Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 18 november 2014, kenmerk 687028-129039-PG, houdende wijziging van de Regeling publieke gezondheid in verband met de aanwijzing van de (lucht)havens van Bonaire, Sint Eustatius en Saba

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Milieu;

Gelet op artikel 48, eerste en tweede lid, en artikel 57, vierde lid, van de Wet publieke gezondheid;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling publieke gezondheid wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 6 van de Regeling publieke gezondheid wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het eerste lid, onderdeel b, wordt na ‘Zaandam’ ingevoegd: , alsmede Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

2. Aan het tweede lid, onderdeel b, wordt na ‘Tynaarloo (Groningen Airport Eelde)’ ingevoegd: , alsmede Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

B

Aan artikel 7 wordt na ‘Zaandam’ ingevoegd: , alsmede Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Artikel 6 van de Regeling publieke gezondheid is aangepast opdat de havens en luchthavens van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba onder de reikwijdte van hoofdstuk V, paragraaf 6, van de Wet publieke gezondheid worden gebracht. De gezaghebbers beschikken hiermee ook over de bevoegdheden, bedoeld in die paragraaf.

De havens en luchthavens van Bonaire, Sint Eustatius en Saba waren niet eerder aangewezen omdat het voorzieningenniveau nog niet adequaat was om te voldoen aan de eisen uit de Internationale Gezondheidsregeling (Trb. 2007, 34). Ook op moment van vaststelling van onderhavige regeling was dat niveau nog niet geheel bereikt. Niettemin is er toch voor gekozen om vanwege de uitbraak van ebola in West-Afrika en het risico verder mondiale besmetting, de havens en luchthavens aan te wijzen vanwege het beschikbaar komen van bevoegdheden ten aanzien van het binnenkomend verkeer in de havens en luchthavens.

De havens en luchthavens zijn aangewezen als behorende tot categorie B. Aangaande het voorzieningenniveau gelden hiervoor de eisen van artikel 13 van het Besluit publieke gezondheid. Deze zijn minder zwaar dan de eisen voor een haven of luchthaven als behorende tot categorie A.

Tevens is artikel 7 van de Regeling publieke gezondheid aangepast opdat de gezaghebbers van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba ook bevoegd zijn tot afgifte van het certificaat van sanitaire controle van schepen en van het certificaat tot vrijstelling van sanitaire controle van schepen, bedoeld in artikel 57, vierde lid, van de Wet publieke gezondheid.

De inwerkingtredingbepaling is gekozen vanwege het spoedeisend karakter. Dat laatste vormde ook reden om af te zien van consultatie van de openbare lichamen vóór de inwerkingtreding van onderhavige regeling. De openbare lichamen zullen evenwel na de inwerkingtreding worden geconsulteerd, mede in het licht van de aanwijzing tot havens en luchthavens als behorende tot categorie B in plaats van A.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven