Besluit van de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank van 1 december 2014, houdende de bekendmaking van de beleidsregels over het onthouden van goedkeuring aan een zorgovereenkomst wegens strijd met het recht of het belang van een goede uitvoering van het persoonsgebonden budget door de SVB (Besluit SVB Beleidsregels trekkingsrechten 2014)

De Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank,

Gelet op artikel 34, eerste lid, onderdeel d Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen en artikel 2.6.15, vierde lid Regeling subsidies AWBZ;

Besluit:

Artikel 1

Bij de uitvoering van artikel 2.6.15 Regeling subsidies AWBZ past de Sociale verzekeringsbank het beleid toe dat is neergelegd in de bijlage bij dit besluit.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit SVB Beleidsregels trekkingsrechten 2014.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst. De bijlage wordt ter inzage gelegd bij de vestigingskantoren en het hoofdkantoor van de Sociale verzekeringsbank en kan worden ingezien via het internet op www.svbbeleidsregels.nl.

Amstelveen, 1 december 2014.

De voorzitter van de Raad van bestuur SVB, N.A. Vermeulen.

TOELICHTING

De Sociale verzekeringsbank (SVB) publiceert het beleid dat zij hanteert bij de uitvoering van de aan haar opgedragen wetten en regelingen. Publicatie vindt plaats door bekendmaking van een besluit als het voorgaande, inhoudende dat de Raad van bestuur van de SVB de beleidsregels heeft vastgesteld. De bijlage waarnaar in het besluit wordt verwezen, betreft de SVB Beleidsregels trekkingsrechten 2014 die kan worden geraadpleegd op het internet op www.svbbeleidsregels.nl. Tevens liggen deze beleidsregels ter inzage bij het hoofdkantoor en de locaties van de SVB.

Vanaf 1 januari 2015 wordt een persoonsgebonden budget (pgb) op grond van artikel 3.3.3 Wet langdurige zorg (Wlz) in de vorm van een trekkingsrecht toegekend. Dit houdt in dat een door een zorgkantoor toegekend pgb bij de SVB wordt ondergebracht en dat de SVB in opdracht van de budgethouder betalingen aan een zorgverlener verricht. In het kader van het pgb sluit een budgethouder met een zorgverlener een zorgovereenkomst. Deze overeenkomst bevat afspraken over de zorgverlening, de gehanteerde tarieven, de wijze van declareren en een beschrijving van de zorg. Zowel het zorgkantoor als de SVB toetsen de zorgovereenkomst. Het zorgkantoor toetst op welke wijze de zorgverlener voorziet in de zorgbehoefte van de budgethouder. De SVB toetst de zorgovereenkomst op arbeidsrechtelijke en fiscale aspecten en beoordeelt of de zorgovereenkomst in de weg staat aan een goede uitvoering van het pgb. De SVB verricht deze toets in het kader van haar taak om namens de zorgkantoren de betalingen ten laste van verstrekte pgb’s en het hiermee verbonden budgetbeheer uit te voeren. Deze taak is gebaseerd op artikel 3.3.3, zevende lid Wlz en artikel 3.6.6 Besluit Wlz. Nadat het zorgkantoor en de SVB de zorgovereenkomst hebben goedgekeurd, kan een budgethouder de SVB vragen de zorgverlener uit te betalen ten laste van zijn pgb.

Omdat de hiervoor genoemde wet- en regelgeving nog niet van kracht is, zouden de zorgovereenkomsten pas vanaf 1 januari 2015 kunnen worden getoetst. In het belang van een goede invoering van deze wet- en regelgeving toetsen de zorgkantoren en de SVB de zorgovereenkomsten echter al in de maanden vóór 1 januari 2015. Artikel 2.6.15 Regeling subsidies AWBZ voorziet in de juridische basis voor deze toets en bevat tevens de criteria waaraan de zorgkantoren en de SVB zorgovereenkomsten toetsen. De SVB kan op grond van het vierde lid van dit artikel haar goedkeuring slechts onthouden wegens strijd met het recht of het belang van een goede uitvoering van het pgb door de SVB. In het kader van strijd met het recht toetst de SVB aan het recht over de arbeidsovereenkomst en de overeenkomst van opdracht en het relevante fiscale recht. In het belang van een goede uitvoering beoordeelt de SVB of het ontbreken van informatie een tijdige en correcte uitvoering van het pgb in de weg staat. De SVB heeft deze criteria nader uitgewerkt in de SVB Beleidsregels trekkingsrechten 2014.

Bij wijze van overgangsrecht zal in een ministeriële regeling op grond van de Wlz worden geregeld dat de in 2014 verleende goedkeuringen van zorgovereenkomsten op grond van artikel 2.6.15 Regeling subsidies AWBZ ook op grond van de Wlz geldig zijn.

De voorzitter van de Raad van bestuur SVB, N.A. Vermeulen.

Naar boven