Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 8 december 2014, nr. WJZ/14171858, houdende wijziging van de Regeling openstellingen groen onderwijs 2013 in verband met de openstelling voor een aanvraag door AGF-CKO

De Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op artikel 2, eerste lid, Kaderbesluit EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling openstellingen groen onderwijs 2013 wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 9 wordt gewijzigd als volgt:

a. In het tweede lid wordt ‘voor elk van de jaren 2014 en 2015’ vervangen door: voor het jaar 2014.

b. Na het derde lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. De subsidie die in 2014 hiervoor is verleend kan tot eind 2015 worden besteed aan de ontwikkeling van het Agro Opleidingshuis overeenkomstig het activiteitenplan en het plan voor de borging en voortzetting van de resultaten van de activiteiten binnen de bedrijfsvoering van Aequor, met de begroting hiervoor, die in 2014 zijn ingediend bij de subsidieaanvraag.

B

Na artikel 9 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 9a

  • 1. De minister kan subsidie verstrekken aan AGF-CGO voor verbetering van de aansluiting tussen de vraag naar en aanbod van post initiële niet bekostigde opleidingen door de verdere ontwikkeling van het Agro Opleidingshuis.

  • 2. Het subsidieplafond bedraagt € 400.000 voor het jaar 2015.

  • 3. De aanvraag gaat vergezeld van een activiteitenplan en van een plan voor de borging en voortzetting van de resultaten van de activiteiten binnen de bedrijfsvoering van AGF-CGO, met een begroting hiervoor. Uit het activiteitenplan blijkt dat de aanvraag wordt ondersteund door één of meer van de partijen die zich hebben verenigd in de Human Capital Agenda van de topsectoren Agro en Food en Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en de Human Capital Agenda Natuur en Leefomgeving.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 8 december 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

Op grond van de Regeling openstellingen groen onderwijs 2013 is in 2013 en 2014 subsidie verstrekt aan Kenniscentrum Beroepsonderwijs - Bedrijfsleven Aequor voor de ontwikkeling van het Agro Opleidingshuis. Dit Agro Opleidingshuis betreft een initiatief gericht op een betere aansluiting tussen het aanbod van en de vraag naar post-initieel onderwijs met het oog op een betere werking van de arbeidsmarkt binnen een aantal branches binnen de groene sector. Bedrijven kunnen op dat vlak ondersteuning en advies ontvangen en gebruik maken van de diensten van scholingsconsulenten. Deze scholingsconsulenten worden bekostigd uit fondsen van de betreffende branches. Op basis van de subsidie worden vooral de opbouw van de organisatie van het Agro Opleidingshuis en de ontwikkeling van een ondersteunende infrastructuur gefinancierd.

Aequor heeft hiervoor in 2013 en 2014 aanvragen gedaan op basis van de genoemde regeling. De aanvraag van 2013 betrof een meerjarenplan tot en met 2015, met een activiteitenplan voor het jaar 2013 daarbij. De aanvraag voor 2014 betrof een uitvoeringsplan voor dat jaar op basis van het meerjarenplan. De Regeling openstellingen groen onderwijs 2013 vervalt per 1 januari 2016.

De bedoeling is dat het Agro Opleidingshuis na 2015 geheel zal worden gefinancierd vanuit bedrijven en fondsen binnen de betreffende branches. Met het oog hierop zijn bij de aanvragen 2013 en 2014 plannen voor de borging en voortzetting van de resultaten van het project gevoegd.

Overeenkomstig de regeling zou Aequor voor het jaar 2015 voor het laatst subsidie kunnen aanvragen voor dit project. Aequor heeft echter laten weten de verdere ontwikkeling en uitvoering van dit project te willen overdragen aan een andere organisatie. Dit houdt verband met het voornemen van de regering om per 1 augustus 2015 de wettelijke taken van de kenniscentra Beroepsonderwijs-Bedrijfsleven, waaronder KBB Aequor voor de groene sector, over te dragen aan een Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs-Bedrijfsleven. Een daartoe strekkend wetsvoorstel ligt voor bij de Tweede Kamer. In verband daarmee wil KBB Aequor in de loop van 2015ook zijn bovenwettelijke activiteiten beëindigen. De rechtspersoon Aequor blijft nog wel in stand, onder meer om verleende subsidies af te wikkelen.

De verdere ontwikkeling en de uitvoering van het Agro Opleidingshuis ingaande 2015 wordt voortgezet door de Stichting AGF-Centrum voor Kennis en Ontwikkeling (AGF-CKO). Deze stichting heeft tot doel het (doen) ontwikkelen en actualiseren van een cursorisch scholingsaanbod voor werkenden en ondernemers in de AGF-branche en de ambulante AGF-handel. In verband daarmee voert AGF-CKO een pakket activiteiten uit op het vlak van coördinatie, planning en regie bij het uitvoeren van plannings- en scholingsactiviteiten. Deze inzet is vergelijkbaar met die van het Agro Opleidingshuis. Intentie is de dienstverlening van AGF-CKO en het Agro Opleidingshuis als één geheel verder te ontwikkelen voor de gezamenlijke branches waarvoor deze werken.

Door wijziging van de regeling wordt het subsidieplafond 2015 opengesteld voor een aanvraag door AGF-CKO. Voor deze aanvraag biedt artikel 27, derde lid, van de Regeling praktijkleren en groene plus de grondslag. Op grond hiervan kan de minister subsidie verstrekken aan een organisatie van het bedrijfsleven voor activiteiten die de verbetering van de aansluiting tussen de vraag naar en het aanbod van postinitiële niet bekostigde opleidingen betreffen.

Voor deze aanvraag is het in 2013 goedgekeurde Meerjarenplan Agro Opleidingshuis 2013–2015 van toepassing. De aanvraag betreft dus de verdere uitvoering van dit meerjarenplan na overdracht aan AGF-CKO. Tevens wordt hierbij een plan voor borging en voortzetting gevoegd, gericht op de voortzetting zonder subsidie na 2015.

Tevens wordt de regeling zo gewijzigd dat Aequor tot en met 2015 kan beschikken over de voor 2014 verleende subsidie. In het licht van de voorgenomen overdracht naar een andere organisatie heeft Aequor in 2014 niet alle activiteiten overeenkomstig het activiteitenplan uitgevoerd. De bedoeling is de nog niet uitgevoerde activiteiten in 2015 uit te besteden aan AGF-CKO, zodat feitelijk ingaande 2015 de gehele activiteit, inclusief het in 2014 nog niet uitgevoerde deel van het activiteitenplan 2014, door deze organisatie zal worden uitgevoerd. Bij deze uitbesteding zal het nog niet bestede deel van de beschikbaar gestelde voorschotten worden overgedragen.

Het gehele bedrag van de verleende subsidies 2013 en 2014, inclusief het bedrag van de naar AGF-CKO uitbestede activiteiten in 2015, dient door Aequor te worden verantwoord overeenkomstig het bepaalde in artikel 33 van de Regeling praktijkleren en groene plus. Het bedrag van de verlening 2015 dient te worden verantwoord door AGF-CKO op basis van dezelfde regeling.

Regeldruk

De wijziging van de regeling heeft geen gevolgen voor de regeldruk. Het aantal subsidieaanvragen dat door de wijziging kan worden gedaan verandert niet, evenmin als de administratie lasten in verband met deze aanvraag en de verantwoording van de verleende subsidies.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven