Besluit van het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers, houdende regels voor de verdeling van taken binnen het bestuur (Besluit taakverdeling Raad van Bestuur Kadaster 2014)

Het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers,

Gelet op artikel 7 van de Organisatiewet Kadaster;

Besluit:

Artikel 1 Begripsbepalingen

De begripsomschrijvingen opgenomen in artikel 1 van de Organisatiewet Kadaster gelden ook voor het onderhavige besluit.

Artikel 2 Takenpakket voorzitter

Het takenpakket van de voorzitter van het bestuur behelst de algemene leiding van de Dienst enomvat in ieder geval:

  • a. het leiding geven aan het bestuur met inachtneming van hetgeen daarover is bepaald in het Reglement Raad van Bestuur Kadaster 2014;

  • b. al hetgeen behoort tot de taken van het bestuur en niet aan de plaatsvervangend voorzitter als taak is opgedragen;

  • c. het dragen van de primaire verantwoordelijkheid voor de gang van zaken bij de directie Bestuur en Strategie, de directie Control en Financien en de directie Organisatie en HRM als genoemd in artikel 1, eerste lid van het Reglement inrichting organisatie Kadaster 2014;

  • d. het vervangen van de plaatsvervangend voorzitter bij diens afwezigheid of verhindering.

Artikel 3 Takenpakket plaatsvervangend voorzitter

Het takenpakket van de plaatsvervangend voorzitter van het bestuur omvat in ieder geval:

  • a. het dragen van de primaire verantwoordelijkheid voor de gang van zaken bij de directie Landregistratie en Geografie, de directie Geo- en Vastgoedinformatie en Advies en de directie IT als genoemd in artikel 1, eerste lid van het Reglement inrichting organisatie Kadaster 2014;

  • b. het vervangen van de voorzitter bij diens afwezigheid of verhindering.

Artikel 4 Intrekkking eerdere regeling

Het Besluit portefeuilleverdeling Raad van Bestuur Kadaster 2006 wordt ingetrokken.

Artikel 5 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 6 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit taakverdeling Raad van Bestuur Kadaster 2014.

Dit besluit zal met de toelichting worden bekendgemaakt in de Staatscourant.

Apeldoorn, 2 december 2014

Raad van Bestuur, Th.A.J. Burmanje

F.L.V.P.L. Tierolff

TOELICHTING

  • 1. In het onderhavige besluit is de nieuwe verdeling van taken over de bestuursleden van het Kadaster opgenomen.

    In artikel 2 van het besluit is bepaald dat de voorzitter belast is met de algemene leiding; wat daartoe in elk geval behoort wordt gespecificeerd in de onderdelen a tot en met d van dit artikel. Dit omvat onder andere het leiding geven aan het bestuur en het dragen van de primaire verantwoordelijkheid voor de directie Bestuur en strategie, de directie Control en Financien en de directie Organisatie en HRM.

    De plaatsvervangend voorzitter is primair verantwoordelijk voor de directie Landregistratie en Geografie, de directie Geo- en Vastgoedinformatie en Advies en de directie IT. Daarnaast is de plaatsvervangend voorzitter belast met de plaatsvervanging van de voorzitter, ingeval deze afwezig of verhinderd is (artikel 3, onderdeel b).

  • 2. Conform artikel 2 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging leden bestuur Kadaster 2014 hebben de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter mandaat en machtiging tot het nemen van beslissingen op het terrein van het eigen takenpakket. Voor de voorzitter zijn deze taken neergelegd in artikel 2 en voor de plaatsvervangend voorzitter in artikel 3 van het onderhavige besluit. Ten aanzien van de aangelegenheden genoemd in deze artikelen hebben de voorzitter respectievelijk de plaatsvervangend voorzitter dus mandaat en machtiging voor de uitoefening van deze bevoegdheden namens het bestuur van het Kadaster.

    Voor privaatrechtelijke rechtshandelingen geldt dat de bestuurders beiden reeds op basis van artikel 8, eerste lid, van de Organisatiewet Kadaster bevoegdheid toekomt de rechtspersoon Kadaster te vertegenwoordigen.

    Principebesluiten op basis waarvan vervolgens in mandaat of machtiging of ingevolge de wettelijke bevoegdheid tot vertegenwoordiging wordt opgetreden, worden echter op basis van collegiaal bestuur genomen door het bestuur als geheel. Daarbij geldt conform artikel 5, eerste lid, van het Reglement Raad van Bestuur Kadaster 2014, dat het bestuur deze besluiten in beginsel neemt in vergaderingen waarin het bestuur vergadert met de directeuren.

Raad van Bestuur, Th.A.J. Burmanje

F.L.V.P.L. Tierolff

Naar boven