Logo Vlaardingen
Besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder planologisch afwijken Thorbeckestraat 1, Vlaardingen

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen maken op grond van artikel 110c van de Wet geluidhinder bekend dat met ingang van donderdag 11 december 2014 gedurende een termijn van 6 weken het besluit tot vaststelling van hogere grenswaarden inzake het planologisch afwijkingsplan voor het wijzigen van de bestemming Maatschappelijk naar Wonen aan de Thorbeckestraat 1 te Vlaardingen en de bijbehorende stukken ter inzage ligt op de volgende locatie:

  • Bij het Stadskantoor aan het Westnieuwland 6, maandag t/m vrijdag tijdens openingsuren van 08.00 – 17.00 uur.

Geluid

Wegverkeerlawaai

Het plangebied bevindt zich in de zone van de A20, de burgemeester Pruissingel/ de burgemeester Heusdenslaan, de Westlandseweg en de Van der Driftstraat. Binnen zones langs wegen is de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting voor woningen 48 dB. Voor nieuwe woningen in de zone van de A20 bedraagt de maximale hogere waarde 53 dB. Voor woningen langs de overige bestaande wegen bedraagt de maximale hogere waarde 63 dB. De maximaal toelaatbare binnenwaarde in een verblijfsruimte van een woning bedraagt 33 dB.

Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat ten gevolge van de A20 de geluidbelasting op de nieuwe woningen de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting van 48 dB niet overschrijdt. De maximaal berekende geluidbelasting bedraagt 48 dB.

Wegverkeerslawaai ten gevolge van de burgemeester Pruissingel / burgemeester Heusdenslaan

Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat ten gevolge van de burgemeester Pruissingel / burgemeester Heusdenslaan de geluidbelasting op de zijgevel en de voorgevel van de woning op de verdieping de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting overschrijdt. De maximaal berekende geluidbelasting op de zijgevel en de voorgevel van de woning op de verdieping bedraagt 51 respectievelijk 49 dB. Bronmaatregelen, zoals het verlagen van de rijsnelheid en het weren van vrachtwagens, zijn vanwege de aard van de weg (stroomfunctie) niet mogelijk. Het toepassen van een stiller wegdek is niet doelmatig. Overdrachtsreducerende maatregelen, zoals het plaatsen van een geluidscherm, zijn vanuit verkeerskundig en stedenbouwkundig oogpunt (barrièrewerking) niet wenselijk. De maximale hogere waarde van 63 dB wordt evenwel niet overschreden, zodat een hogere waarde voor de woningen kan worden vastgesteld.

Wegverkeerslawaai ten gevolge van de Westlandseweg

Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat ten gevolge van de Westlandseweg de geluidbelasting op de nieuwe woningen de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting niet overschrijdt. De maximaal berekende geluidbelasting bedraagt 37 dB.

Wegverkeerslawaai ten gevolge van de Van der Driftstraat

Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat ten gevolge van de Van der Driftstraat de geluidbelasting op de nieuwe woningen de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting niet overschrijdt. De maximaal berekende geluidbelasting bedraagt 31 dB.

Industrielawaai ten gevolge van Botlek-Pernis

Uit de ruimtelijke onderbouwing blijkt dat ten gevolge van Botlek-Pernis de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting niet wordt overschreden.

Industrielawaai ten gevolge van Vulcaanhaven/Koningin Wilhelminahaven/Vettenoord

Uit de ruimtelijke onderbouwing blijkt dat ten gevolge van Vulcaanhaven/Koningin Wilhelminahaven/Vettenoord de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting niet wordt overschreden.

Cumulatie van geluid

Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat op het appartement op de verdieping de maximale gecumuleerde geluidbelasting 57 dB bedraagt. Hieruit kan worden geconcludeerd dat cumulatie van geluid niet leidt tot een onaanvaardbare geluidbelasting.

Procedure

Het ontwerpbesluit voor hogere grenswaarden heeft vanaf 9 oktober 2014 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen. Tijdens deze periode konden daartegen ingevolge afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 110c, lid van de Wet geluidhinder, bij burgemeester en wethouders schriftelijk of mondeling zienswijzen kenbaar worden gemaakt. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.

Beroep

Gedurende de ter inzage termijn van donderdag 11 december tot en met woensdag 21 januari 2015 kan beroep worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend tegen het ontwerpbesluit. Ook kan beroep worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat geen zienswijze naar voren is gebracht. Het beroepschrift moet geadresseerd worden aan: De Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Als u tegen het besluit beroep instelt, heeft dit geen schorsende werking, waardoor het besluit daags na afloop van de beroepstermijn inwerking treedt. Uitvoering van een besluit kan nadelig voor u zijn. Daarom kunt u bij afzonderlijke brief een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Vlaardingen, 9 december 2014

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen

Naar boven