Tijdelijke verkeersmaatregelen Doornboslaan
Logo Breda
Ten behoeve van aanleg viaduct busbaan
 
DV14VB2532 d.d. 11 december 2014
 
Burgemeester en wethouders van Breda
Gelet op:
De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;
Het Algemeen Mandaatbesluit Breda 2014, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 15 juli 2014, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.
Overwegende:
Dat op grond van het bepaalde in artikel 37 BABW een verkeersbesluit genomen moet worden voor het in artikel 34 van het BABW bedoelde tijdelijk plaatsen van verkeerstekens en het uitvoeren van tijdelijke verkeersmaatregelen, indien de omstandigheden die tot tijdelijke plaatsing of tijdelijke maatregelen leiden van langere duur zijn dan vier maanden.
Uit het oogpunt van:
  • Het verzekeren van de veiligheid op de wegen
  • Het beschermen van de weggebruikers en passagiers
Is het gewenst om
Tijdelijke verkeersmaatregelen te treffen op de Doornboslaan op het gedeelte tussen de Teteringsedijk en Vuchtstraat. In de periode van 5 januari 2015 tot en met 1 december 2015 . Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekening ‘Doornboslaan werkzaamheden tunnel’.
Motivering
Op de Doornboslaan worden in de periode van 5 januari 2015 tot en met 1 december 2015 tijdelijke verkeersmaatregelen geplaatst. Het betreft het gedeelte van de Doornboslaan gelegen tussen het kruispunt Ceresstraat-Teteringenstraat-Teteringsedijk en de Vuchtstraat.
 
Langs het spoor, in het verlengde van de Stationslaan, wordt een busbaan voor het openbaar vervoer en een fietspad aangelegd richting de Oosterhoutseweg. Ter hoogte van de Doornboslaan wordt een bus- en fietsviaduct gerealiseerd om de Doornboslaan te passeren. Tevens wordt tijdens de bouw van het viaduct de bestaande foliecontstructie van de onderdoorgang vervangen. Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren moet de onderdoorgang afgesloten worden voor doorgaand verkeer.
 
De onderdoorgang van de Doornboslaan wordt geheel afgesloten voor verkeer. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren wordt het wegvak waar wordt gewerkt geheel afgesloten voor het verkeer. Het wegvak wordt fysiek afgesloten en het bord C1, gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, wordt geplaatst. Door een volledige afsluiting van het wegvak waar gewerkt wordt kunnen de werkzaamheden zo snel en efficiënt mogelijk worden uitgevoerd. Voor het verkeer worden omleidingsroutes ingesteld.
 
De tijdelijke verkeersmaatregelen worden geplaatst in de periode van 5 januari 2015 tot en met 1 november 2015. In verband met onverwachte omstandigheden kunnen de werkzaamheden uitlopen daarom wordt dit verkeersbesluit voor vier weken langer genomen tot en met 1 december 2015. De gemeente streeft er naar de werkzaamheden binnen de geplande periode af te ronden.
 
Belangenafweging
De werkzaamheden gaan hinder met zich meebrengen voor omwonenden en bedrijven in de vorm van werkzaamheden op de route naar hun woning of bedrijf. Aan het gedeelte wat afgesloten wordt zijn geen direct aangelegen woningen of bedrijven. De reistijd naar nabij gelegen woningen en bedrijven zullen door de omleidingen misschien wat langer zijn. Over de werkzaamheden is reeds gecommuniceerd tijdens een informatieavond. Bij aanvang en tijdens de werkzaamheden zal ook gecommuniceerd worden.
 
Door het plaatsen van tijdelijke verkeersmaatregelen kan er efficiënt en veilig worden gewerkt. De gemeente heeft daarom het belang van het nemen van de tijdelijke verkeersmaatregelen en het belang van de verkeersveiligheid zwaarder laten wegen dan het belang van omwonenden en bedrijven om met zo min mogelijk hinder de plaats van bestemming te kunnen bereiken. De hinder bestaat uit het mogelijk moeten omrijden om op de plaats van bestemming te komen.
 
Volgens vaste jurisprudentie moeten tijdelijke verkeersmaatregelen worden beschouwd als een normale maatschappelijke ontwikkeling waarmee iedereen kan worden geconfronteerd. De nadelige gevolgen van dergelijke maatregelen mogen echter niet onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen belangen. De omleidingsroutes zijn aanvaardbare afstanden omrijden. De tijdelijke verkeersmaatregelen leiden niet tot onevenredige hinder of overlast voor betrokkenen.
 
Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.
Gehoord
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie Breda.
Besluiten
  • I.
    Tijdelijke verkeersmaatregelen te treffen op de Doornboslaan op het gedeelte tussen de Teteringsedijk en Vuchtstraat in verband de aanleg van een nieuw viaduct. Het wegvak waar gewerkt wordt, wordt fysiek afgesloten en het bord C1, gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, wordt geplaatst.
  • II.
    Een en ander overeenkomstig tekening ‘Doornboslaan werkzaamheden tunnel’
  • III.
    Dit verkeersbesluit in werking te laten treden op 5 januari 2015 en te laten gelden tot en met 1 december 2015.
IV. De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 11 december 2014.
 
 
Breda, 11 december 2014.
 
 
Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Breda,
namens dezen,
Medewerker beleid & advies
 
 
 
A.Kuijpers.
Ter inzage
Het verkeersbesluit is voor een ieder in te zien via www.overheid.nl of www.officielepublicaties.nl. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij de heer B. van Oosterum via telefoonnummer 14 076.
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.
Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:
  • a.
    naam en adres
  • b.
    de dagtekening
  • c.
    omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit ‘Tijdelijke verkeersmaatregelen Doornboslaan’.
  • d.
    de gronden van het bezwaar
U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.
Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.
Bijlagen
Tekening ‘Doornboslaan werkzaamheden tunnel’
Naar boven