Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 10 december 2014, houdende premieregeling verzekering langdurige zorg

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

Gelet op artikel 11, derde lid, van de Wet financiering sociale verzekeringen;

Besluit:

Artikel 1

Het premiepercentage, bedoeld in artikel 11, derde lid, van de Wet financiering sociale verzekeringen, wordt voor het jaar 2015 vastgesteld op 9,65.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vaststelling premiepercentage Wlz 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

TOELICHTING

De uitgaven in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz) worden gefinancierd uit het Fonds langdurige zorg (Flz). De inkomsten van het fonds worden gedomineerd door de premie-inkomsten, de eigen bijdragen en de Bijdrage in de Kosten van Kortingen (BIKK). Wat betreft de premie-inkomsten is de gebruikelijke gedragslijn om de premiepercentages vast te stellen op het niveau zoals verwerkt in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Macro Economische Verkenning (MEV), tenzij er overwegingen zijn om hiervan af te wijken. Laatstbedoelde overwegingen zijn er niet. Het premiepercentage wordt dus conform de begroting van VWS voor het jaar 2015 en de MEV 2015 vastgesteld op 9,65. Dit percentage leidt naar verwachting over de jaren 2015 tot en met 2017 tot een vrijwel lastendekkende premie. Tevens ontstaat met het percentage van 9,65 naar huidige verwachting ultimo 2017 een vermogen van circa nul in het Flz. Dat is het geval ondanks het negatieve saldo in 2015, omdat de Wlz-uitgaven onder andere vanwege extramuralisering tussen 2015 en 2017 minder groeien dan de grondslag van de Wlz-premie.

Vaststelling van het premiepercentage Wlz op 9,65 betekent dat het premiepercentage Wlz 2015 drie procentpunt lager wordt vastgesteld dan het premiepercentage voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in het jaar 2014 van 12,65. De Wlz-premie kan lager worden vastgesteld dan de AWBZ-premie in 2014 omdat de overhevelingen uit de AWBZ groter zijn dan het tekort dat in 2014 in het Algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten (de voorloper van het Flz) bestond. Tegenover de lagere Wlz-premie staat een hoger belastingpercentage in de eerste en tweede schijf.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

Naar boven