Wijziging reglementen van het Nederlands Fonds voor de Film

Goedkeuring OCW: 2 december 2014

Referentienummer: 701141

Stichting Nederlands Fonds voor de Film,

Gelet op artikel 10, lid 4, van de Wet op het specifiek cultuurbeleid;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Algemeen Reglement wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4, vierde lid, wordt de zinsnede: ‘mits de regisseur, producent en scenarist’ vervangen door: mits producent en eventueel de regisseur

B

In artikel 20, eerste lid, wordt de zinsnede: ‘na voltooiing c.q. eerste openbaarmaking van de filmproductie op filmactiviteit’ vervangen door: na eerste openbaarmaking van de filmproductie of voltooiing van de filmactiviteit

C

Artikel 25, zesde lid, komt te luiden:

  • 6. Per 1 januari 2015 zijn wijzigingen in het Reglement doorgevoerd met goedkeuring van de Raad van Toezicht op 12 november 2014. Op alle aanvragen die door het Fonds voor 1 januari 2015 zijn ontvangen blijft het Algemeen Reglement zoals dit gold tot 1 januari 2015 van toepassing.

D

In de Toelichting op artikel 5, eerste lid, onder a, wordt na de zinsnede ‘of een onderdeel daarvan’ ingevoegd: getoetst

E

In de Toelichting op artikel 5, eerste lid, onder b, wordt de zinsnede ‘om kosten besparend te werken in relatie tot’ vervangen door: om kostenefficiënt en marktconform te werken, ook in relatie tot

F

In de Toelichting op artikel 25 wordt ‘2014’ vervangen door: 2015.

ARTIKEL II

Het Deelreglement Ontwikkeling wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 14, vierde lid, wordt na de laatste volzin toegevoegd: Indien, zoals bij de lange animatiefilm, de ontwikkeling van concept art en/of een storyboard noodzakelijk is dan kan het bestuur besluiten ook hiervoor een extra bijdrage beschikbaar te stellen.

B

In artikel 16, tweede lid, wordt na ‘camera tests en/of het storyboard’ ingevoegd: en/of proefopnamen;

C

Artikel 24, zesde lid, komt te luiden:

  • 6. Per 1 januari 2015 zijn wijzigingen in het Reglement doorgevoerd met goedkeuring van de Raad van Toezicht op 12 november 2014. Op alle aanvragen die door het Fonds voor 1 januari 2015 zijn ontvangen blijft het Algemeen Reglement zoals dit gold tot 1 januari 2015 van toepassing.

D

In de Toelichting op artikel 24 wordt ‘2014’ vervangen door: 2015

ARTIKEL III

Het Deelreglement Realisering wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt na de definitie ‘lange animatiefilm’ een nieuwe definitie ingevoegd, luidende:

mainstream film:

een speelfilm waarbij de nadruk ligt op de publiekspotentie, dat wil zeggen de grootte van het publieksbereik in samenhang met de beoogde commerciële resultaten;

B

In artikel 1, in de definitie ‘minoritair coproducent’, wordt de zinsnede ‘en derhalve als coproducent wordt aangemerkt’ verwijderd.

C

Artikel 4, achtste lid, komt te luiden:

  • 8. In afwijking op het voorgaande kan een aanvraag van subsidie voor de realisering en/of afwerking van een korte film ook aangevraagd worden door een beginnend producent of een beginnend of ervaren regisseur die zijn of haar filmproductie zelf produceert. De betreffende regisseur of producent dient dan wel minimaal een erkende beroepsopleiding voor film te hebben afgerond en/of tenminste één filmproductie binnen de desbetreffende categorie in de professionele film- en televisiesector te hebben gerealiseerd en uitgebracht.

D

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid, wordt de zinsnede ‘Het bestuur kan in Fase 2’ vervangen door: Het bestuur kan bij het besluit tot subsidieverlening

2. aan het tweede lid wordt toegevoegd:

  • d. de kosten van de productiemaatschappij voor marketingactiviteiten in de realiseringsfase van een arthouse film, en documentaire, zoals opgenomen in het Financieel & Productioneel Protocol van het Fonds, indien de inzet en de effectiviteit daarvan naar het oordeel van het bestuur voldoende wordt onderbouwd.

E

In artikel 11, lid 1, onder a, wordt de zinsnede ‘na subsidieverlening’ vervangen door:

na het voornemen tot subsidieverlening, of bij het ontbreken daarvan het besluit tot subsidieverlening,

F

Artikel 15, twaalfde lid, komt te luiden:

  • 12. Voor de categorieën speelfilm en documentaire dient de aanvrager een schriftelijke verklaring ondertekend door een Nederlandse filmdistributeur en/of indien van toepassing van een Nederlandse zendgemachtigde te overleggen, alsmede een plan over de uitbreng van de filmproductie.

G

Artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

1. het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Het bestuur verleent uitsluitend subsidie voor afwerking aan een productiemaatschappij, zoals bedoeld in artikel 4 lid 7 van dit Deelreglement, indien de aanvraag een filmproductie, niet zijnde een mainstream film, betreft die zonder realiseringssubsidie op grond van deze regeling of een andere regeling van het Fonds tot stand is gebracht, nog niet openbaar is gemaakt en de kosten voor afwerking niet of niet geheel door een derde partij worden gefinancierd. De bijdrage van het Fonds dient minimaal 5% van het productiebudget uit te maken.

2. het vierde lid komt te luiden:

  • 4. De picture lock dient bij de aanvraag te worden opgeleverd, alsmede een actuele debiteuren- en crediteurenlijst indien het Fonds dat wenst.

H

Artikel 18, derde lid, komt te luiden:

  • 3. De aanvrager is gerechtigd – en jegens het Fonds verplicht – de filmproducties waar mogelijk digitaal te (doen) ontsluiten via onafhankelijke digitale platforms zodat filmproducties in de volle breedte voor het publiek blijvend toegankelijk zijn.

I

Na artikel 23 wordt een nieuw artikel ingevoegd:

Korte film

artikel 24. Subsidiabele activiteit
  • 1. De subsidie voor afwerking en/of realisering van een korte film wordt beschikbaar gesteld ten behoeve van een werkkopie en een definitieve, voor vertoning gereed zijnde kopie, met minimaal een aantoonbare non theatrical release.

  • 2. Het bestuur verleent uitsluitend subsidie voor afwerking of realisering aan een regisseur of beginnend producent als bedoeld in artikel 4 lid 8 van dit Deelreglement, indien de aanvraag een korte film betreft die zonder realiseringssubsidie op grond van deze regeling of een andere regeling van het Fonds tot stand is gebracht, nog niet openbaar is gemaakt en de kosten voor realisering of afwerking niet of niet geheel door een derde partij worden gefinancierd.

J

artikel 24, slot- en overgangsbepalingen, wordt als volgt gewijzigd:

1. artikel 24 wordt omgenummerd tot: artikel 25

2. het zesde lid, komt te luiden:

  • 6. Per 1 januari 2015 zijn wijzigingen in het Reglement doorgevoerd met goedkeuring van de Raad van Toezicht op 12 november 2014. Op alle aanvragen die door het Fonds voor 1 januari 2015 zijn ontvangen blijft het Algemeen Reglement zoals dit gold tot 1 januari 2015 van toepassing.

K

De Toelichting op artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

1. na de zinsnede ‘voor afwerking toe te kennen’ wordt ingevoegd: aan productiemaatschappijen

2. na de zinsnede ‘ten behoeve van filmproducties’ wordt toegevoegd: niet zijnde de mainstream film

L

Na de Toelichting op artikel 23 wordt een nieuwe Toelichting toegevoegd:

Artikel 24 (korte film/ subsidiabele activiteit)

Voor beginnende producenten of beginnende of ervaren regisseurs die hun filmproductie zelf produceren kan een aanvraag gedaan worden voor een beperkte realiserings- of afwerkingsbijdrage. Deze aanvraagmogelijkheid staat open voor alle categorieën filmproducties.

M

De Toelichting op artikel 24 De Toelichting wordt als volgt gewijzigd:

1. het artikel 24, Overgangs- en slotbepalingen, wordt doorgenummerd tot: artikel 25

2. in de tweede volzin wordt ‘2014’ vervangen door: 2015.

ARTIKEL IV

Het Deelreglement Suppletie wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van majoritair (co)producent komt te luiden:

majoritair (co) producent:

een productiemaatschappij van een in de Nederlandse bioscoop en/of filmtheaters uit te brengen (internationale) filmproductie, die risicodragend investeert, hoofdverantwoordelijk en in doorslaggevende mate beslissingsbevoegd is en die meer dan vijftig procent van de financiering van de filmproductie bijeen heeft gebracht;

2. De definitie van minoritair coproducent komt te luiden:

minoritair coproducent:

een productiemaatschappij van een in de Nederlandse bioscoop en/of filmtheaters uit te brengen (internationale) coproductie, die risicodragend investeert maar in beperkte mate beslissingsbevoegd en verantwoordelijk is en die minder dan vijftig procent van de financiering van de filmproductie bijeen heeft gebracht;

B

In artikel 4, eerste lid, wordt na de zinsnede ‘dit deelreglement’ ingevoegd: kan worden

C

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. in het tweede lid, laatste volzin, wordt de zinsnede ‘ten tijde van de aanvrager’ vervangen door: ten tijde van de aanvraag

2. in het vierde lid wordt na ‘is bezocht’ ingevoegd: en die niet uitsluitend door private partijen is gefinancierd.

D

In artikel 6, twaalfde lid, wordt ‘twee’ vervangen door: drie

E

Aan artikel 8 wordt een derde lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Het bestuur kan zich over de toets aan de vereisten zoals genoemd in artikel 7 en de beoordeling van de criteria zoals genoemd in artikel 8 lid 1 en 2 laten adviseren door ad hoc adviseurs. Op hen is van toepassing artikel 7 van het Huishoudelijk Reglement van het Fonds. Het bestuur betrekt het advies van de ad hoc adviseurs bij zijn besluit over de aanvraag.

F

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

1. in het eerste lid wordt ‘artikel 8, eerste lid’ vervangen door: artikel 5, vierde lid

2. In het tweede lid wordt ’25‘ vervangen door: 30

3. In het derde lid wordt na ‘toeslag’ ingevoegd: bedraagt maximaal 1 euro per betalende bezoeker en

G

In artikel 10, derde lid, wordt ‘totdat’ vervangen door: tot de maximale toeslag van 1 euro per betalende bioscoopbezoeker of

H

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

1. in het derde lid wordt na de zinsnede ‘neemt het bestuur’ ingevoegd: in Fase 1

2. in het vierde lid wordt na de zinsnede ‘neemt het bestuur’ ingevoegd: in Fase 2

3. er wordt een vijfde lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Indien het bestuur reeds in Fase 1 de in het derde lid bedoelde nadere informatie van de aanvrager heeft ontvangen, kan het bestuur in Fase 1 tot een besluit op de aanvraag komen.

I

Aan artikel 14 wordt een vierde lid toegevoegd, luidende:

  • 4. In geval er geen completion bond wordt afgesloten, kan het Fonds verlangen, ook in geval het een internationale coproductie betreft, in de andere landen van herkomst dat een deskundige derde partij wordt aangesteld om de productievoortgang te monitoren en te rapporteren over bestedingen en over onregelmatigheden of het achterblijven van voorgenomen productiebestedingen.

J

Artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

1. in het eerste lid, onder a, wordt ‘na subsidieverlening’ vervangen door: na het voornemen tot subsidieverlening, of bij het ontbreken daarvan het besluit tot subsidieverlening,

2. in het eerste lid, onder c, wordt ‘start’ vervangen door: ondertekening van de uitvoeringsovereenkomst

K

In artikel 22, eerste lid komt ‘voltooiing c.q.’ te vervallen.

L

In artikel 24, eerste lid onder c, wordt ‘aangegeven bij de aanvraag’ vervangen door: vastgelegd in de uitvoeringsovereenkomst

M

Artikel 26 komt luiden:

Artikel 26 Slotbepalingen

  • 1. Dit reglement treedt onmiddellijk in werking met ingang van 1 januari 2014.

  • 2. In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur.

  • 3. Het bestuur kan om zwaarwegende redenen afwijken van dit reglement, voor zover dergelijke afwijkingen verenigbaar zijn met het beoordelingskader voor staatssteun aan de filmsector, zoals dat wordt gehanteerd door de Europese Commissie.

  • 4. Dit reglement is vastgesteld door het bestuur met goedkeuring van de Raad van Toezicht op 21 juni 2013

  • 5. Dit reglement wordt aangehaald als Deelreglement Suppletie van de Stichting Nederlands Fonds voor de Film en wordt bekendgemaakt middels kennisgeving in de Staatscourant en op de website van het Fonds (www.filmfonds.nl)

  • 6. Naast en in aanvulling op dit deelreglement zijn artikelen van het Financieel & Productioneel Protocol en het Handboek Financiële Verantwoording van het Fonds van toepassing. Bij strijdigheid tussen bepalingen van dit deelreglement en de toepasselijke artikelen uit het protocol en het handboek, prevaleren de bepalingen van dit reglement.

  • 7. Per 1 januari 2015 zijn wijzigingen in het Reglement doorgevoerd met goedkeuring van de Raad van Toezicht op 12 november 2014.

N

Artikel 27 wordt geschrapt.

O

In de Toelichting op artikel 2 wordt in de laatste volzin ‘programma’s’ vervangen door: regelingen

P

De Toelichting op artikel 3, Staatsteunpercentages, komt te luiden:

Staatssteunpercentages

Het totaal aan overheidssteun inclusief subsidies van het Fonds mag in de EU per filmproject in absolute zin niet groter zijn dan 50% van de totale productiekosten, gezien dit deelreglement zich richt op mainstream films met een brede marktpotentie. Hieronder vallen ook eerder verleende ontwikkelingsbijdragen. Dat het bestuur hiermee rekening houdt bij subsidieverlening is opgenomen in lid 2.

Q

De Toelichting op artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. de zin ‘Vervolgens wordt een eventuele toeslag per bezoeker op basis van deze eerdere speelfilm(s) of lange animatiefilm verleend voor zover het subsidieplafond niet is bereikt.’ vervangen door:

Vervolgens wordt een eventuele toeslag per betalende bezoeker op basis van deze eerdere speelfilm(s) of lange animatiefilm verleend tot een maximum van 1 euro per betalende bezoeker voor zover het subsidieplafond niet is bereikt.

2. In de laatste volzin van de Toelichting op artikel 4 wordt ‘of’ vervangen door: en/of

R

De Toelichting op artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. na de volzin ‘Een aanvraag wordt gedaan door een aanvrager die hoofdverantwoordelijk is geweest voor een speelfilm of lange animatiefilm die in het voorliggende kalenderjaar minimaal 150.000 betalende bioscoopbezoekers naar de Nederlandse bioscopen heeft getrokken.’ wordt toegevoegd:

Films die volledig commercieel zijn opgezet met uitsluitend private financiering worden buiten beschouwing gelaten gezien de noodzaak tot subsidiëring dan niet aanwezig is geweest.

2. de zinsnede ‘mits deze derde partij voldoet aan de overige voorwaarden van dit deelreglement.’ wordt vervangen door: mits deze derde partij voldoet aan alle overige voorwaarden van dit deelreglement en ook zelf als aanvrager in aanmerking komt.

S

In de Toelichting op artikel 6 wordt de volzin ‘Een aanvrager kan hooguit twee aanvragen voor een basissubsidie doen.’ vervangen door: Een aanvrager kan hooguit drie aanvragen indienen voor het totale bedrag dat de grondslag vormt voor de totale hoogte van de bijdrage waarop aanvrager een beroep kan doen (basisbijdrage vermeerderd met de toeslag).

T

In de Toelichting op artikel 10, laatste volzin, wordt na de zinsnede ‘de eventuele gestaffelde toeslag’ ingevoegd: met een maximum van 1 euro

U

De Toelichting op artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

1. na de volzin ‘Het mediabedrijf dat op Nederland gerichte televisie-uitzendingen verzorgt, mag niet gelijk zijn aan en heeft geen zakelijk belang in de aanvrager.’ wordt toegevoegd:

Indien de noodzaak voor subsidie naar het oordeel van het bestuur niet aanwezig is kan een financiële bijdrage geweigerd worden. Daarvan kan sprake zijn indien de aanvrager of de eigenaren van de aanvrager, in staat geacht mogen worden de filmproductie zelf of vanuit de markt te financieren.

2. in de volzin ‘De filmdistributeur mag niet ook gelijk zijn aan de aanvrager’ komt ‘ook’ te vervallen.

V

In de Toelichting op artikel 12 wordt ‘25’ vervangen door: 30

W

Aan de Toelichting op artikel 13 wordt een zin toegevoegd, luidende:

Indien alle informatie die geldt voor Fase 2 al in Fase 1 is overgelegd, kan het bestuur direct bij Fase 1 tot een positief besluit komen.

X

De Toelichting op artikel 27 wordt geschrapt.

ARTIKEL V

Het Reglement Stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4, vierde lid, wordt ‘mits de regisseur, producent en scenarist’ vervangen door: mits de producent en eventueel de regisseur

B

In artikel 6, tiende lid, wordt de zinsnede ‘voorzien van (i) een recent uittreksel van de lokale kamer van koophandel en (ii) een jaarverslag met een goedkeurende verklaring van een onafhankelijk gecertificeerd accountant dat op het moment van de aanvraag niet ouder is dan twee jaar.’ vervangen door:

voorzien van een recent uittreksel van de lokale kamer van koophandel. Daarnaast dient bij een minoritaire coproductie van de betrokken buitenlandse hoofdproducent een jaarverslag met een goedkeurende verklaring van een onafhankelijk gecertificeerd accountant bij de aanvraag te worden overgelegd dat op het moment van de aanvraag niet ouder is dan twee jaar.

C

Artikel 7, zesde lid onder g, komt te luiden:

  • g.) de financiële bijdrage niet ter dekking dient van kosten die zijn gemaakt in de periode gelegen voor de betreffende sluitingsdatum van de aanvraagronde;

D

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

1. in het tweede lid, onder b, wordt ‘Europese’ vervangen door: Europees

2. in het tweede lid, onder c, ‘start’ vervangen door: ondertekening van de uitvoeringsovereenkomst

3. aan het tweede lid wordt een nieuw sub toegevoegd, luidende:

  • d.) de financiële bijdrage uit inkomsten die worden verkregen uit exploitatie van de filmproductie aan het Fonds terug te betalen.

4. In het derde lid wordt na de zinsnede ‘de uitvoeringsovereenkomst’ ingevoegd: uiterlijk binnen de in lid 2 sub a genoemde termijn

E

In artikel 14, tweede lid, onder c, wordt de zinsnede ‘de rechthebbenden en de financiers’ vervangen door: het Fonds, andere financiers en de rechthebbenden

F

In artikel 16 wordt de zinsnede ‘het digitale en analoge (indien van toepassing) moedermateriaal van de uiteindelijke filmprint.’ vervangen door: (bronmaterialen van) de filmproductie conform de voorwaarden zoals vastgelegd in het Financieel & Productioneel Protocol Stimuleringsmaatregel.

G

In artikel 20, onder c, wordt de zinsnede ‘aangegeven bij de aanvraag’ vervangen door: vastgelegd in de uitvoeringsovereenkomst

H

In artikel 22 wordt als volgt gewijzigd:

1. in het vijfde lid, komt de zinsnede ‘gedurende de eerste drie aanvraagrondes na inwerkingtreding van dit reglement’ te vervallen.

2. er wordt een nieuw lid aan toegevoegd, luidende:

  • 8. Per 1 januari 2015 zijn wijzigingen in de Stimuleringsmaatregel doorgevoerd met goedkeuring van de Raad van Toezicht op 12 november 2014.

I

In de Toelichting op artikel 1 wordt de zinsnede ‘uitbreng in bioscopen en filmtheaters noodzakelijk is, zoals’ vervangen door: uitbreng noodzakelijk is, zoals voor minoritaire coproducties,

J

Na de Toelichting op artikel 10 wordt een nieuwe toelichting toegevoegd, luidende:

Artikel 13

In zwaarwichtige gevallen kan het bestuur besluiten, zoals in geval van bepaalde minoritaire coproducties, om de terugbetalingsverplichting zoals bedoeld in het tweede lid, onderdeel d van dit artikel niet op te leggen. De uitvoeringsovereenkomst dient uiterlijk binnen zes maanden na de verlening van de financiële bijdrage en in beginsel voor de eerste opnamen tot stand te komen tenzij een beroep gedaan wordt op de uitzondering vermeld in artikel 22.

K

In de Toelichting op artikel 15 wordt na ‘20% van de’ ingevoegd: totale

L

In de Toelichting op artikel 22 komt de zinsnede ‘in de eerste drie aanvraagrondes nadat dit reglement in werking is getreden’ te vervallen.

M

Bijlage 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. in de eerste bullitpoint komt ‘interne’ te vervallen.

2. in de tweede bullitpoint komt ‘quitclaimvergoedingen’ te vervallen

3. na de tweede bullitpoint wordt een nieuwe bullitpoint ingevoegd, luidende: quitclaimvergoedingen, tenzij opgevoerd via een factuur met specificatie van het figuratiebureau;

4. De zesde bullitpoint, ‘verzekeringskosten met inbegrip van Completion Bond;’ komt te vervallen.

N

Bijlage 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. na de zinsnede ‘staat het de aanvrager in elk geval vrij om 50% van de’ wordt ingevoegd: totale

2. onder 1, Creatief talent en bepalende crew gedurende het gehele filmproductie proces, wordt na de zinsnede ‘bepaalde functie op de lijst in aanmerking’ ingevoegd: , met uitzondering van de functies director en screenwriter

O

Bijlagen 2.1, 2.2 en 2.3 worden ingetrokken en vervangen door:

2.1. PUNTENSYSTEEM – CATEGORIE SPEELFILM

2.2. PUNTENSYSTEEM – CATEGORIE DOCUMENTAIRE

2.3. Puntensysteem – Categorie Animatiefilm

ARTIKEL VI

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2015.

Dit besluit wordt in de Staatscourant met toelichting geplaatst.

Amsterdam, 11 november 2014

Directeur/Bestuurder Stichting Nederlands Fonds voor de Film, D. Boonekamp

TOELICHTING

Met de introductie van de Stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland en de ontwikkelingen binnen de sector is een beperkte aanpassing van een aantal reglementen gewenst. Het gaat hierbij primair om het verduidelijkingen en een verdere stroomlijning van de gehanteerde definities en formuleringen.

Naar boven