Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 15 december 2014, nr. 594713, houdende wijziging van de Mandaatregeling niet-beheersaangelegenheden openbaar ministerie in verband met de inwerkingtreding van de Wet van 19 juni 2014 tot wijziging van de Wet op de rechterlijke organisatie en enige andere wetten in verband met de wettelijke regeling van de centrale verwerking openbaar ministerie

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op de artikelen 10:3, 10:9, eerste lid, en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

De Mandaatregeling niet-beheersaangelegenheden openbaar ministerie wordt als volgt gewijzigd:

A

1. In artikel 6, eerste lid, vervalt onderdeel d onder verlettering van onderdelen e en f tot d en e.

2. In artikel 6, tweede lid, wordt de zinsnede ‘De in het eerste lid onder a, en onder c tot en met f bedoelde functionarissen’ vervangen door: De in het eerste lid onder a, en onder c tot en met e bedoelde functionarissen.

B

Artikel 7, eerste lid, onderdeel b, komt te luiden:

  • b. Het hoofd van de centrale verwerking openbaar ministerie voor zover het gaat om beroepschriften in zaken die de centrale verwerking openbaar ministerie betreffen en die betrekking hebben op de Wet openbaarheid van bestuur en de verschuldigdheid en de hoogte van een dwangsom wegens niet tijdig beslissen in de zin van artikelen 4:17 en 4:18 van de Algemene wet bestuursrecht.

C

In artikel 8a wordt de zinsnede ‘de in artikel 6, eerste lid, onder a en d, bedoelde functionarissen’ vervangen door: de in artikel 6, eerste lid, onder a, bedoelde functionarissen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 15 december 2014

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

TOELICHTING

Op 1 januari 2015 treedt de Wet van 19 juni 2014 tot wijziging van de Wet op de rechterlijke organisatie en enige andere wetten in verband met de wettelijke regeling van de centrale verwerking openbaar ministerie in werking. De centrale verwerking openbaar ministerie (CVOM) is in 2005 ontstaan als een landelijke serviceorganisatie ter ondersteuning van de arrondissementsparketten bij de verwerking van zogeheten standaardzaken. Met voornoemde wet wordt aan de CVOM een wettelijke status als onderdeel van het openbaar ministerie toegekend. Voor de praktijk betekent dit onder meer dat de CVOM niet langer onder de dagelijkse leiding van een directeur komt te staan maar, net als andere onderdelen van het openbaar ministerie, onder die van een hoofdofficier van justitie. Met deze wijzigingsregeling wordt de terminologie in de Mandaatregeling niet-beheeraangelegenheden openbaar ministerie op dit punt aangepast, zodat ook de nieuwe hoofdofficier van de CVOM ten aanzien van de in voornoemde regeling bepaalde aangelegenheden, gemandateerd is.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Naar boven