Logo Voerendaal
Gewijzigd vaststellingsbesluit bestemmingsplan 'Buitengebied 2013', Voerendaal

Burgemeester en wethouder van Voerendaal maken op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van Voerendaal in zijn vergadering van 13 november 2014 naar aanleiding van de tussenuitspraak d.d. 25 juni 2014 van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS) de geconstateerde gebreken in het bestemmingsplan 'Buitengebied 2013' heeft hersteld.

Het plan

Op 11 april 2013 is het bestemmingsplan 'Buitengebied 2013' door de gemeenteraad vastgesteld. Tegen dit vaststellingsbesluit is beroep in gesteld bij de ABRS. De beroepen waar de tussenuitspraak betrekking op heeft, richten zich in hoofdzaak op de bestemmingswijze van de carréhoeve aan de Putweg 45, de natuurbestemming op een aantal percelen en het feit dat de agrarische bouwkavel aan de Retersbekerweg te Klimmen (tegenover nr. 88) niet is opgenomen in het plangebied van onderhavig bestemmingsplan.

Tijdens de beroepsprocedure zijn een aantal gebreken geconstateerd in de regels en verbeelding van het bestemmingsplan ten aanzien van voorgaande beroepen. De ABRS heeft toepassing gegeven aan de zogeheten bestuurlijke lus en een tussenuitspraak gedaan (zaaknr. 201305872/1/R3). Deze tussenuitspraak biedt de gemeenteraad de mogelijkheid het vaststellingsbesluit van 11 april 2013 zodanig te wijzigen dat de gebreken worden hersteld. Met het besluit van 13 november 2014 zijn de planregels en de verbeelding als volgt gewijzigd:

  • aan de toelichting is een nieuwe paragraaf 1.5 toegevoegd, waarin wordt ingegaan op de nieuwe vaststelling na bestuurlijke lus;

  • in artikel 13 van de regels, bestemming 'Natuur', worden de leden 13.5.1 onder d. en 13.7.1 onder d. gewijzigd en wordt aan het einde van de zin toegevoegd: 'en behoudens bij wijze van houtteelt in het kader van bestaand agrarisch gebruik';

  • op de verbeelding is ter plaatse van Putweg 45 de omvang van de bouwaanduiding 'bijgebouwen' aangepast;

  • op de verbeelding is aan de westzijde van de Retersbekerweg (ter hoogte van huisnummer 88) een perceel dat voorheen buiten het plangebied lag hierbinnen getrokken. De gronden zijn deels bestemd als 'Agrarisch' en deels als 'Agrarisch – Agrarisch bedrijf'. Tevens zijn de aangrenzende aanduidingen en dubbelbestemmingen aangepast: Waarde – Archeologie, Waarde – complex historische buitenplaats, Veiligheidszone – Leiding, zodat deze geheel of gedeeltelijk over het betreffende perceel komen te liggen;

  • op de verbeelding is aan de oostzijde van de Oliemolenstraat (ter hoogte van huisnummer 34/34a) de dubbelbestemming Waarde – Landschapselement in omvang verkleind.

Met inachtneming van het gewijzigde vaststellingsbesluit zal de ABRS definitief uitspraak doen.

Inzage

Het raadsbesluit waarmee de geconstateerde gebreken in het bestemmingsplan 'Buitengebied 2013' zijn hersteld ligt met bijbehorende stukken vanaf 27 november 2014 gedurende zes weken ter inzage bij het Klantcontactcentrum van de gemeente aan het Raadhuisplein 1 te Voerendaal. Tegen betaling van leges kan een afschrift worden verstrekt van de ter inzage gelegde stukken.

Het bestemmingsplan is in te zien op de website http://www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website kan het tabblad 'Bestemmingsplannen' worden gekozen, waarna het bestemmingsplan kan worden opgeroepen door het invullen van de locatie, de naam van het bestemmingsplan of het planid-nummer NL.IMRO.0986.BPbuitengebied2013-VG02. Het bestemmingsplan kan daarnaast worden ingezien via de gemeentelijke website onder het kopje 'bestemmingsplannen'.

Beroep

Alleen tegen de aangebrachte wijzigingen in het vaststellingsbesluit van 13 november 2014 kan gedurende de termijn van ter inzage legging door belanghebbenden beroep worden ingesteld bij de ABRS.

Het beroepschrift moet worden gestuurd naar de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Binnen de hiervoor genoemde beroepstermijn kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het besluit niet in werking treedt totdat op het verzoek is beslist. Het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening kan alleen als ook een beroepschrift is ingediend.

Informatie

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de heer J. Laudy, telefoonnummer 045 – 575 33 99 of per e-mail via info@voerendaal.nl.

Naar boven