Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 14 december 2014, nr. WJZ/14188809, houdende wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten en de Regeling aanwijzing schadelijke organismen 1998 in verband met de uitvoering van Uitvoeringsbesluit 2014/690/EU

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 2 van de Plantenziektenwet en artikel 18 van het Besluit bestrijding schadelijke organismen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 vervalt ‘beschikking 2006/464/EG: beschikking 2006/464/EG van de Europese Commissie van 27 juni 2006 tot vaststelling van voorlopige noodmaatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu te voorkomen (PbEU L 183);’.

B

Onder vervanging van een puntkomma door een punt aan het slot van artikel 4, eerste lid, onderdeel e, vervalt onderdeel f.

C

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vervanging van een puntkomma door een punt aan het slot van het eerste lid, onderdeel c, vervalt onderdeel d.

2. Onder vervanging van een puntkomma door een punt aan het slot van het derde lid, onderdeel b, vervalt onderdeel c.

D

Artikel 12j vervalt.

ARTIKEL II

In artikel 3 van de Regeling aanwijzing schadelijke organismen 1998 vervalt ‘en het schadelijk organisme Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu’.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 14 december 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Met deze regeling wordt uitvoering gegeven aan uitvoeringsbesluit 2014/690/EU van de Commissie van 30 september 2014 tot intrekking van Beschikking 2006/464/EG tot vaststelling van voorlopige noodmaatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van Dryocosmus kuriphilus Yasamatsu te voorkomen (PbEU 2014, L228).

Door dit uitvoeringsbesluit vervallen de voorschriften in de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten ten aanzien van de verspreiding van dit organisme en vervalt in de Regeling aanwijzing schadelijke organismen 1998 de aanwijzing van dit organisme.

Blijkens de toelichting op uitvoeringsbesluit 2014/690 blijkt uit rapportages over het onderzoek dat de lidstaten jaarlijks op grond van Beschikking 2006/464/EG moeten uitvoeren naar de aanwezigheid van Dryocosmus kuriphilus Yasamatsu of sporen van besmetting daarvan op hun grondgebied, dat de noodmaatregelen die voor Dryocosmus kuriphilus Yasamatsu zijn ingesteld niet leiden tot het voorkomen van verdere verspreiding van de kastanjegalwesp in de Europese Unie. De kastanjegalwesp komt inmiddels algemeen voor in de mogelijke verspreidingsgebieden van dit organisme.

Tevens blijken de in Beschikking 2006/464/EG vastgelegde voorwaarden voor het vervoer van vatbare planten in een groot deel van de Europese Unie niet haalbaar of uitvoerbaar te zijn.

Wel zijn er drie lidstaten die nationaal een beschermd gebied hebben ingesteld voor dit organisme. Dit betekent dat handel van Castanea planten voor opplant (kastanje boomkwekerij) bestemd voor deze landen, moet voldoen aan specifieke vereisten.

2. Regeldrukeffecten

Deze regeling leidt tot een minimale vermindering van de regeldruk. De maatregelen t.a.v. de kastanjegalwesp vervallen weliswaar, maar de controle- en plantenpaspoortplicht t.a.v. andere schadelijke organismen voor Castaneaplanten blijft ongewijzigd. Bij de verplichte informatie die bedrijven over schadelijke organismen op het plantenpaspoort bij Castaneaplanten moeten vermelden, vervalt de informatie over de kastanjegalwesp. Dit leidt in de praktijk niet tot een daadwerkelijke vermindering van regeldrukkosten voor het bedrijfsleven.

Bedrijven die Castanea planten willen verhandelen met de drie lidstaten die een beschermd gebied hebben ingesteld t.a.v. dit schadelijke organisme, moeten blijven voldoen aan specifieke vereisten.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte in de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. Voor de uitvoering in regelgeving van de Europese besluiten wordt niet aangesloten bij een vast verandermoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr.309). Dat beleid biedt namelijk een afwijkingsmogelijkheid indien nodig voor uitvoering of implementatie van Europese regelgeving.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven