Montfoort, parkeerverboden Burgraaf Zwederlaan en Jan de Rijkelaan
Logo Montfoort
VERKEERSBESLUIT Nr. 2014-
Burgemeester en wethouders van Montfoort,
BESLUITEN:
Door het aanbrengen van gele onderbroken strepen, als bedoeld in artikel 24 van het RVV 1990, het parkeren te verbieden:
  • -
    aan de noordzijde van de Burgraaf Zwederlaan ter hoogte van huisnummer 25 over een lengte van ca 8 meter;
  • -
    aan de oostzijde van de Jan de Rijkelaan tussen de Burggraaf Zwederlaan en de garageboxen in de Jan de Rijkelaan tegenover huisnummers 13 en 15 over een lengte van ca. 20 meter.
Montfoort, 12 november 2014
BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN MONTFOORT,
namens dezen, het dagelijks bestuur van de UW Samenwerking,
namens deze, de algemeen directeur
J.van Delden
De algemeen directeur van de UW Samenwerking is bevoegd dit verkeersbesluit te nemen op grond van:
  • -
    artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 en;
  • -
    het collegebesluit d.d. 3 december 2013, waarbij de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten als bedoeld in artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 door het college van Burgemeester en wethouders van Montfoort aan het dagelijks bestuur van de UW Samenwerking is gemandateerd;
  • -
    het door het dagelijks bestuur van de UW Samenwerking op d.d.19 december 2013 vastgestelde mandatenregister UW Samenwerking 2014.
 
Wetgeving
De wettelijke grondslag voor dit verkeersbesluit wordt gevormd door:
  • -
    Wegenverkeerswet 1994 (hierna WVW 1994);
  • -
    Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna RVV 1990);
  • -
    Algemene wet bestuursrecht (hierna Awb);
  • -
    (Uitvoeringvoorschriften) Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW).
Overwegingen ten aanzien van het verkeersbesluit
Aanleiding Jan de Rijkelaan
De brandweer heeft aandacht gevraagd voor de bereikbaarheid van de Jan de Rijkelaan. Op het weggedeelte van de Jan de Rijkelaan tussen de kruising met de Burggraaf Zwederlaan en de garageboxen in de Jan de Rijkelaan tegenover huisnummers 13 en 15 belemmeren geparkeerde voertuigen regelmatig de doorgang.
Aanleiding Burggraaf Zwederlaan
De Burgraaf Zwederlaan wordt gebruikt door vrachtverkeer afkomstig uit de binnenstad van Montfoort. Dit vrachtverkeer heeft als bestemming de rotonde met de provinciale weg N228. Hiervoor moet het vrachtverkeer op de kruising met de Jan de Rijkelaan rechts afslaan. Vanwege de grote draaicirkels van vrachtverkeer moet via de rijbaan van het tegemoetkomend verkeer ingestuurd worden. Wanneer op die plaats een voertuig staat geparkeerd kan vrachtverkeer zeer moeilijk de Jan de Rijkelaan insturen wat leidt tot een gevaarlijke verkeerssituatie.
Vereiste van besluit
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd
Motivering
Uit het oogpunt van het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg is het wenselijk aan de noordzijde van de Burgraaf Zwederlaan ter hoogte van huisnummer 25 over een lengte van ca 8 meter en de oostzijde van de Jan de Rijkelaan tussen de Burggraaf Zwederlaan en de garageboxen in de Jan de Rijkelaan tegenover huisnummer 13 en 15 over een lengte van ca. 20 meter het parkeren te verbieden.
Hierbij hebben wij het volgende overwogen:
  • De Jan de Rijkelaan en Burggraaf Zwederlaan ontsluiten het oostelijke deel van de kern Montfoort;
  • Uit het oogpunt van integrale veiligheid het belangrijk is dat nood- en hulpdiensten ongehinderd gebruik kunnen maken van deze wegen;
  • Een brandweervoertuig maatgevend is voor het bepalen van de vereiste doorrijdbreedte;
  • De doorrijdbreedte van een brandweervoertuig 3,50 meter bedraagt;
  • Door het instellen van een parkeerverbod in de Jan de Rijkelaan 3 openbare parkeerplaatsen verdwijnen;
  • Door het instellen van een parkeerverbod op de Burggraaf Zwederlaan één openbare parkeerplaats verdwijnt;
  • In de Jan de Rijkelaan aan de westzijde over de volledige lengte een parkeerstrook aanwezig is;
  • Parkeren langs de rijbaan van de Jan de Rijkelaan niet verboden is, maar in de oorspronkelijke opzet van de straat/wijk er vanuit is gegaan dat geparkeerd wordt in de parkeerstroken aan de zijde van de woningen. Toch is onderzocht of de parkeercapaciteit die verdwijnt gecompenseerd kan worden, door:
    • 1.
      de bestaande langs parkeerplaatsen in het begin van de Jan de Rijkelaan te veranderen in gestoken parkeervakken;
    • 2.
      de parkeerstrook in het begin van de Jan de Rijkelaan te vergroten;
    • 3.
      extra parkeercapaciteit aan te leggen in de groenstrook van de Burggraaf Zwederlaan tegenover huisnummers 23 en 25;
    • 4.
      deels op het trottoir parkeren toestaan (Canadees parkeren).
  • Het herprofileren van de bestaande langs parkeervakken naar gestoken parkeervakken is niet mogelijk. De doorrijdbreedte die dan overblijft is onvoldoende voor de brandweer. Om te voldoen aan de vereiste doorrijdbreedte moet het trottoir opgeheven worden, waardoor voetgangers twee keer moeten oversteken, waarvan een keer op de drukke kruising Burggraaf Zwederlaan / Jan de Rijkelaan. Dit is vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid ongewenst;
  • De bestaande parkeerstrook aan het begin van de Jan de Rijkelaan kan vergroot worden met één parkeerplaats door de straatbanden te verplaatsen. Er zijn geen bezwaren om deze aanpassing uit te voeren;
  • De bomen langs de Burggraaf Zwederlaan zijn beeldbepalend en moeten in dat kader zoveel mogelijk beschermd worden. De aanleg van (semi)-verharding in de groenstrook tussen de bomen in de Burggraaf Zwederlaan tegenover huisnummer 23 en 25 kan (op termijn) schade aan de bomen tot gevolg hebben. Uit het oogpunt van behoud van deze bomen is dat niet wenselijk;
  • Het deels op het trottoir parkeren, zogenaamd Canadees parkeren, is ongewenst om drie redenen:
    • 1.
      het trottoir wordt te smal;
    • 2.
      het trottoir is niet berekend op zwaar verkeer, om deels parkeren op het trottoir toe te staan moet het trottoir opnieuw aangelegd worden, dit brengt hoge kosten met zich mee;
    • 3.
      precedentwerking naar vergelijkbare locaties.
  • Dat voertuigen die nu parkeren in de Jan de Rijkelaan, op het gedeelte waar een parkeerverbod wordt ingesteld, verderop in de straat/wijk moeten parkeren.
Advies
Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is het verkeersbesluit besproken met de Politie Regio Utrecht en aan de Brandweer Veiligheidsregio Utrecht, District Rijn & Venen.
Belangenafweging
Over het treffen van deze parkeermaatregelen heeft overleg met de direct aanwonenden, de brandweer en de gemeente plaatsgevonden. Tijdens dit overleg hebben partijen ieders belang toegelicht. Op basis van dit overleg zijn diverse mogelijkheden onderzocht om parkeercapaciteit te compenseren, dit ondanks het feit dat de parkeergelegenheid die in de Jan de Rijkelaan verdwijnt feitelijk niet bestemd is als parkeervoorziening. Uit het onderzoek blijkt om diverse redenen dat compensatie van de parkeercapaciteit niet wenselijk is. Alleen het vergroten van de bestaande parkeerstrook langs de woning Burggraaf Zwederlaan 25 zodat daar één voertuig extra kan parkeren is haalbaar gebleken. Deze aanpassing zal daarom uitgevoerd worden.
Mededelingen
Publicatie
De bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt overeenkomstig het bepaalde in artikel 26 van het BABW. Het verkeersbesluit wordt op 12 november gepubliceerd in de Staatscourant (https://zoek.officielebekendmakingen.nl) en ligt vanaf dan gedurende zes weken ter inzage in het Stadskantoor aan het Kasteelplein 5 te Montfoort. Het Stadskantoor is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.
Bezwaar
Op grond van artikel 7:1 van de Awb kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking tegen dit besluit schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Montfoort, postbus 26, 3400 AA IJsselstein. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet.
Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient in ieder geval te bevatten:
  • -
    de naam en het adres van de indiener;
  • -
    de dagtekening;
  • -
    een omschrijving van besluit waartegen bezwaar wordt aangetekend;
  • -
    de motieven achter het bezwaar.
Verzoek om een voorlopige voorziening
Indien een bezwaarschrift wordt ingediend is het in spoedeisende gevallen mogelijk om daarnaast een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen. Meer informatie hierover onder www.rechtsspraak.nl.
Dit verzoek, vergezeld van een afschrift van het bezwaarschrift, dient te worden gericht aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, onder vermelding van voorlopige voorziening, postbus 16005, 3500 DA Utrecht, gevestigd aan Vrouwe Justitiaplein 1 in Utrecht, telefoon: (030) 22 33 000. Er moet vooraf griffierecht worden betaald aan de rechtbank.
Naar boven