Ontwerpbeschikking COVRA in verband met uitbreiding HABOG, wijziging locatie VOG2 en revisie Kernenergiewetvergunning, Ministerie van Economische Zaken

Vanwege een procedurele omissie ligt de ontwerpbeschikking van COVRA opnieuw ter inzage van 13 november 2014 tot en met 24 december 2014. Gedurende deze periode van terinzagelegging kan een ieder zienswijzen tegen de ontwerpbeschikking indienen.

De al ingediende zienswijzen blijven gelden en hoeven niet opnieuw te worden ingediend. Uiteraard staat het een ieder vrij om nieuwe zienswijzen in te dienen.

Achtergrond van de ontwerpbeschikking

COVRA is als Centrale Organisatie Voor radioactief Afval verantwoordelijk voor de centrale verzameling, verwerking en opslag van radioactief afval dat in Nederland ontstaat. COVRA beschikt voor deze activiteiten over een vergunning op grond van de Kernenergiewet.

In verband met het aanbod van warmte producerend hoog radioactief afval ná 2015 is COVRA voornemens het Hoog radioactief Afval Behandelings- en Opslag Gebouw (HABOG) uit te breiden met twee opslagcompartimenten. Met het oog op een efficiëntere indeling van het terrein vraagt de COVRA om de locatie van het reeds vergunde tweede opslaggebouw voor verarmd uranium (VOG2) te wijzigen. Voor deze wijzigingen is onder meer vergunning nodig op grond van de artikelen 15, onder a en b, en 29 van de Kernenergiewet (Kew) en hoofdstuk 4 van het Besluit stralingsbescherming. Tegelijkertijd vraagt COVRA om een revisie van de huidige vergunning op grond van artikel 15aa van de Kernenergiewet juncto artikel 2.6 eerste, tweede en vierde lid van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Ten behoeve van de besluitvorming over de vergunningaanvraag is door COVRA een milieueffectrapport (MER) opgesteld.

De Minister van Economische Zaken is bevoegd om op de vergunningaanvraag te beslissen.

Procedure

Op 9 december 2013 is van COVRA een vergunningaanvraag op grond van de Kernenergiewet, inclusief een MER, ontvangen. De vergunningaanvraag is op verzoek van het bevoegd gezag op 13 februari 2014 door COVRA aangevuld. Op 8 september 2014 heeft COVRA de vergunningaanvraag nogmaals aangevuld.

Voor de behandeling van het MER is de procedure doorlopen conform artikel 17, eerste lid, Kew en artikel 13.2, Wet milieubeheer in de zin dat van de aanvraag en het MER op 6 maart 2014 openbaar is kennisgegeven en dat beide documenten voor een ieder toen ter inzage zijn gelegd.

Voor de beslissing op de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure op grond van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht doorlopen.

De ontwerpbeschikking lag eerder ter inzage van 25 september 2014 tot en met 5 november 2014. Deze terinzagelegging wordt nu over gedaan, omdat de aanvulling op de vergunningaanvraag van 8 september 2014 abusievelijk niet ter inzage is gelegd.

Met deze kennisgeving wordt dus opnieuw mededeling gedaan van de terinzagelegging van de ontwerpbeschikking en van de mogelijkheid tot inspraak.

Ontwerpbeschikking

In de ontwerpbeschikking is met de voorgenomen realisatie van de uitbreiding van het HABOG, wijziging van de locatie van het VOG2 en revisie van de Kernenergiewetvergunning van COVRA, onder voorwaarden ingestemd.

Waar kunt u ontwerpbeschikking inzien?

De ontwerpbeschikking, de vergunningaanvraag, het MER en de overige relevante stukken liggen vanaf 13 november 2014 gedurende 6 weken ter inzage op de volgende plaatsen:

  • Servicecentrum Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag. Het Servicecentrumcentrum is geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur. Bij toegang tot het Ministerie is identificatie verplicht.

  • Gemeentehuis Borsele, Stenevate 10, te Heinkenszand. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur.

De ontwerpbeschikking, de aanvraag, het MER en de overige documenten zijn ook beschikbaar via www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernenergiewet.

Hoe kunt u op de ontwerpbeschikking inspreken?

Een ieder kan tot en met 24 december 2014 zienswijzen met betrekking tot de ontwerpbeschikking en het MER indienen.

Schriftelijk:

Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij:

Ministerie van Economische Zaken

Programmadirectie Nucleaire Installaties en Veiligheid

O.v.v. Zienswijze Ontwerpbeschikking Covra

Aanleverpunt C-Noord3/A17

Postbus 20401

2500 EK DEN HAAG

Per e-mail:

Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij Postbus.aanvraagCOVRA@minez.nl onder vermelding van Zienswijze Ontwerpbeschikking Covra.

Mondeling:

Mondelinge zienswijzen kunnen worden ingediend bij het ‘Inspraakpunt Kernenergiewet-vergunningen’ telefoon 070 379 89 80, op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Let op: indien u reeds eerder een zienswijze heeft ingediend blijft deze gelden en hoeft u deze dus niet opnieuw in te dienen.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Na de ontwerpbeschikking wordt door de Minister van Economische Zaken de definitieve beschikking opgesteld. In de definitieve beschikking wordt op de naar aanleiding van de ontwerpbeschikking ingebrachte zienswijzen gereageerd. Ook van de definitieve beschikking zal te zijner tijd openbaar worden kennisgegeven. Omdat de ingebrachte zienswijzen te zijner tijd tezamen met de definitieve beschikking openbaar gemaakt zullen worden, kan degene die zienswijzen inbrengt, verzoeken dat de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar gemaakt zullen worden.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving of een bezoek aan de website nog vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur terecht bij het ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 070 379 89 80.

Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan Postbus.aanvraagCOVRA@minez.nl onder vermelding van ‘vraag m.b.t. Covra’.

Naar boven