna: Netbeheer Nederland).

  • 2. De Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) heeft op 7 oktober 2014 een voorstel ontvangen voor wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b van de Gaswet en artikel 31 van de Elektriciteitswet 1998 (hierna: E-wet). Het voorstel betreft een wijziging van de Gebiedsindeling Gas en de Gebiedsindeling Elektriciteit in verband met een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven van 22 april 2014 (ECLI:NL:CBB:2014:134). Het voorstel schrapt de bepaling inhoudende dat de in de gebiedsindeling genoemde grenzen slechts globale aanduidingen betreffen en introduceert een nieuwe uitzondering op de gasaansluitplicht in gebieden waar zich een warmtenet bevindt of gaat bevinden.

  • 3. ACM heeft op 8 december 2014 Netbeheer Nederland opgedragen het voorstel te wijzigen op grond van artikel 36, derde lid, van de E-wet en artikel 12f, derde lid, van de Gaswet. Netbeheer Nederland heeft op 15 december 2014 een gewijzigd voorstel ingediend. Dit gewijzigde voorstel ziet niet meer op een wijziging van de Gebiedsindeling Elektriciteit, en heeft dus enkel betrekking op de Gebiedsindeling Gas. ACM is voornemens om, ingevolge artikel 12f, eerste lid, van de Gaswet, de voorwaarden conform het gewijzigde voorstel te wijzigen.

  • 4. De procedure voor totstandkoming van het besluit kent een bezwaar- en een beroepsfase. Na vaststelling van het besluit kunnen belanghebbenden bezwaar instellen bij ACM.

  • 5. Het codewijzigingsvoorstel en de daarop betrekking hebbende stukken liggen ten kantore van ACM (Zurichtoren, Muzenstraat 41 te Den Haag) ter inzage vanaf de datum van deze publicatie tot en met 6 januari 2015. Wanneer u de stukken wilt inzien, dan kunt u hiervoor een afspraak maken met de Directie Energie van ACM (tel. 070-7222000). Het voorstel is tevens gepubliceerd op de internetpagina van ACM (www.acm.nl).

  • 6. ACM stelt belanghebbenden in de gelegenheid hun zienswijzen naar voren te brengen gedurende de periode dat het voorstel ter inzage ligt. Onder vermelding van het betreffende zaaknummer kunt u uw schriftelijke zienswijze richten aan de Autoriteit Consument en Markt, Directie Energie, Postbus 16326, 2500 BH, Den Haag. U wordt verzocht uw reactie ook per e-mail te sturen naar: Secretariaat.DE@acm.nl.

Naar boven