Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 18 november 2014, 2014-0000159256, houdende de wijziging van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg 2009

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 8, derde lid, aanhef en onderdeel a, en 23, eerste lid, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009;

Besluit:

ARTIKEL I

Na artikel 9a van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg 2009 wordt een nieuw artikel 9b ingevoegd, luidende:

Artikel 9b

In aanvulling op artikel 9, derde lid, wordt aan de directeur van de directie Inkomensverzekeringen en -voorzieningen mandaat verleend tot het verlenen van subsidies en rijksvergoedingen ter zake van wetten en regelingen waarvan de uitvoering is opgedragen aan de Sociale Verzekeringsbank en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, voor zover het wetten en regelingen betreft op het werkterrein van de directie Re-integratie en Participatie en de directie Integratie en Samenleving.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, B. ter Haar Directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg

TOELICHTING

Voor de bevoorschotting en betaling van de programmakosten van uitkeringsregelingen aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) wordt periodiek een beschikking opgesteld. Voor het merendeel van de wetten en regelingen is de directeur van de directie Inkomensverzekeringen en -voorzieningen (IVV) budgethouder, maar voor een aantal wetten en regelingen zijn de directeuren van de directies Re-integratie en Participatie (R&P), Integratie en Samenleving (I&S) en Kinderopvang (KO) budgethouder. Bezien vanuit de filosofie van het budgethouderschap zouden de SVB en het UWV separate beschikkingen moeten ontvangen van de directeur IVV, de directeur R&P, de directeur I&S en de directeur KO. In de communicatie richting de SVB en het UWV is gekozen voor één beschikking vanuit het ministerie.

Door de wijziging van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg 2009 geeft de directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg mandaat aan de directeur IVV tot het verlenen van subsidies en rijksvergoedingen ter zake van wetten en regelingen waarvan de uitvoering is opgedragen aan de SVB en het UWV, voor zover het wetten en regelingen betreft op het werkterrein van de directie R&P en de directie I&S. De afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I zorgt telkens voor voldoende afstemming met de directies R&P en I&S.

In een separate wijzigingsregeling van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Werk 2009 geeft de directeur-generaal Werk een soortgelijk mandaat aan de directeur IVV voor zover het wetten en regelingen betreft op het werkterrein van de directie KO.

Met de wijziging van zowel het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg 2009 als het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Werk 2009 is geregeld dat de directeur IVV vanuit het ministerie één beschikking aan de SVB en het UWV kan zenden voor alle wetten en regelingen tegelijk. Hierdoor wordt de bestaande praktijk geformaliseerd met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2014.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, B. ter Haar Directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg

Naar boven