Logo ArnhemVastgesteld bestemmingsplan

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 27 januari 2014 heeft vastgesteld

het bestemmingsplan ‘Rivierzone 2013’

landelijk bekend onder het plan-identificatienummer NL.IMRO.0202.767-0301.

Inzien

Het bestemmingsplan ‘Rivierzone 2013’ en het besluit tot gewijzigdevaststelling liggen met ingang van 6 februari 2014 gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage op het stadhuis, loket BWL, Koningstraat 38. 

De interactieve digitale verbeelding van het plan is te raadplegen op het webadres:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0202.767-0301 

De digitale bestanden die gezamenlijk het juridisch geldend bestemmingsplan vormen zijn te vinden op het webadres: http://www.arnhem.nl/ruimtelijkeplannen/plannen/NL.IMRO.0202.767-/NL.IMRO.0202.767-0301/ 

Plangebied

Het plangebied omvat de rivieren de Rijn en de IJssel met uiterwaarden in de gemeente Arnhem. Voor wat betreft de Rijn betreft het plangebied voornamelijk de zuidoever en uiterwaarden, de rivier zelf en de Rosandepolder. Bij de IJssel gaat het om de westelijke oever en de westelijke helft van de rivier. De gebieden Stadsblokken en Meinerswijk liggen niet in het plangebied.

D oel

De herziening is grotendeels gelijkgelegen aan het bestemmingsplan ‘Rivierzone’ (vastgesteld op 16 juli 2010). Bij de goedkeuring door Gedeputeerde Staten van dat plan zijn 23 woonschepen buiten goedkeuring gehouden. Deze schepen waren vanwege hun te grote oppervlakte onder het overgangsrecht geschaard. Omdat de gemeente niet had aangegeven hoe omgegaan zou worden met deze strijdige situatie, hebben Gedeputeerde Staten geoordeeld dat de regeling geen recht deed aan de feitelijke situatie en dat daarom geen goedkeuring verleend kon worden.

Op 31 augustus 2011 is uitspraak gedaan inzake twee beroepsschriften tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan ‘Rivierzone’ door de Raad van State. Daarbij is alsnog goedkeuring onthouden op twee punten: een deel van de natuurbestemming op de Koningspleij en de bestemming woonschepen in de Haven van Coers. De gemeente is wettelijk verplicht om na onthouding van goedkeuring voor reparatie te zorgen.

Het bestemmingsplan ‘Rivierzone 2013’ heeft als doel om de woonschepen die buiten goedkeuring zijn gehouden met de juiste maatvoering te bestemmen. Daarnaast is de agrarische bestemming op de Koningspleij conform de uitspraak van de Raad van State gewijzigd en zijn de woonschepen in de Haven van Coers bestemd. Tevens is ten behoeve van de vestiging van een scheepsreparatiebedrijf in de Nieuwe Haven een daarbij passende bestemming opgenomen en zijn bebouwingsmogelijkheden van het scheepsreparatiebedrijf in de zuidelijke punt van de Nieuwe Haven mogelijk gemaakt.

Op 25 juni 2012 is naar aanleiding van de nota “Woonschepen op ongewenste locaties” besloten om een aantal woonschiplocaties gewenst te verklaren. Dit besluit is in dit bestemmingsplan verankerd. De als te onderzoeken aangewezen locaties voor nieuw te creëren ligplaatsen (waaronder de nieuwe ligplaatsen aan een steiger in de Rosandepolder), zijn niet in het bestemmingsplan opgenomen.

In 2008 is een landelijke standaard voor bestemmingsplannen ingevoerd. Een bestemmingsplan herziening kan hierdoor alleen volgens deze standaard worden vormgegeven. Daarom is de gehele plankaart volgens de nieuwe methodiek ingericht en zijn de voorschriften omgezet in regels.

Gewijzigde vaststelling

Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan is naar aanleiding van de zienswijze en naar aanleiding van de behandeling in de raadscommissie VROM het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld.

Deze wijzigingen hebben, samengevat, betrekking op de volgende onderdelen:

Plankaart

  • -Het bouwvlak alsmede de maximale bouwhoogtes van de Veerweg naar Westervoort 31 is vergroot.

  • -Voor de woonschepen 94 en 94a is een specifieke aanduiding opgenomen om het mogelijk te maken om (conform de bestaande situatie) deze woonschepen naast elkaar te laten afmeren.

Regels

  • -De regeling met betrekking tot het vastleggen van de bestaande hoogtes is gewijzigd, in plaats van een verwijzing naar de opgenomen hoogtes in de maatvoeringtabel is een koppeling gelegd naar de ligplaatsvergunning.

  • -De maximale oppervlaktematen die gelden bij vervanging of vernieuwing van een woonschip zijn gewijzigd; de maximale maat voor woonschepen bij vernieuwing of vervanging is gelijk getrokken met de maximale maat bij uitbreiding, met dien verstande dat die maat niet meer mag bedragen dan 150 m2.

  • -De regeling met betrekking tot de bijgebouwen van woonschepen is gewijzigd, de maximale maat is gelijk aan de hoeveelheid aan bestaande bebouwing zoals die is opgenomen in tabel 2 bij de regels van het bestemmingsplan, met dien verstande dat bij vervanging/vernieuwing de maximale maat niet meer dan 25 m2 mag zijn.

Bijlage bij de regels

  • -Alle toelichtende figuren in de bijlage van de regels zijn verwijderd;

  • -De maatvoeringen voor de woonschepen Rosandepolder 42, Rosandepolder 44 en

    Meinerswijk/ de Praets/ Mandelarbrug - Westelijke zijn gewijzigd;

  • -In de maatvoeringtabel zijn enkele uitbreidingsmogelijkheden bij kleine woonschepen vergroot naar maximaal 100 m2, waar deze vergroting abusievelijk te beperkt was.

  • -De hoogtematen van de woonschepen zijn uit de maatvoeringtabel in bijlage 2 geschrapt;

  • -De maatvoeringen voor de boerderij bij de Veerweg naar Westervoort 31 in Bijlage 1 bij de regels zijn gewijzigd conform de vergunde situatie.

Procedure

De belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, kan gedurende de aangegeven termijn van zes weken na bekendmaking beroep aantekenen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voorts kan, indien beroep is ingesteld, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voor het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Tevens bestaat de mogelijkheid om digitaal beroep in te stellen en een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl . Hiervoor dient u wel te beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op de genoemde site staan de exacte voorwaarden vermeld.

Ten aanzien van die onderdelen van het bestemmingsplan die bij vaststelling zijn gewijzigd ten opzichte van het ontwerp komt de be voegd heid beroep in te stellen ook toe aan de belanghebbende die bezwaar heeft tegen deze wijzigingen.

Naar boven