Kennisgeving Windpark Wieringermeer, Ministerie van Economische Zaken

Van vrijdag 5 december 2014 tot en met donderdag 15 januari 2015 liggen de ontwerpbesluiten ter inzage voor het project Windpark Wieringermeer. Iedereen kan reageren op de ontwerpbesluiten met een zienswijze.

Windkracht Wieringermeer heeft het initiatief genomen om een windpark te realiseren in de Wieringermeer in de provincie Noord-Holland. Met het initiatief wil Wind-kracht Wieringermeer bijdragen aan het opwekken van duurzame energie in Noord-Holland.

In de Wieringermeer wordt met windturbines met in totaal 110 MW opgesteld vermogen ongeveer 300 miljoen kWh opgewekt. De Green Deal beoogt een uitbreiding naar 300 – 400 MW opgesteld vermogen. Dit levert 750 miljoen tot 1 miljard kWh op, wat voldoende is om 215.000 – 285.000 huishoudens jaarlijks van groene stroom te voorzien. Het Windpark Wieringermeer levert hiermee een substantiële bijdrage aan de overheidsdoelstelling om in 2020 14% van alle elektriciteit duurzaam op te wekken.

Om dit project mogelijk te maken moeten bestemmingsplannen worden aangepast. Dat gebeurt door middel van een (rijks)inpassingsplan, dat wordt vastgesteld door de ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu. Daarnaast is een 10-tal overige besluiten nodig. Deze besluiten worden gelijktijdig met dezelfde procedure (rijkscoördinatie-regeling), maar in meerdere fasen voorbereid, onder coördinatie van de Minister van Economische Zaken.

Het gaat in deze fase om de volgende overige besluiten: zeven omgevingsvergunningen van de gemeente Hollands Kroon, één luchtvaartvergunning van de provincie Noord-Holland, één Natuurbeschermingswetvergunning van de provincie Noord-Holland, één watervergunning van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Ten slotte is voor het ontwerpinpassingsplan en de ontwerpbesluiten een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu in beeld te brengen. U kunt nu reageren op het ontwerpinpassingsplan, alle ontwerpbesluiten en de onderliggende stukken, waaronder het MER.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 5 december 2014 tot en met 15 januari 2015 het ontwerpinpassingsplan, de overige ontwerpbesluiten van deze fase, het MER en de andere onderliggende stukken inzien op: www.bureau-energieprojecten.nl en tijdens reguliere openingstijden (op papier) op de volgende locaties:

  • Gemeente Hollands Kroon, De Verwachting 1, Anna Pauwlowna, T (088) 321 50 00;

  • Provincie Noord-Holland, Houtplein 33, 2012 DE Haarlem, T (023) 514 31 43.

Informatiemarkt

De ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu organiseren een informatiemarkt. U bent van harte welkom om daar vragen te stellen en informatie te krijgen over het project en de procedure. Deze informatiemarkt wordt gehouden tijdens de Winddag op 13 december 2014 in de Cultuurschuur, Loggersplein 1, Wieringerwerf. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden.

Van 11.00 uur tot 17.00 uur is de zaal open en heeft u de mogelijkheid om de informatiemarkt te bezoeken en vragen te stellen aan de aanwezige medewerkers van de overheid en Windkracht Wieringermeer. U kunt vrij in- en uitlopen en op ieder moment met de diverse medewerkers spreken. Ook kunt u op de informatiemarkt uw zienswijze mondeling geven. Er is een notulist aanwezig om uw zienswijze op te schrijven.

U kunt uw mening geven

In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van het ontwerpinpassingsplan, de overige ontwerpbesluiten, het MER en de andere onderliggende stukken.

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van het ontwerpinpassingsplan, de ontwerpbesluiten, het MER of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Het is goed om te weten dat alleen een belanghebbende die op het ontwerp van een besluit een zienswijze heeft ingebracht, later tegen dat besluit beroep kan instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hoe kunt u reageren?

U kunt van vrijdag 5 december 2014 tot en met donderdag 15 januari 2015 reageren. Wij ontvangen uw zienswijzen bij voorkeur digitaal. Dat kan via www.bureau-energieprojecten.nl onder Windpark Wieringermeer. U kunt niet reageren via e-mail.

Per post kan ook: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt Windpark Wieringermeer, Postbus 248, 2250 AE Voorschoten. Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling genomen worden als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars.

Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan via Bureau Energieprojecten op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur, T (070) 379 89 79.

Wat gebeurt hierna?

Bureau Energieprojecten bundelt alle zienswijzen en reacties. Zo snel mogelijk na afloop van de inspraaktermijn kunt u deze downloaden via: www.bureau-energieprojecten.nl. De zienswijzen en reacties worden betrokken bij de definitieve besluiten.

In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in de definitieve besluiten zijn verwerkt.

De besluiten zullen ter inzage worden gelegd. Hierop staat beroep open. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u op: www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven