Logo Zeeland
Kennisgeving terinzagelegging van de vastgestelde uitvoeringsbesluiten tweede tranche Zwinproject, Zeeland

De Staatssecretaris van Economische Zaken geeft hierbij kennis van de terinzagelegging van de uitvoeringsbesluiten tweede tranche (omgevingsvergunning en de ontheffing Flora- en faunawet) in het kader van het duurzaam behoud en uitbreiding van natuurgebied Het Zwin.

Duurzaam behoud en uitbreiding van natuurgebied Het Zwin

Het Zwin is een natuurgebied op de grens van Nederland en Vlaanderen, dat bestaat uit schorren en slikken. Slikken zijn laaggelegen platen die bij vloed overstromen en bij eb droog staan. Schorren zijn de hoger gelegen delen van het estuariene gebied die maar een paar keer per jaar overstromen en begroeid zijn met bijzondere planten.

Natuurgebied Het Zwin wordt bedreigd. Het unieke landschap van slik en schor verzandt en slibt dicht. Zonder ingrijpen zal Het Zwin op termijn niet meer in verbinding staan met de Noordzee en verandert het landschap waardoor de unieke estuariene natuur verloren gaat. Kustvogels raken hierdoor hun leefgebied kwijt en bijzondere slikken en schorren gaan verloren. Om dit tegen te gaan wordt Het Zwin uitgebreid met 120 hectare, waarvan 10 hectare op Nederlands grondgebied en 110 hectare op Vlaams grondgebied. Deze natuurherstelopgave is verankerd in een verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest genaamd Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium. Dit verdrag is op 1 oktober 2008 in werking getreden.

De uitvoeringsbesluiten tweede tranche

Van 25 juni tot en met 6 augustus 2014 hebben de ontwerpuitvoeringsbesluiten tweede tranche ter inzage gelegen met de mogelijkheid zienswijzen in te dienen. Het betrof de ontheffing Flora- en faunawet en de omgevingsvergunning. In de Nota van Beantwoording Natuurgebied ’t Zwin Tweede tranche is de zienswijze die is ingediend op deze ontwerpuitvoeringsbesluiten samengevat en van een reactie voorzien. Dit heeft niet geleid tot inhoudelijke aanpassing van de uitvoeringsbesluiten tweede tranche. Thans worden de uitvoeringsbesluiten tweede tranche voor de beroepsperiode ter inzage gelegd.

Het vastgestelde Rijksinpassingsplan ‘Natuurgebied Het Zwin’ met bijlagen (inrichtingsplan, MER, KEA, projectplan dijkverlegging), als ook vier uitvoeringsbesluiten eerste tranche, hebben eveneens van 25 juni tot en met 6 augustus 2014 voor beroepsperiode ter inzage gelegen. Voor het Zwinproject is een Beleidsregel nadeelcompensatie opgesteld. Deze is als bijlage bij het besluit tot vaststelling van het Rijksinpassingsplan gevoegd.

Rijkscoördinatieregeling

Op dit project is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. De coördinatie heeft tot doel de voorbereiding en bekendmaking van de besluiten voor het project af te stemmen. De Staatssecretaris van Economische Zaken is verantwoordelijk voor de coördinatie. Dit project valt onder de Crisis- en Herstelwet.

Inzien van 12 november tot en met 24 december 2014

De uitvoeringsbesluiten tweede tranche, de beleidsregel nadeelcompensatie en de Nota van Beantwoording worden voor een periode van zes weken ter inzage gelegd, te weten vanaf 12 november tot en met 24 december 2014.

Tijdens de reguliere openingstijden kunnen de stukken worden ingezien bij:

  • Provincie Zeeland, Facilitair servicepunt, Abdij 6, Middelburg

  • Gemeente Sluis, Nieuwstraat 22, Oostburg

  • Waterschap Scheldestromen, Kennedylaan 1, Terneuzen

  • Waterschap Scheldestromen, Kanaalweg 1, Middelburg

  • Rijkswaterstaat Zee en Delta, Poelendaelesingel 18, Middelburg

  • Rijkswaterstaat Zee en Delta, district Zuid, Buitenhaven 2, Terneuzen

  • Ministerie van Economische Zaken, Terinzagebalie, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Perscentrum, Plesmanweg 1-6, Den Haag

  • Gemeente Knokke-Heist, Alfred Verweeplein 1, Knokke-Heist (België)

De stukken zijn ook in te zien op de website: http://www.zeeland.nl/verkort/zwin.

Beroep instellen / verzoek om voorlopige voorziening

Van 13 november tot en met 24 december 2014 kan tegen de uitvoeringsbesluiten uit de tweede tranche beroep worden aangetekend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State door:

  • Belanghebbenden die hun zienswijze over de ontwerpuitvoeringsbesluiten uit de tweede tranche tijdig kenbaar hebben gemaakt;

  • Belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest om tijdig een zienswijze in te dienen;

  • Belanghebbenden die bezwaren hebben tegen de aanpassingen en wijzigingen die ten opzichte van de ontwerpuitvoeringsbesluiten zijn aangebracht.

Onder belanghebbende wordt verstaan degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken.

Wij wijzen u erop dat het instellen van beroep niet de werking van de besluiten schorst. Indien u beroep aantekent, kunt u tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Beroepschriften en verzoeken om een voorlopige voorziening kunnen op de volgende wijze bij de Raad van State worden ingediend:

In het beroepschrift neemt u ten minste op uw naam, uw adres, de datum, tegen welk besluit u beroep instelt (zo mogelijk een kopie meezenden) en alle beroepsgronden. Het beroepschrift dient te worden ondertekend. Zowel voor het indienen van beroep als voor het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening dienen griffierechten te worden betaald. De Afdeling beslist in eerste en enige instantie over de ingestelde beroepen. Actuele informatie kunt u vinden op de website van de Raad van State www.raadvanstate.nl.

De Crisis- en herstelwet is van toepassing op dit project. Deze wet bevat een aantal bijzondere procedurele bepalingen voor de beroepsprocedure. Dit heeft onder andere tot gevolg dat:

  • a. de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • b. het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend, en

  • c. deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Inlichtingen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het projectbureau van Natuurpakket Westerschelde via e-mail: natuurpakketwesterschelde@zeeland.nl of via telefoonnummer 0118 – 63 10 11.

Naar boven