Regeling van de Minister van Economische Zaken van 16 december 2014, nr. WJZ/14183501, tot wijziging van de Financiële regeling handelsregister 2014 in verband met de actualisatie van het tarief voor het verstrekken van een afschrift van of een uittreksel uit hetgeen in het handelsregister is ingeschreven en daarbij gedeponeerd

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 2, tweede lid, van het Financieel besluit handelsregister 2014;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 2, onderdelen a en b, van de Financiële regeling handelsregister 2014 wordt ‘€ 12,–’ telkens vervangen door: € 15,–.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 16 december 2014

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot aanpassing van de tarieven die verschuldigd zijn aan de Kamer van Koophandel voor het verstrekken van een afschrift van of uittreksel uit hetgeen in het handelsregister is ingeschreven of krachtens wettelijk voorschrift daarbij is gedeponeerd. De regeling wijzigt twee tarieven in artikel 2, onderdelen a en b: zowel voor afschriften per dossier of gedeelte daarvan als voor uittreksels op papier wordt de tarief verhoogd van € 12,– naar € 15,–. Deze aanpassing in de tarieven maakt het voor de Kamer van Koophandel mogelijk om deze twee producten tegen een kostendekkende vergoeding aan te bieden.

De ontwerpregeling is ingevolge richtlijn nr. 2006/123/EG van het Europees parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt (de Dienstenrichtlijn, PbEG L 376/36) voorgelegd aan de Europese Commissie. Het betreft de kennisgeving van het vaststellen van vaste minimum- en maximumtarieven voor het verlenen van een dienst van algemeen economisch belang in de zin van artikel 15, tweede lid, onder g, van de Dienstenrichtlijn. Voor die kennisgeving geldt dat de notificatie uiterlijk na de vaststelling van de regeling dient te geschieden.

De regeling treedt met ingang van 1 januari 2015 in werking, doch bekendmaking van deze regeling zal plaatsvinden op een later tijdstip dan twee maanden voorafgaand aan die inwerkingtreding. Daarmee wijkt de bekendmaking af van het beleid inzake de Vaste verandermomenten. Deze afwijking is nodig opdat de aanpassing van de tarieven op zo kort mogelijke termijn kan worden ingezet; een vertraging zou leiden tot hoge kosten aan de kant van de Kamer van Koophandel.

Tarieven vallen niet onder de definitie van ‘regeldruk’. Derhalve is hier geen sprake van administratieve lasten voor bedrijven of burgers en evenmin inhoudelijke nalevingskosten.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven