Logo Den Haag
Bestemmingsplan Florence Nightingale Park, Den Haag

Uitspraak Raad van State beroep

Inleiding

Op 13 juni 2013 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan “Florence Nightingale Park” gewijzigd vastgesteld. Dit bestemmingsplan maakt onder andere een gedeeltelijke vernieuwing en uitbreiding van het HagaZiekenhuis mogelijk, evenals de realisatie van een aanvullend zorggerelateerd commercieel programma, parkeergarages en circa 740 woningen. Tegen dit vaststellingsbesluit zijn beroepen ingediend.

Op 5 februari 2014 heeft de Raad van State een zogenaamde tussenuitspraak gedaan en daarbij de raad opgedragen enkele wijzigingen en onderbouwingen binnen een termijn van 14 weken aan te brengen.

De gemeenteraad heeft naar aanleiding van de tussenuitspraak bij besluit van 24 april 2014 het bestemmingsplan Florence Nightingale Park gewijzigd vastgesteld. In haar besluit heeft de gemeenteraad:

  • de gevolgen van de nieuwe bebouwing die het bestemmingsplan mogelijk maakt voor het woon- en leefklimaat van de bewoners van de woningen aan de Escamplaan 910 en 912 nader onderzocht via onder meer een bezonningsonderzoek en windklimaatonderzoek;

  • de bebouwingsregeling binnen de bestemming Gemengd-4 aangepast, teneinde het woon- en leefklimaat van de bewoners van de woningen aan de Escamplaan 910 en 912 te verbeteren.

Het gewijzigde vastgestelde bestemmingsplan heeft gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Tegen dit vaststellingsbesluit zijn beroepen ingediend.

De uitspraak:

Op 12 november 2014 heeft de Raad van State een definitieve uitspraak gedaan. Hieronder volgt een deel van de beslissing.

“De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

  • I. verklaart het beroep van appelanten tegen het besluit van 13 juni 2013 gegrond;

  • II. vernietigt het besluit van 13 juni 2013, voor zover het betreft de plandelen met de bestemmingen "Gemengd-1" en "Gemengd-4";

  • III. bepaalt dat de rechtsgevolgen van het besluit van 13 juni 2013 in stand blijven voor zover het betreft de plandelen met de bestemmingen "Gemengd-1" en "Gemengd-4", doch niet voor zover het betreft artikel 7, lid 7.2.1 onder g, van de planregels en voor zover uit het besluit van 24 april 2014 andere rechtsgevolgen voortvloeien dan uit het besluit van 13 juni 2013;

  • IV. verklaart de beroepen van appelanten tegen het besluit van 24 april 2014 gegrond;

  • V. vernietigt het besluit van 24 april 2014;

  • VI. bepaalt dat de rechtsgevolgen van het besluit van 24 april 2014 in stand blijven, doch niet voor zover het betreft de aanduidingen "maximum bebouwingspercentage terrein (%) 12" en "maximum bouwhoogte 30 m", voor zover deze aanduidingen zijn toegekend aan het zogenoemde maatvoeringsvlak binnen het plandeel met de bestemming "Gemengd-4", zoals nader aangeduid op de bij deze uitspraak behorende kaart;

  • VII. bepaalt dat aan het onder VI bedoelde maatvoeringsvlak binnen het plandeel met de bestemming "Gemengd-4", zoals nader aangeduid op de bij deze uitspraak behorende kaart, de aanduidingen "minimum bouwhoogte 9 m" en "maximum bouwhoogte 12 m" worden toegekend;

  • VIII. bepaalt dat deze uitspraak voor zover het betreft het in onderdeel VII bedoelde plandeel in de plaats treedt van het vernietigde besluit.”

Met inachtneming van deze uitspraak is het bestemmingsplan Florence Nightingale Park op 12 november 2014 onherroepelijk geworden.

Terinzagelegging

De uitspraak en het bestemmingsplan Florence Nightingale Park worden vanaf 5 december 2014 op de volgende wijzen ter inzage gelegd, beschikbaar gesteld en raadpleegbaar gemaakt:

Naar boven