Wijzigingen Mandaatbesluit BZK 2012

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister voor Wonen en Rijksdienst,

Gelet op de Algemene wet bestuursrecht;

Mede gelet op artikel 8.4 van het Mandaatbesluit BZK 2012;

Besluiten:

ARTIKEL I

Het Mandaatbesluit BZK 2012 als volgt te wijzigen:

A

In artikel 1.1, onderdelen d en e, wordt ‘of de hoofddirecteur van de Dienst Concernstaf en Bedrijfsvoering;’ vervangen door: , de hoofddirecteur van de Dienst Concernstaf en Bedrijfsvoering of de Nationaal Commissaris Digitale Overheid;.

B

In artikel 3.2, onderdeel e, wordt ‘en de hoofddirecteur van de Dienst Concernstaf en Bedrijfsvoering;’ vervangen door: , de hoofddirecteur van de Dienst Concernstaf en Bedrijfsvoering en de Nationaal Commissaris Digitale Overheid.

ARTIKEL II

A

In artikel 1.1, onderdelen d en e, en in artikel 3.2, onderdeel e, vervalt ‘, het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst’.

B

In artikel 3.2, onderdeel o, artikel 4.3, eerste lid, en artikel 8.3 wordt ‘het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst’ vervangen door: de directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst met dien verstande dat artikel I terugwerkt tot en met 1 augustus 2014 en dat artikel II in werking treedt met ingang van 1 januari 2015.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

TOELICHTING

De regering heeft een Nationaal Commissaris Digitale Overheid (NCDO) benoemd. De NDCO heeft de opdracht om beleidsontwikkeling en vernieuwing aan te jagen. De taken van de NCDO zijn:

  • het bevorderen van het tot stand komen van (voorzieningen voor) de Digitale Overheid;

  • het zorgdragen voor een goed beheer van essentiële voorzieningen op het gebied van de digitale overheid;

  • het stimuleren van het gebruik van die voorzieningen.

De regering heeft verder een ministeriële commissie Digitale Overheid ingesteld, waar de NCDO beleidsmatig aan rapporteert.

De NCDO legt beheersmatige verantwoordelijkheid af aan de Secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De NCDO beschikt over een Bureau Digitale Overheid (Bureau DO) ter ondersteuning van zijn werkzaamheden.

Het Bureau DO staat onder leiding van de Directeur Bureau Digitale Overheid.

Met onderhavige wijziging van het Mandaatbesluit BZK wordt voorzien in mandaat voor de NDCO en voor de directeur Bureau DO.

Artikel II betreft een wijziging in de functiebenaming van de leiding van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het besluit om de functie van hoofd AIVD te wijzigingen in directeur-generaal AIVD is door de regering genomen naar aanleiding van het advies van de commissie-Dessens, die de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 heeft geëvalueerd.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

Naar boven