Regeling van de Minister van Economische Zaken van 4 februari 2014, nr. WJZ/13177972, houdende wijziging van de Subsidieregeling innoveren en van de Tijdelijke regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2014 in verband met openstelling voor Eurostarsprojecten en ITEA2-innovatieprojecten

De Minister van Economische Zaken;

Gelet op de artikelen 16 en 25 van het Kaderbesluit EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 2.7, eerste lid, onder a, van de Subsidieregeling innoveren wordt ‘minder dan 20 punten heeft gekregen’ vervangen door: een onvoldoende totaalscore heeft gekregen.

ARTIKEL II

De tabel bij artikel 1 van de Tijdelijke regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2014 wordt als volgt gewijzigd:

a. Na nummer 2.2 wordt een rij ingevoegd, luidende:

2.3

Subsidieregeling innoveren (Eurostarsprojecten)

2.2

 

19-6-2014 t/m

01-07-2014

9.250.000

b. Na nummer 3.2 wordt een rij ingevoegd, luidende:

3.3

Subsidieregeling sterktes in innovatie (internationaal innoveren)

2.2

ITEA2-innovatieprojecten

21-02-2014 t/m

07-03-2014

9.000.000

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 4 februari 2014

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

Een belangrijk onderdeel van de internationale agenda van het Innovatiecontract High Tech Systems en Materialen – onderdeel van het Topsectorenbeleid – betreft de participatie van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in het internationale Eureka clusterprogramma ITEA2 (embedded systems). Door deze wijziging van de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2014 wordt het mogelijk gemaakt dat Nederlandse partijen kunnen deelnemen aan de ITEA2-innovatieprojecten in het jaar 2014. Het budget voor 2014 is € 9 miljoen.

Eurostars is de nationale uitvoeringsregeling van het internationale Eurostarsprogramma en onderdeel van het Eureka-netwerk. Door deze wijziging van de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2014 wordt het mogelijk gemaakt dat Nederlandse partijen kunnen deelnemen aan de Eurostarsprojecten in het jaar 2014. Voor deze tender is een budget van € 9,25 miljoen beschikbaar.

Indien een Eurostarsproject in de rangschikking van het Internationaal Evaluatie Panel onvoldoende punten heeft gekregen of onvoldoende heeft gescoord, wordt de aanvraag om subsidieverlening afgewezen. Door het groeiend aantal ingediende projectvoorstellen is een ondergrens van 20 punten (artikel 2.7, eerste lid, onder a, van de Subsidieregeling innoveren) niet selectief genoeg. Door vervanging van de ondergrens van 20 punten in ‘een onvoldoende score’, wordt aangesloten bij de ondergrens die door het Internationaal Evaluatie Panel zelf wordt gehanteerd. Momenteel is dat 402 punten, maar dat kan in de loop van het programma worden aangepast wanneer het totaal aantal ingediende projectvoorstellen zodanig is gegroeid dat ook een ondergrens van 402 punten onvoldoende blijkt te zijn.

Staatssteun

Artikel I van deze wijzigingsregeling bevat louter een technische wijziging. De Subsidieregeling innoveren blijft derhalve in overeenstemming met de Europese staatssteunregels.

Regeldruk

De wijziging heeft geen effect op de administratieve lasten. De ITEA2-innovatieprojecten vallen onder de Subsidieregeling sterktes in innovatie. Met de onderhavige regeling worden geen informatieverplichtingen gewijzigd, maar wordt slechts een nieuwe tender opengesteld. Het percentage administratieve lasten blijft ongewijzigd op 0,81%. Bij een subsidieplafond van € 9 miljoen komt dit neer op € 72.900,00 administratieve lasten.

De Eurostarsprojecten vallen onder de Subsidieregeling innoveren. Ook hiervoor geldt dat met de onderhavige regeling geen informatieverplichtingen worden gewijzigd, maar slechts een nieuwe tender wordt opengesteld. Voorts wordt voor de beoordelingsscore aangesloten bij de score die internationaal wordt vastgesteld. Het percentage administratieve lasten is 3,46%. Bij een subsidieplafond van € 9,25 miljoen komt dit neer op € 320.572,00 administratieve lasten.

Inwerkingtreding en vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking op de dag volgend op de datum waarop de regeling in de Staatscourant wordt geplaatst. Met de bekendmaking en inwerkingtreding van deze regeling wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien worden bekendgemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven