Besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 inzake het verwijderen van de bordenE01 en het plaatsen van de borden C01 en het veranderen van de tijden op het onderbord, op de da Costasingel in Hazerswoude-Rijndijk.
Logo Alphen aan den Rijn
Namens burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,
daartoe bevoegd op grond van
  • -
    artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994
  • -
    en het besluit waarbij die bevoegdheid is gemandateerd,
de teamleider beleid en regie, afdeling beheer openbare ruimte.
Gehoord de verkeersadviseur van de Politie Hollands Midden op grond van artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;
gelet op hetgeen ten aanzien hiervan overigens is bepaald in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer, alsmede op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht;
gelet voorts op het gegeven dat de in dit besluit aan de orde komende overige wegen, straten of parkeervoorzieningen openbaar in de zin van de Wegenwet zijn en binnen de bebouwde kom van Alphen aan den Rijn als bedoeld in artikel 20a van de Wegenverkeerswet 1994 liggen;
Besluit
  • 1.
    Er wordt besloten om de borden E01 langs de da Costasingel te verwijderen en deze te vervangen door de borden C01.
  • 2.
    Er wordt besloten om de tijden aangegeven op het onderbord te veranderen naar: geldt alleen op donderdag van 08.00u tot 18.30u
  • 3.
    Vast te leggen dat aan deze besluiten de volgende overwegingen ten grondslag liggen.
Aanleiding en bestaande situatie
  • -
    Op dit moment is er een parkeerverbod op de da Costasingel dat alleen geldt op donderdag van 08.00u tot 18.00u, dit geldt ook voor de vakken. Dit is volgens de RVV 1990 niet correct.
  • -
    Doordat het opruimen van de markt langer duurt dan 18.00 u bevinden zich tijdens het opruimen van de markt al voertuigen in de da Costasingel, er wordt dan ook al geparkeerd. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties. De ondernemers op de markt hebben meer tijd nodig om te kunnen opruimen.
  • -
    De reden voor het parkeerverbod is het feit dat de gehele weg wordt afgesloten voor het doorgaand verkeer. Op de weg is er op donderdag markt. De marktkramen maken naast dat ze gebruik maken van de openbare weg gebruik van de naastgelegen parkeervakken.
  • -
    Om de verkeersstromen van de verschillende soorten weggebruikers op een ordentelijke en verkeersveilige wijze te laten verlopen is het gewenst de maatregelen beschreven te nemen.
Verkeerkundige aspecten
  • -
    Er wordt gekozen om de E01 borden te vervangen voor C01 borden. Omdat in het RVV 1990 beschreven staat dat E01 borden nooit geldt voor parkeervakken. Zodoende is een inrijverbod een betere en duidelijkere oplossing.
  • -
    Het is voor de veiligheid van de weggebruikers van belang dat men veilig van de weg gebruik kan maken. Dat betekent dat men geen last moet hebben van obstakels en veel kerende voertuigen. Ook moeten de marktkramen die met vergunningen op de weg staan op een goede en veilige manier kunnen opruimen en vertrekken. Zodoende is verlenging van het parkeerverbod van belang.
  • -
    Aan de vastgestelde verkeersmaatregel liggen ten grondslag de uitgangspunten die zijn geformuleerd in artikel 2, lid 1, sub a, b, c en d, van de Wegenverkeerswet 1994, te weten de verkeersveiligheid, het beschermen van de weggebruikers en het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg en de vrijheid van het verkeer.
Alphen aan den Rijn, 12 november 2014
Namens burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,
De teamleider beheer openbare ruimte,
R.de Jong
N.B.
Rechtsbescherming.
Tegen verkeersbesluiten staat voor een belanghebbende op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht de mogelijkheid open om binnen 6 weken een bezwaarschrift in te dienen. Dit kan bij het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn (Postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn).
Voorts kan tegen zo’n besluit een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag (sector Bestuursrecht) Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als een bezwaarschrift is ingediend.
Naar boven