Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 11 december 2014, nr. WJZ / 14200818, tot wijziging van de Regeling uitvoering GMO groenten en fruit

De Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op:

  • artikel 34, vierde lid, en Deel II, Titel I, Hoofdstuk I, Sectie III, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad;

  • artikelen 78 tot en met 85 van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 543/2011 van de Commissie van 7 juni 2011 tot vaststelling van nadere bepalingen voor de toepassing van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad, wat de sectoren groenten en fruit en verwerkte groenten en fruit betreft, en

  • artikelen 13, eerste lid, onderdeel b, 15 en 19, eerste lid, van de Landbouwwet;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 313 van de Regeling uitvoering GMO groenten en fruit vervalt het tweede lid alsmede de aanduiding ‘1.’ voor het eerste lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 31 december 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 11 december 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

§ 1 Algemeen

Met deze wijziging van de Regeling uitvoering GMO groenten en fruit wordt de bepaling in artikel 313, tweede lid geschrapt op grond waarvan de interventiemaatregelen in het kader van de GMO groenten en fruit per 1 januari 2015 zouden komen te vervallen.

De duur van de openstelling van de interventiemaatregelen in het kader van de GMO groenten en fruit is tot nu toe steeds gekoppeld geweest aan de duur van de noodmaatregelen die de Europese Commissie getroffen heeft in Gedelegeerde Verordening (EG) nr. 932/2014 van de Commissie van 29 augustus 2014 tot vaststelling van tijdelijke buitengewone maatregelen ter ondersteuning van producenten van bepaalde soorten groenten en fruit en tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 913/2014 (Pb L 259) en Gedelegeerde Verordening (EG) nr. 1031/2014 van de Commissie van 29 september 2014 tot vaststelling van verdere tijdelijke buitengewone maatregelen ter ondersteuning van producenten van bepaalde groenten en fruit. Hierdoor loopt de huidige openstelling af op 31 december 2014.

Gelet op het voortduren van de effecten van het Russische importverbod en de mogelijkheid dat de Europese Commissie nieuwe tijdelijke maatregelen treft na 31 december 2014, wordt de duur van de openstelling gewijzigd in onbepaalde duur totdat besloten wordt de openstelling te beëindigen. De regeling zal daartoe te gelegener tijd opnieuw worden gewijzigd.

§ 2 Regeldrukparagraaf

Deze regeling heeft effecten voor de regeldruk. De regeldruk die gepaard gaat met deze regelingen is eerder berekend in het kader van de Regeling van de Minister van Economische Zaken van 26 augustus 2014, nr. WJZ/14140572, houdende wijziging van de Regeling uitvoering GMO groenten en fruit ten behoeve van het tijdelijk openstellen van de maatregelen uit de markt nemen, groen oogsten en niet oogsten in verband met het importverbod van de Russische Federatie (hierna: de regeling van 26 augustus 2014);

De regeldrukeffecten veranderen als gevolg van deze wijzigingsregeling omdat met deze wijzigingsregeling de openstelling van de interventiemaatregelen onder de GMO groenten en fruit voor onbepaalde tijd verlengd wordt. Als gevolg van deze verlening van de openstelling zal de totale regeldruk naar verwachting toenemen met maximaal € 14.680 per maand.

De regeldrukeffecten die in de toelichting bij de regeling van 26 augustus zijn genoemd voor transporteurs en ontvangers, alsmede de inspanningen voor het fysiek oogsten, zijn bij deze regeling hetzelfde. De regeldruk voor producentenorganisaties en producenten die per melding gepaard gaan met de verlenging van de looptijd van regeling wordt geraamd op maximaal € 12.000 per maand. Gedurende deze verlengde periode worden maximaal circa 60 meldingen per maand verwacht. Per melding bedragen deze administratieve verplichtingen naar verwachting circa 5 uur. Tegen een uurtarief van € 37 levert dit een verwacht totaal van € 200 per melding op.

De administratieve lasten voor ontvangers van uit de markt genomen, groen geoogste producten en als gevolg van niet oogsten vernietigde gewassen worden geschat op gemiddeld 1 uur per melding. Tegen een uurtarief van € 37 bedragen de administratieve lasten die gepaard gaan met de verlengde looptijd maximaal circa € 2.200 per maand.

Op basis van de ervaringen met de in hoge mate vergelijkbare interventiemaatregelen ten tijde van de EHEC crisis in 2011 wordt verwacht dat in ca. 2% van de gevallen bezwaar en beroep zal worden aangetekend. Naar verwachting zal het voeren van deze procedures gemiddeld circa 4 uur in beslag nemen. Tegen een tarief van € 100 per uur bedragen de administratieve lasten die gepaard gaan met het voeren van deze procedures circa € 480 per maand.

De Regeling uitvoering GMO groenten en fruit en deze wijziging daarop zijn nationale regelgeving ter uitvoering van Europese regelgeving.

§ 3 Inwerkingtreding

De inwerkingtredingsdatum van deze regeling wijkt af van het kabinetsbeleid inzake de vaste verandermomenten voor regelgeving, dat inhoudt dat ministeriële regelingen slechts inwerkingtreden per 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober, en van het uitgangspunt dat regelingen twee maanden voorafgaand aan hun inwerkingtreding worden gepubliceerd.

De reden voor deze afwijking is dat door de afwijkende inwerkingtreding van deze regeling aanmerkelijke publieke nadelen worden voorkomen. Deze wijziging maakt mogelijk dat producentenorganisaties gebruik kunnen blijven maken van de interventiemaatregelen op grond van de GMO groenten en fruit na 31 december 2014.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven