Capaciteitsuitbreiding A1 Apeldoorn – Azelo, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Voornemen om een Milieueffectrapport op te stellen

Waarom dit voornemen?

De Rijksweg A1 vormt een belangrijke verbinding tussen de economische gebieden in de Randstad, de Stedendriehoek en Twente en het Noord- en Oost-Europese achterland. Een goede doorstroming op de A1 tussen Apeldoorn en Azelo is van groot belang voor het verbeteren van de concurrentiepositie van (Oost-)Nederland.

Momenteel ontstaan er steeds vaker langere files op de verschillende deeltrajecten op de A1 tussen Apeldoorn en Azelo. Dat zal in de toekomst met de verwachte groei van de mobiliteit verder toenemen. Om de bereikbaarheid in de regio te waarborgen en de economische positie te versterken is een uitbreiding van de capaciteit op de A1 tussen aansluiting Apeldoorn-Zuid en knooppunt Azelo noodzakelijk.

Op 31 oktober 2013 heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu na een intensieve samenwerking met de regio een voorkeursalternatief voor de verbreding van de A1 vastgesteld. Door de capaciteitsuitbreiding van de A1 worden de doorstroming en verkeersveiligheid op een van de belangrijkste Oost-Westverbindingen van ons land sterk verbeterd. Ook wordt met de uitbreiding van de IJsselpassage bij Deventer, waarop veel lokaal en regionaal verkeer is aangewezen, het verkeersnetwerk minder kwetsbaar gemaakt.

De Minister van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat zij voornemens is een milieueffectrapport op te stellen ten behoeve van de capaciteitsuitbreiding op de A1 tussen Apeldoorn en Azelo.

Het voorkeursalternatief

Het voorkeursalternatief bestaat uit het toevoegen van een extra rijstrook tussen Apeldoorn-Zuid en Azelo. Ook worden de aanwezige spitsstroken omgebouwd tot permanente rijstroken. Het voorkeursalternatief wordt uitgevoerd in 2 fasen en bestaat uit de volgende maatregelen:

  • Fase I, realisatie voorzien van 2017 t/m 2020:

  • verbreding van 2x2 + spitsstrook naar 2x4 rijstroken tussen de aansluitingen Twello en Deventer;

  • verbreding van 2x2 naar 2x3 rijstroken tussen de aansluitingen Deventer-Oost en Rijssen;

  • sluiten van de parkeerplaatsen De Hop en Boermark;

  • uitbreiden van de verzorgingsplaatsen Struik en Bolder.

  • Fase II, realisatie voorzien van 2024 t/m 2026:

  • van 2x2 + weefvak naar 2x3 rijstroken tussen Apeldoorn-Zuid en knooppunt Beekbergen;

  • van 2x2 + 2x1 naar 2x3 + 2x2 rijstroken in het knooppunt Beekbergen tot aan Voorst;

  • van 2x2 + spitsstrook naar 2x4 rijstroken tussen Voorst en Twello;

  • van 2x2 + spitsstrook naar 2x3 rijstroken tussen Deventer en Deventer-Oost;

  • van 2x2 naar 2x3 rijstroken tussen Rijssen en Azelo;

  • uitbreiden van de verzorgingsplaatsen Vundelaar en Paal.

Procedure

Dit voornemen vormt het begin van de m.e.r.-procedure behorende bij het Tracébesluit ‘Capaciteitsuitbreiding A1 Apeldoorn – Azelo’. Samen met dit voornemen ligt de notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage. Het doel van deze notitie is om aan te geven welke voorkeursoplossing in het milieueffectrapport en tracébesluit onderzocht en uitgewerkt gaat worden. Ook worden het onderzoeksprogramma, de referentiesituatie en het plangebied/studiegebied weergegeven.

Wat willen we graag van u weten?

We zijn met name geïnteresseerd in beantwoording van de volgende vragen:

  • Wat mag volgens u niet worden vergeten in het verdere onderzoek?

  • Welke aandachtspunten heeft u voor het verdere proces?

We stellen het op prijs als u uw zienswijze toelicht met argumenten.

Hoe kunt u reageren?

U kunt van 12 december 2014 tot en met 7 januari 2015 reageren. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal. Dit kan via www.platformparticipatie.nl/a1-apeldoorn-azelo. Schriftelijk reageren kan ook. U kunt uw zienswijze sturen aan de Directie Participatie, A1 Apeldoorn – Azelo, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag.

Waar vindt u meer informatie?

Het voornemen en de notitie Reikwijdte en Detailniveau vindt u op www.platformparticipatie.nl/a1-apeldoorn-azelo.

U kunt het voornemen en de notitie Reikwijdte en Detailniveau van 12 december 2014 tot en met 7 januari 2015 ook inzien op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Koningskade 4 te Den Haag.

Meer informatie?

Voor meer informatie over het voornemen en de inhoud van de notitie Reikwijdte en Detailniveau kunt u contact opnemen met de informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002 (gratis) of via 08008002@rws.nl.

U kunt ook kijken op www.rws.nl/uitbreidinga1oost. Met vragen over de procedure kunt u terecht bij de Directie Participatie, telefoon 070 456 89 99.

Naar boven