Ontwerpbesluiten Invaarbeveiliging en Geluidsschermen Parmasingelzone Ruimte voor de Waal – Nijmegen (dijkteruglegging Lent), Rijkswaterstaat

Voor het project Ruimte voor de Waal – Nijmegen (Dijkteruglegging Lent) worden onder andere de volgende onderdelen gerealiseerd: de Invaarbeveiliging en de Geluidsschermen Parmasingelzone. Voor beide onderdelen is een besluit nodig op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Voor de Invaarbeveiliging is daarnaast een besluit nodig op grond van de Natuurbeschermingswet 1998.

Het project Ruimte voor de Waal – Nijmegen maakt onderdeel uit van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Op de voorbereiding en bekendmaking van dit besluit is de Rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent onder andere dat een ieder gedurende een periode van zes weken zienswijzen naar voren kan brengen over de ontwerpbesluiten.

Toelichting ontwerpbesluiten

Invaarbeveiliging

De Invaarbeveiliging is nodig om te voorkomen dat schepen vanaf de Waal bij hoog water, als de Drempel is overstroomd, vanaf de oostzijde de nevengeul invaren. De constructie van de Invaarbeveiliging bestaat uit 12 buispalen met een diameter van 1 meter, waartussen 11 drijvende pontons worden aangebracht. De Invaarbeveiliging wordt gerealiseerd in de uiterwaard van de Waal aan de oostzijde van het projectgebied en heeft een totale lengte van circa 400 meter. Vanwege een veranderd ontwerp van de Invaarbeveiliging wordt bij de betreffende omgevingsvergunning ook afgeweken van het bestemmingsplan.

Daarnaast is vanwege de ligging in een Natura 2000-gebied een Natuurbeschermingswetvergunning nodig voor de Invaarbeveiliging.

Geluidsschermen Parmasingelzone

Langs het nieuwe tracé van de N325 worden geluidsschermen (barriers) gerealiseerd. Het betreft hier alleen de geluidsschermen (barriers) die niet op de Parmasingelbrug, de Verlengde Waalbrug en het Bastion worden aangebracht, met uitzondering van de vrijstaande barrier op de westzijde van de Parmasingelbrug.

Waar en wanneer kunt u het ontwerpbesluit inzien?

Van donderdag 18 december 2014 tot en met woensdag 28 januari 2015 liggen de volgende ontwerpbesluiten ter inzage samen met de daarop betrekking hebbende stukken:

  • Ontwerpomgevingsvergunningen Invaarbeveiliging en Geluidsschermen Parmasingelzone (burgemeester en wethouders gemeente Nijmegen);

  • Ontwerpbesluit Natuurbeschermingswet 1998 Invaarbeveiliging (gedeputeerde staten van Gelderland).

U kunt de betreffende stukken tijdens de gebruikelijke openingsuren inzien bij de Stadswinkel van de gemeente Nijmegen, Mariënburg 75 in Nijmegen.

Digitale inzage

De ontwerpomgevingsvergunningen en het ontwerpbesluit Natuurbeschermingswet 1998, met bijbehorende stukken, kunt u ook inzien via Procedures Online:

www.nijmegen.nl/procedures.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Van donderdag 18 december 2014 tot en met woensdag 28 januari 2015 kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren brengen over de ontwerpbesluiten.

Schriftelijk:

Stuur uw schriftelijke zienswijze onder vermelding van de naam van het ontwerpbesluit naar:

Rijkswaterstaat Ruimte voor de Rivier

T.a.v. J.J. van Burg

Postbus 24103

3502 MC Utrecht

Mondeling:

Indien u mondeling een zienswijze naar voren wil brengen over het ontwerpbesluit dient u daarvoor een afspraak te maken met de heer J.J. van Burg via telefoonnummer 06-20613270. Van een mondeling naar voren gebrachte zienswijze wordt verslag opgemaakt.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

De bevoegde gezaginstantie betrekt de ingediende zienswijzen bij het nemen van het definitieve besluit. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend wordt geïnformeerd over wat daarmee is gedaan.

Tegen het uiteindelijke besluit kan beroep worden ingediend als men belanghebbende is en als men een zienswijze naar voren heeft gebracht over het betreffende ontwerpbesluit, tenzij redelijkerwijs niet kan worden verweten dat geen zienswijze naar voren is gebracht.

Naar boven