Regeling van het bestuur van het Fonds voor Cultuurparticipatie van 3 september 2014, tot wijziging van de Deelregeling stimulering cultuureducatie in het VMBO Fonds voor Cultuurparticipatie

Het bestuur van het Fonds voor Cultuurparticipatie,

Gelet op artikel 10, vierde lid, van de Wet op het specifiek cultuurbeleid;

Besluit:

ARTIKEL I

De Deelregeling stimulering cultuureducatie in het VMBO Fonds voor Cultuurparticipatie wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1.4, eerste lid, wordt € 1.200.000 vervangen door: € 1.800.000;

B

In artikel 1.4 lid 2 wordt ‘Per aanvraagronde’ vervangen door ‘Voor de eerste aanvraagronde’;

C

In artikel 1.4 wordt, onder vernummering van de leden 3 en 4 tot de leden 4 en 5, een nieuw derde lid ingevoegd, luidende:

  • 3. Voor de tweede aanvraagronde is maximaal € 1.200.000 of maximaal 66,6% van het totaal beschikbare bedrag beschikbaar vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie;

D

Artikel 1.5 lid 2 komt te vervallen;

E

Artikel 1.7 lid 2 wordt vervangen en komt te luiden: Een aanvragende instelling dient middels jaarverslagen danwel projectverslagen te kunnen aantonen dat deze in de periode van drie schooljaren voorafgaand aan het indienen van de aanvraag, in ten minste twee schooljaren cultuureducatieve activiteiten heeft ontwikkeld die specifiek gericht zijn op het VMBO en zijn uitgevoerd met een school voor VMBO;

F

Aan artikel 1.7 wordt een nieuw lid 4 toegevoegd, luidende:

  • 4. Indien aan het bepaalde in artikel 1.7, lid 1 tot en met 3 niet wordt voldaan, wordt subsidie geweigerd en zal de aanvraag niet inhoudelijk worden beoordeeld;

G

Artikel 1.8 lid 1 tweede gedachte streepje wordt vervangen en komt te luiden:

  • dat is gericht op een doorgaande leerlijn, waarbij een intensieve samenwerking tussen culturele instelling en één of meerdere scholen de basis vormt en;

H

Artikel 1.8 lid 1 derde gedachtestreepje komt te vervallen;

I

Aan artikel 2.1 lid 3 wordt de volgende zin toegevoegd:

De informatie dient te voldoen aan de voorwaarden zoals die zijn opgenomen in het aanvraagformulier;

J

Aan artikel 1.8 wordt een nieuw lid 4 toegevoegd, luidende:

  • 4. Een aanvrager zendt bij de aanvraag ten minste één samenwerkingsovereenkomst mee waaruit de samenwerking met een school blijkt. In de samenwerkingsovereenkomst dient in ieder geval het volgende te worden vastgelegd:

    • het doel van de samenwerking;

    • afspraken over taken en verantwoordelijkheden van de betrokken personen tijdens de ontwikkeling en uitvoering van de activiteiten;

    • de wijze van ondersteuning door de directie en het bestuur;

    • op welke wijze en momenten afstemming plaatsvindt, en

    • afspraken over de inzet van uren en financiële middelen.

K

In artikel 2.2 lid 2 wordt “2 maart” vervangen door ‘3 februari’ en wordt ‘17.00 uur’ vervangen door ‘13.00’ uur.

L

In artikel 2.3, eerste lid, wordt € 62.500 vervangen door: € 50.000.

M

In artikel 2.3, tweede lid, wordt 30% vervangen door: 40%.

N

In artikel 2.3, derde lid, wordt vervangen door:

  • 3. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is voornemens het door het Fonds voor Cultuurparticipatie gesubsidieerde bedrag voor 50% te matchen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 7 februari 2013.

Deze wijzigingsregeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Het bestuur van het Fonds voor Cultuurparticipatie, Namens deze, J.J.K. Knol Directeur-bestuurder

TOELICHTING

De Deelregeling stimulering cultuureducatie in het VMBO Fonds voor Cultuurparticipatie (Deelregeling VMBO) is sinds 7 februari 2013 van kracht, en wordt thans met terugwerkende kracht gewijzigd.

Het betreft voornamelijk redactionele aanpassingen voor de Regeling VMBO voor de tweede ronde. Vanwege de grote belangstelling verhoogt het Fonds het budget van € 600.000 naar € 1.200.000. Daarnaast wordt het maximaal aan te vragen bedrag iets verlaagd, zodat er meer projecten gehonoreerd kunnen worden.

De doelstellingen doorgaande leerlijn en intensieve samenwerking worden samengevoegd. Deze twee doelstellingen zijn zo nauw met elkaar verbonden dat het Fonds van oordeel is dat alle projecten aan beide doelstellingen dienen te voldoen. Een intensieve samenwerking met een culturele instelling wordt voor cultuureducatie activiteiten als basis gezien om in het onderwijs doorgaande leerlijnen te kunnen ontwikkelen.

In dit kader wil het Fonds dat een aanvrager bij het indienen van de aanvraag ook een samenwerkingsovereenkomst kan tonen waarin de intensieve samenwerking is vastgelegd.

Met betrekking tot artikel 1 lid 5 van de Deelregeling VMBO wil het Fonds benadrukken dat indien subsidie dient te worden geweigerd op grond van dit artikel, de aanvraag verder niet inhoudelijk zal worden beoordeeld.

De stimuleringssubsidies zijn bedoeld voor instellingen die in de praktijk ervaring hebben opgedaan met het ontwikkelen én uitvoeren van activiteiten op het gebied van cultuureducatie voor het VMBO.

Daarom is het indienen van een aanvraag voor de subsidieronde in 2013 alleen mogelijk als een aanvrager in de periode september 2009 tot en met juli 2012 in ten minste twee schooljaren cultuureducatieve activiteiten heeft ontwikkeld en uitgevoerd in het VMBO, en het aanvragen voor de subsidieronde in 2015 alleen mogelijk als een aanvrager in de periode september 2011 tot en met juli 2014 in ten minste twee schooljaren cultuureducatieve activiteiten heeft ontwikkeld en uitgevoerd in het VMBO. Als de aanvrager niet kan aantonen middels jaarverslagen danwel projectverslagen dat hij aan deze eis voldoet, is aanvragen binnen deze regeling niet mogelijk.

De Deelregeling VMBO is bedoeld voor activiteiten gericht op de ontwikkeling, de verdieping en de vernieuwing van het curriculum voor het leergebied Kunst en cultuur teneinde doorgaande leerlijnen te realiseren. Deze activiteiten versterken de relatie tussen de culturele instelling en één of meerdere scholen en geven blijk van een intensieve samenwerking tussen beide.

In de samenwerkingsovereenkomst die door de aanvrager wordt meegezonden dient te zijn vastgelegd het doel waarvoor wordt samengewerkt, de afspraken over taken en verantwoordelijkheden van de betrokken personen tijdens de ontwikkeling en uitvoering van de activiteiten, op welke wijze directie en bestuur het project ondersteunen en zich inzetten om een succesvolle uitvoering te realiseren, welke personen namens de aanvrager, de betrokken school of scholen en eventuele andere samenwerkingspartners betrokken zijn bij de samenwerking en wat hun rol is, op welke wijze en op welke momenten afstemming plaatsvindt tussen de aanvrager, de betrokken school of scholen en eventuele andere samenwerkingspartners, hoeveel manuren de verschillende samenwerkingspartners ter beschikking stellen, en hoeveel financiële middelen de verschillende samenwerkingspartners ter beschikking stellen.

Van de aanvrager wordt verwacht dat hij aangeeft dat de beoogde activiteiten aansluiten bij de door de aanvrager aangegeven leerweg(en) en de daarbij deelnemende leerlingen.

De wijzigingen in de Deelregeling VMBO zijn vastgesteld in de vergadering van het bestuur van het Fonds op 3 september 2014 jongstleden.

Omwille van de klantvriendelijkheid richting aanvragers zal het Fonds een nieuwe doorlopende tekst van de Deelregeling VMBO publiceren inclusief een aangepaste toelichting.

Het bestuur van het Fonds voor Cultuurparticipatie, Namens deze, J.J.K. Knol Directeur-bestuurder

Naar boven