Regeling van de Minister van Economische Zaken van 3 december 2014, nr. WJZ / 14086288, tot wijziging van de Regeling integriteitsbeleid EZ

De Minister van Economische Zaken;

Gelet op de artikelen 51, 61, 61a, 62 en 64, eerste lid, van het Algemeen Rijksambtenarenreglement, alsmede artikel 7 van het Bestuursreglement CCD en artikel 6 van het Bestuursreglement NC;

Gehoord het Departementaal Georganiseerd Overleg, d.d. 24 juni 2014 2014;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling integriteitsbeleid EZ wordt gewijzigd als volgt:

A

In Onderdeel b van artikel 1 wordt ‘of onder gezag van de Autoriteit Consument en Markt’ vervangen door: of onder gezag van de Autoriteit Consument en Markt, van de centrale commissie dierproeven of van het nationaal comité.

B

De tweede volzin van artikel 9, eerste lid, komt te luiden:

Voorts wijst de secretaris-generaal ten minste één compliance officer aan per organisatie voor:

  • a. de leden van de Autoriteit Consument en Markt en de onder haar gezag werkzame medewerkers,

  • b. de leden van de centrale commissie dierproeven en de onder haar gezag werkzame medewerkers,

  • c. de leden van het nationaal comité en de onder zijn gezag werkzame medewerkers.

C

Artikel 11 wordt gewijzigd als volgt:

a. Het eerste lid, wordt gewijzigd als volgt:

  • 1°. In de aanhef vervalt het zinsdeel ‘de volgende functionarissen’.

  • 2°. Onderdeel c, sub 3 komt te luiden als volgt:

    • 3. de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland,.

  • 3°. Onder vervanging van de punt aan het einde van onderdeel k door een komma, worden twee onderdelen toegevoegd, luidende:

    • l. de leden van de centrale commissie dierproeven en de onder haar gezag werkzame medewerkers,

    • m. de leden van het nationaal comité en de onder zijn gezag werkzame medewerkers.

b. Het tweede lid komt te luiden als volgt:

  • 2. Voor degenen, bedoeld in het eerste lid, geldt een restricted list die bestaat uit:

    • a. alle effecten: voor degenen, bedoeld in de onderdelen a tot en met k;

    • b. alle effecten betreffende bedrijven en instellingen die een belang hebben bij het verrichten van dierproeven: voor degenen, bedoeld in de onderdelen l en m.

D

In artikel 14, derde lid, wordt ‘de leden van de raad van bestuur van de Autoriteit Consument en Markt’ vervangen door: de leden van de Autoriteit Consument en Markt, de leden van de centrale commissie dierproeven en de leden van het nationaal comité.

E

Artikel 30 komt te luiden als volgt:

Artikel 30

  • 1. Voor de toepassing van de artikelen 2 tot en met 21 fungeert voor de hoofden van dienst de secretaris-generaal als hoofd van dienst of als hoofd van een dienst-onderdeel en voor de secretaris-generaal de minister.

  • 2. In afwijking van het eerste lid, fungeert voor de leden van de centrale commissie dierproeven en de leden van het nationaal comité voor de toepassing van de artikelen 2 tot en met 21 de secretaris-generaal als hoofd van dienst en als hoofd van een dienstonderdeel.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 3 december 2014

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

Met deze wijzigingsregeling wordt het toepassingsbereik van de Regeling integriteitsbeleid EZ uitgebreid naar de centrale commisie dierproeven (hierna: CCD) en het nationaal comité (hierna: NC). Voorts wordt een restricted list vastgesteld voor de CCD, het NC en de medewerkers van het ministerie van EZ die bij deze organisaties zijn tewerkgesteld.

De Regeling integriteitsbeleid EZ bevat regels voor het afleggen van de eed of belofte, over het verrichten van nevenwerkzaamheden, over financiële belangen en effectenbezit, over het aannemen van geschenken en diensten van relaties alsmede over het melden van een misstand. Dit integriteitsbeleid is reeds van toepassing op alle medewerkers van het ministerie (inclusief de zogenoemde buitendiensten), inclusief de medewerkers die zijn geplaatst bij de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM). Voorts is deze regeling van toepassing op de (leden van) de ACM.

De CCD is een zelfstandig bestuursorgaan en is o.a. belast met het beoordelen en beslissen op aanvragen omtrent een vergunning voor het verrichten van dierproeven (zie artikel 10a van de Wet Dierproeven). Het is verboden om zonder zo’n vergunning dierproeven te verrichten. Het NC is een onafhankelijk comité zonder rechtspersoonlijkheid dat onder meer is belast met de taak om de Minister van Economische Zaken en de CCD te adviseren. Het NC neemt geen besluiten en adviseert niet ten aanzien van individuele aanvragen of besluiten van de CCD.

Met het verrichten van dierproeven kunnen aanzienlijke (financiële) belangen gemoeid zijn. Zo worden dierproeven o.a. uitgevoerd ten behoeve van de (dier)geneesmiddelenindustrie, een industrie waarin zowel financiële belangen als ethische- en gezondheidsbelangen een rol spelen. Zowel voor de bij het verrichten van dierproeven betrokken bedrijven en instellingen als voor de onafhankelijkheid en deugdzaamheid van de CCD en het NC is derhalve van belang dat de integriteit van de CCD (o.a. bij het beoordelen en beslissen op aanvragen) en het NC gewaarborgd zijn.

De aanleiding om voor beide organisaties de Regeling integriteitsbeleid EZ toe te passen, is (evenals het geval is bij de ACM) gelegen in de ter beschikkingstelling van medewerkers van het ministerie van Economische Zaken aan de CCD en het NC. Op die bij de CCD en het NC tewerkgestelde medewerkers is de Regeling integriteitsbeleid EZ onverkort van toepassing. Dit blijven immers medewerkers van het ministerie. De integriteit van de medewerkers die werkzaam zijn voor de CCD en het NC is dan het best gewaarborgd als dezelfde integriteitsregels ook van toepassing zijn op de CCD en het NC. Gelet hierop wordt met deze wijzigingsregeling gerealiseerd dat de Regeling integriteitsbeleid EZ van toepassing is op de CCD en het NC.

Voorts wordt met deze wijzigingsregeling een restricted list vastgesteld voor de leden van de CCD en het NC, alsmede voor de bij deze organisaties tewerkgestelde medewerkers van het ministerie. Deze restricted list bestaat uit alle effecten betreffende bedrijven en instellingen die een belang hebben bij het verrichten van dierproeven. Ten aanzien van dergelijke bedrijven is immers bij voorbaat het risico op belangenverstrengeling aanwezig. Het vaststellen van deze restricted list is nodig omdat bij het werkveld van de CCD en het NC aanzienlijke financiële belangen betrokken zijn (zie voorgaande). Derhalve moet bij voorbaat iedere (schijn van) van belangenverstrengeling worden voorkomen. Dit kan worden gewaarborgd met de bij deze regeling vastgestelde restricted list. Deze restricted list houdt in dat de leden van de CCD en het NC, alsmede de aldaar tewerkgestelde medewerkers van het ministerie geen effecten mogen bezitten van bedrijven die belang hebben bij het verrichten van dierproeven.

De medewerkers van het ministerie die tewerkgesteld worden bij de CCD en het NC vallen onder personeelsverantwoordelijkheid van het Directoraat-Generaal Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO.nl). Voor de uitvoering van de Regeling integriteitsbeleid EZ is voor deze medewerkers aldus de DG RVO.nl het hoofd van dienst en is voorts het hoofd van het onderdeel van RVO.nl dat belast is met de ondersteuning van de CCD en het NC (i.c. de algemeen secretaris van het bureau ondersteuning CCD en NC) het hoofd van het betrokken organisatie-onderdeel. Voor de leden va het CCD en het NC fungeert de SG van EZ als hoofd van dienst(-onderdeel).

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven