Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 9 december 2014, nr. WJZ / 14190609, tot intrekking van het Instellingsbesluit Nationaal Kenniscentrum Alternatieven voor Dierproeven

De Staatssecretaris van Economische Zaken;

Besluit:

Artikel 1

Het Instellingsbesluit Nationaal Kenniscentrum Alternatieven voor Dierproeven wordt ingetrokken.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van 18 december 2014.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 9 december 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

In 2009 is door de toenmalige Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het Nationaal Kenniscentrum Alternatieven voor Dierproeven (hierna: het NKCA) ingesteld. Het NKCA werd belast met het bevorderen van de ontwikkeling en de validatie van alternatieven voor dierproeven, het adviseren van de betrokken departementen en het verzorgen van scholing, communicatie en overleg.

Op 1 januari 2013 is de Minister van Economische Zaken belast met de behartiging van de aangelegenheden op het terrein van de dierproeven, waaronder de financiering van het NKCA.

Met ingang van 18 december 2014 wordt het nationaal comité dierproeven (NC) ingesteld door de gewijzigde Wet op de dierproeven. Lidstaten van de Europese Unie moeten op grond van de Richtlijn 2010/63/EU van het Europees Parlement en de Raad van 22 september 2010 betreffende de bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt een dergelijk nationaal comité instellen. Dit NC adviseert de Minister van Economische Zaken, de centrale commissie dierproeven en de betrokken instanties over dierproeven en wisselt met NC’s van andere lidstaten informatie uit. Het NC zal een sterke rol gaan spelen op het gebied van kennisdeling en communicatie.

Door de instelling van het NC zou er een overlap ontstaan tussen de taken van het NCKA en het NC. Enkele taken die nu bij het NKCA belegd zijn, zullen worden overgenomen door het NC. De Universiteit Utrecht zet de werkzaamheden van het NCKA op het gebied van onderwijs en nascholing voort. De overige taken worden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overgenomen. Het Instellingsbesluit NKCA kan dientengevolge worden ingetrokken.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven