VERKEERSBESLUIT 658-2014.
Logo Utrecht
Provincie Utrecht, Leusden, Arnhemseweg, N226, afsluiting Maanweg na nieuwe ontsluiting Tabaksteeg - N226 via Groene zoom.
Besluit van Gedeputeerde Staten van 25 november 2014, afdeling Wegen, nr. 810FB962 tot vaststelling van verkeersmaatregelen vanaf week 51 met betrekking tot het plaatsen van borden en een barrier op de weg. Dit ten behoeve van het afsluiten van de kruising Maanweg - provincialeweg N226 (Arnhemseweg) vanwege de ontsluiting van de wijk door de nieuwe weg 'Groene Zoom'.
Gebruikte afkortingen .
VRI = Verkeersregelinstallatie
RVV = Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990
BABW = Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer
Overwegingen
Op de Arnhemseweg tussen Leusden en Woudenberg is een aansluiting gerealiseerd van de busbaan op de N226 richting Tabaksteeg. Bij de aanleg van de wijk Tabaksteeg in Leusden is deze busbaan in het masterplan voorzien. Dit om de meeste optimale route voor ov-bediening van de nieuwe wijk Tabaksteeg vanuit Woudenberg en omstreken naar Amersfoort centrum/station en vice versa te faciliteren.
In 2007 zijn hierover door de gemeente Leusden en de provincie Utrecht afspraken gemaakt.
Buslijn 80 gaat via de busbaan door Tabaksteeg rijden. Deze busbaan resulteert in een hogere snelheid voor doorgaande reizigers en korte loopafstanden naar de haltes voor het grootste deel van de bewoners van Tabaksteeg en Leusden-Zuid. De gemeente Leusden draagt zorg voor een voldoende doorstroming door de wijk.
De buslijnen 82 (Amersfoort-Doorn) en 83 (Amersfoort-Veenendaal) gaan niet meer door Leusden rijden maar rechtstreeks naar Amersfoort. De spitsbus, lijn 299, gaat via de 'Groene Zoom' rijden.
Omdat er een nieuwe kruising Groene Zoom – N226 (Arnhemseweg) is ontstaan zal, volgens afspraak, de bestaande kruising Maanweg – N226 worden opgeheven en de aanwezige VRI ontmanteld. Door de verlenging/doortrekking van de 'Groene Zoom' is de doorstroming van het verkeer gewaarborgd, is de geluidbelasting van de woningen op de Maanweg afgenomen en worden de normen van de luchtkwaliteit niet overschreden.
De afsluiting van de Maanweg maakt deel uit van het plan voor de herinrichting van de Arnhemseweg (N226) door de bebouwde kom van Leusden.
De totale ontmanteling van het kruispunt vindt plaats in drie fasen:
  • 1.
    Tijdelijke maatregelen per week 51, 2014:
    • -
      Op de N226, kruispunt afslag Maanweg wordt een barrier geplaatst op de afslag naar de Maanweg.
    • -
      Het gedeelte van de VRI ten behoeve van de afslag van en naar de Maanweg wordt uitgeschakeld.
    • -
      De voorsorteerstroken rechtsaf en linksaf worden afgebakend met een barrier/schilden.
  • 1.
    Maatregelen per 01 mei 2015:
    • -
      Definitief verwijderen van asfalt op de Maanweg tussen Prins Frederiklaan en de N226.
    • -
      Verwijderen van het restant borden en tekens op de weg.
  • 1.
    Definitieve aanpassing:
    • -
      Van de N226 ter plaatse door het laten vervallen van de linksaf- en de rechtsafopstelstrook en volledige ontmanteling van de VRI.
Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit
Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het BABW moet voor het aanbrengen van borden van bijlage I van het RVV 1990 en verkeerstekens op het wegdek een verkeersbesluit worden genomen. In artikel 37 van het BABW is aangegeven wanneer bij tijdelijke situaties toch een verkeersbesluit moet worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.
Verplicht overleg politie
Zoals in artikel 24 van het BABW is voorgeschreven is overleg gepleegd met de korpschef van de nationale politie over deze verkeersmaatregelen. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie heeft ingestemd met de maatregelen.
Afweging belangen
De maatregelen zullen leiden tot een vlottere en veilige verkeersafwikkeling op de provinciale weg. Dit dient de belangen van de weggebruiker. Gelet hierop en het gegeven dat de maatregelen in overleg met de gemeente en de omgeving tot stand zijn gekomen, verwachten wij niet dat door de maatregelen, belangen onevenredig zullen worden geschaad.
Bevoegdheid
De weggedeelten waar deze maatregelen voor worden getroffen, zijn in beheer bij de provincie Utrecht. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Utrecht) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.
Besluit:
De volgende maatregelen worden uitgevoerd op de provinciale weg N226 aansluiting busbaan buiten de bebouwde kom van de gemeente Leusden.
In overeenstemming met de aangehechte en van dit verkeersbesluit deel uitmakende ontwerptekening AanpassingMaanweg1efase-Model.pdf, worden de volgende maatregelen uitgevoerd op de provinciale weg N226:
N226
Aanbrengen:
  • het plaatsen van een barrier op de afslag N226 naar de Maanweg ter markering van de toekomstige definitieve situatie waarmee de afslagstrook met opstelvak en stopstreep niet meer toegankelijk wordt. Plaatsing van kmp. 50,640 tot 50,830 (uitgez. Doorsteek);
  • het plaatsen van een barrier op de afslag Maanweg naar de N226 ter markering van de toekomstige definitieve situatie waarmee de toerit naar de N226 afgesloten is. Plaatsing van kmp. 50,730 tot 50,755;
  • een doorgetrokken streep (0,15) aanbrengen om duidelijk te maken dat de afslagstrook met opstelvak op de provincialeweg N226 vanuit Amersfoort richting de Maanweg niet toegankelijk is. Plaatsing ter hoogte van kmp. 50,640 tot 50,730.
Verwijderen;
  • afslagstrook met opstelvak 1 x volgens artikel 78 van het RVV 1990 op de N226 van de provincialeweg vanuit de richting Woudenberg richting de Maanweg verwijderen inclusief de pijlmarkering op de opstelstrook waarmee wordt aangegeven dat bestuurders verplicht de richting moeten volgen die de pijlmarkering aangeeft en de stopstreep zoals bedoeld in art 79 van het RVV 1990. Verwijdering ter hoogte van kmp. 50,640 tot 50,730;
  • borden D2 2x van bijlage 1 van de RVV 1990, een gebod voor alle bestuurders het bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft. Deze borden worden verwijderd van de middengeleider op de toe- afrit Maanweg - N226. Verwijdering ter hoogte van kmp. 50,745;
  • borden 2 x B6 van bijlage 1 van de RVV 1990, welke aangeven dat er voorrang verleend moet worden aan bestuurders op de kruisende weg N226. Deze borden worden verwijderd van weerszijden van de toerit Maanweg richting N226. Verwijdering ter hoogte van kmp. 50,735 en 50,760.
Bekendmaking:
Dit verkeersbesluit ligt met bijbehorende tekening vanaf 8 december 2014 gedurende zes weken ter inzage in het provinciehuis en wordt elektronisch gepubliceerd in de Staatscourant via www.officielebekendmakingen.nl.
Tevens hebben wij dit verkeersbesluit openbaar gemaakt op het internetdomein van de provincie Utrecht: http://www.provincie-utrecht.nl.
Rechtsbescherming
Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit bezwaar maken bij Gedeputeerde Staten binnen zes weken na de datum van de bekendmaking. Het bezwaar dient te worden gericht aan Gedeputeerde Staten van Utrecht, t.a.v. de secretaris van de Adviescommissie bezwaarschriften GS, Postbus 80300, 3508 TH Utrecht.
Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten:
- de naam en het adres van de indiener;
- de dagtekening;
- een omschrijving van (het gedeelte van) het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt;
- de gronden van het bezwaar (de motivering).
Hoofdstuk 6 (algemene bepalingen over bezwaar) en de afdelingen 7.1 en 7.2 (bijzondere bepalingen over bezwaar) van de Algemene wet bestuursrecht zijn van toepassing.
Aan de behandeling van het bezwaarschrift zijn voor de indiener geen kosten verbonden. Vanwege de eis van schriftelijkheid die de Awb stelt, is het niet mogelijk om via e-mail bezwaar te maken.
Indien bezwaar is gemaakt kan ook om een voorlopige voorziening worden gevraagd, als er tijdelijke maatregelen nodig zijn waarmee niet tot de beslissing op het bezwaarschrift kan worden gewacht. Het verzoek moet worden gedaan bij de Voorzieningenrechter van de Sector bestuursrecht van de rechtbank Midden Nederland, Postbus 16005, 3600 DA te Utrecht. Daarbij is een griffierecht verschuldigd. (zie www.rechtspraak.nl voor de hoogte van het griffierecht) Titel 8.3 van de Algemene wet bestuursrecht is van toepassing.
Aandachtspunt
Dit besluit laat de eventuele toepassing van de Wegenverordening provincie Utrecht 2010 onverlet.
Gedeputeerde Staten van Utrecht,
namens hen,
Dhr. M.E.G. Stangenberger
Teamleider afdeling Wegen
Naar boven