Regeling van de Minister van Economische Zaken van 3 december 2014, nr. WJZ / 14189036, tot aanwijzing van bestuursorganen waarvoor de in artikel 30 van de Handelsregisterwet 2007 bedoelde verplichting geldt

De Minister van Economische Zaken;

Gelet op artikel 59, eerste lid, van de Handelsregisterwet 2007;

Besluit:

Artikel 1

De verplichting, bedoeld in artikel 30 van de Handelsregisterwet 2007, geldt uitsluitend voor het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Artikel 2

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2015.

  • 2. Deze regeling vervalt met ingang van 1 januari 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 3 december 2014

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

Deze regeling voorziet in de aanwijzing van het Centraal bureau voor de Statistiek in de zin van artikel 59, eerste lid, van de Handelsregisterwet 2007.

Artikel 30 van de Handelsregisterwet 2007 dat per 1 januari 2015 in werking treedt, regelt dat op bestuursorganen de verplichting rust om bij de vervulling van hun taak authentieke gegevens uit het handelsregister te gebruiken. Een belangrijk voordeel van deze werkwijze is dat ondernemers slechts eenmaal gegevens hoeven aan te leveren bij bestuursorganen, waarna bestuursorganen de gegevens uit de registers behoren te benutten. De ondernemers ondervinden hierdoor een substantiële administratieve lastenverlichting.

Artikel 59 geeft de mogelijkheid om bestuursorganen gefaseerd onder de werking van artikel 30 te laten vallen. Gedurende zes jaar na de inwerkingtreding van artikel 30 kunnen bij ministeriële regeling bestuursorganen worden aangewezen voor wie de in artikel 30 genoemde verplichting uitsluitend geldt. Na afloop van deze periode zullen alle bestuursorganen onder de werking van artikel 30 vallen. Het doel van de overgangsperiode van zes jaar is dat bestuursorganen voldoende tijd krijgen om een adequate en werkende technische aansluiting op het handelsregister te realiseren.

Inmiddels maakt de technische aansluiting op het handelsregister van het Centraal Bureau voor de Statistiek het mogelijk om als eerste bestuursorgaan verplicht gebruik te gaan maken van authentieke gegevens in het handelsregister. Met de onderhavige regeling wordt het Centraal Bureau voor de Statistiek per 1 januari 2015 onder de werking van artikel 30 gebracht. Uiterlijk 1 januari 2021 is verplicht gebruik voor alle bestuursorganen een feit.

Aan deze regeling zijn geen administratieve lasten verbonden. Met het verplichten van het Centraal Bureau voor de Statistiek om authentieke gegevens opgenomen in het handelsregister te gaan gebruiken, wordt de bij het Centraal Bureau voor de Statistiek bestaande praktijk geformaliseerd.

De regeling treedt met ingang van 1 januari 2015 in werking, doch bekendmaking van deze regeling zal plaatsvinden op een later tijdstip dan twee maanden voorafgaand aan die inwerkingtreding. Daarmee wijkt de bekendmaking af van het beleid inzake de Vaste verandermomenten. Deze afwijking is nodig opdat de doelgroep van deze regeling gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven