Verkeersbesluit N206 - Zilkerduinweg
Logo Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland is beheerder van de provinciale weg N206. In het kader van het grootschalig onderhoud worden diverse maatregelen genomen om zowel de technische als functionele staat van de weg te verbeteren. Dit verkeersbesluit betreft de maatregelen aan de N206 ter hoogte van de Zilkerduinweg in de gemeente Noordwijkerhout.
Wetgeving
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet eveneens een verkeersbesluit worden genomen op grond van het genoemde artikel.
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben de bevoegdheid om op grond van artikel 18, lid 1, sub b van de WVW en artikel 12 van het BABW verkeersbesluiten te nemen. Krachtens het ambtelijk mandaatbesluit voor de provinciale organisatie 2014 is hiervoor mandaat verleend aan het bureauhoofd Beheer en Verkeer van het desbetreffende district.
Motivering
Uit het oogpunt van:
  • 1.
    het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • 2.
    het beschermen van weggebruikers en passagiers;
  • 3.
    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
is het gewenst om de kruising tussen de N206 en de Zilkerduinweg aan te passen.
Belangenafweging
In de N206 is ter hoogte van de Zilkerduinweg een scherpe bocht aanwezig. De wegconstructie was hier in het verleden dusdanig aangebracht dat deze boog slechts met beperkte snelheid kon worden bereden. Om de verkeersveiligheid te bevorderen is destijds een adviessnelheid van 40 km/u ingesteld. Door aanpassing van de wegconstructie wordt de boog geschikt gemaakt om veilig met een snelheid van 60 km/u te berijden.
Het aansluitende wegvak van de N206 in de provincie Noord-Holland is een 60 km-zone. Om een duidelijk verkeersbeeld voor de weggebruiker te creëren is het wenselijk de overgang tussen snelheidsregimes en wegcategoriën op logische punten aan te brengen. Voor de N206 is het daarom wenselijk dat de 60 km-zone al ter hoogte van de kruising met de Zilkerduinweg wordt ingesteld.
In 60 km-zones is het niet gebruikelijk wegen als voorrangsweg aan te wijzen. Aangezien de N206 wel een duidelijk hoger karakter heeft dan de Zilkerduinweg zal op de kruising N206 – Zilkerduinweg een voorrangskruispunt worden ingesteld, waarbij de Zilkerduinweg voorrang moet verlenen aan de N206.
Over de N206 zijn bij de kruising met de Zilkerduinweg twee fietsoversteken aanwezig. Om fietsers in de gelegenheid te stellen de N206 in twee etappes over te steken wordt de fietsoversteek geconcentreerd op de westelijke tak van de N206. Hier is een middengeleider aanwezig waardoor voor fietsers een rustmoment wordt gecreëerd.
Overleg
Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de korpschef van de Politie eenheid Den Haag, waarbij met de verkeersmaatregelen is ingestemd.
Besluit
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, gelet op het vorenstaande, besluiten:
  • 1.
    Door plaatsing van de volgende borden van bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 voor het in gemeente Noordwijkerhout gelegen gedeelte van de provinciale weg N206 ter hoogte van de kruising met de Zilkerduinweg, onder (gedeeltelijke) intrekking van alle relevante voorgaande verkeersbesluiten die geacht worden aanwezig te zijn, de volgende verkeersmaatregelen vast te stellen:
    • a.
      Door plaatsing van borden A1-60zb het instellen van een 60 km-zone vanaf kmp 36.0 tot aan de provinciegrens met Noord-Holland
    • b.
      Door plaatsing van borden A2-60ze het beëindigen van de 60 km-zone op kmp 36.0 richting Noordwijk
    • c.
      Door plaatsing van borden B4 en B5 aan te geven dat verkeer op de N206 voorrang heeft op de Zilkerduinweg
    • d.
      Door plaatsing van borden B6 aan te geven dat verkeer vanaf de Zilkerduinweg voorrang dient te verlenen aan verkeer op de N206
    • e.
      Door plaatsing van borden B6 aan te geven dat fietsers bij het oversteken het verkeer op de N206 voorrang dienen te verlenen.
  • 2.
    Dit besluit te publiceren in de digitale Staatscourant
  • 3.
    Dit besluit te zenden aan de gemeente Noordwijkerhout
Wij verzoeken u in uw correspondentie DOS-nummer DOS-2013-0009768 te vermelden.
 
Hoogachtend,
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,
voor dezen,
drs. ir. A.J. Vermeulen
bureauhoofd
Deze brief is digitaal vastgesteld, hierdoor staat er geen fysieke handtekening in de brief.
N.B.
Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht bij ons een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet binnen zes weken na de dag van verzending van dit besluit worden toegezonden, onder vermelding van “Awb-Bezwaar” in de linkerbovenhoek van enveloppe en bezwaarschrift. Het bezwaar moet worden gericht aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, t.a.v. het Awb-secretariaat, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.
Krachtens artikel 6:16 van de Algemene wet bestuursrecht schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan - als tegen dit besluit bezwaar wordt aangetekend - ingevolge artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank ’s-Gravenhage, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag (bezoekadres: Prins Clauslaan 60 te Den Haag), een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden ingediend.
Wij verzoeken u een kopie van dit verzoek om een voorlopige voorziening toe te zenden aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag
Naar boven