Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 14 december 2014, nr. WJZ/14201431, houdende wijziging van de Regeling erkenning en aanwijzing veterinaire laboratoria in verband met de inwerkingtreding van Uitvoeringsverordening (EU) Nr. 846/2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op richtlijn nr. 92/65/EEG van de Raad wat betreft de voorschriften voor als donor fungerende paardachtigen en de artikelen 10 en 77 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De bijlage bij Regeling erkenning en aanwijzing veterinaire laboratoria wordt gewijzigd als volgt:

A

Onderdeel 13 van de bijlage komt te luiden:

13.

Contagious Equine Metritis (CEM) of Taylorella equigenitalis

Cultureel bacteriologisch onderzoek (kweek) of (realtime) polymerasekettingreactie (PCR)

B

Onderdeel 20 van de bijlage komt te luiden:

20.

Virale arteritis (EVA)

Virusneutralisatietest, Virusisolatie (sperma), of (realtime) polymerasekettingreactie (PCR)

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2015.

Deze regeling zal in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 14 december 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

Door de inwerkingtreding van de Uitvoeringsverordening (EU) Nr. 846/2014 van de Commissie van 4 augustus 2014 tot wijziging van bijlage D bij Richtlijn (EG) 92/65 van de Raad wat betreft de voorschriften voor als donor fungerende paardachtigen, met ingang van 1 oktober 2014, moet het sperma van als donor fungerende paardachtigen zijn gewonnen overeenkomstig de voorschriften van hoofdstuk II, onder I, van bijlage D bij die richtlijn. Die voorschriften zijn wat betreft donorhengsten herzien met inachtneming van de internationale normen voor gezondheidstests die zijn opgesteld in het Manual of Diagnostic Tests and Vaccines for Terrestrial Animals (Handboek inzake normen voor diagnostische tests en vaccins voor landdieren1), en de capaciteitsontwikkeling in de laboratoria in de lidstaten. Dit betekent dat voor Contagious Equine Metritis (CEM), opgenomen onder 13, en Virale arteritis (EVA), opgenomen onder 20, naast de bestaande test ook de (realtime) polymerasekettingreactie (PCR) moet worden opgenomen. Het betreft een test voor de isolatie van het equiene arteritisvirus of de opsporing van het genoom ervan door middel van een polymerasekettingreactie (PCR) of real-time PCR, uitgevoerd op een deel van het volledige sperma van de donorhengst, die een negatief resultaat oplevert, tenzij de donorhengst met negatief resultaat heeft gereageerd op een serumneutralisatietest voor het opsporen van equiene virusarteritis bij een serumverdunning van 1 op 4.

Voor CEM gaat het om de polymerasekettingreactie (PCR) of real-time PCR voor de opsporing van het genoom van Taylorella equigenitalis, uitgevoerd binnen 48 uur na het nemen van de monsters van het donordier.

Door deze wijziging is het mogelijk veterinaire laboratoria voor de toegevoegde testmethode te erkennen.

In verband met de inwerkingtreding van de Uitvoeringsverordening (EU) nr 846/2014 met ingang van 1 oktober 2014 moet de wijziging van de Regeling erkenning en aanwijzing veterinaire laboratoria zo spoedig mogelijk, maar in elk geval voor het begin van het nieuwe seizoen, dat in het begin van elk kalenderjaar is gelegen, in werking treden. In overeenstemming met het beleid inzake vaste verandermomenten treedt deze regeling daarom in werking met ingang van 1 januari 2015. In verband met de grote belangen voor de paardenspermasector wordt afgeweken van de normale periode van twee maanden tussen publicatie en de inwerkingtreding van de regeling.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

Manual of Diagnostic Tests and Vaccines for Terrestrial Animals, uitgave 2013, Wereldorganisatie voor diergezondheid.

Naar boven